18.10.17

El Govern aprova desenvolupar l'estratègia SOLARCAT perquè l'energia solar esdevingui el pilar central de la transició energètica a Catalunya

El programa de sostres solars amb emmagatzematge distribuït ha de garantir la possibilitat que els ciutadans puguin generar energia

 • En el marc de l’estratègia SOLARCAT el Consell Executiu també ha aprovat desenvolupar el model de compra garantida d’energia renovable a llarg termini- PPA Power Pourchase agreement- que ha de permetre que la Generalitat de Catalunya, en el marc de la compra pública de béns i serveis, compri la totalitat de l’energia renovable generada en un parc solar fotovoltaic instal·lat a Catalunya, de nova construcció de promoció privada amb participació ciutadana, en un període garantit entre 15 i 25 anys
 
 • El Govern també ha acordat desenvolupar el programa de sostres solars amb emmagatzematge distribuït, que ha de garantir la possibilitat que els ciutadans de Catalunya puguin generar, emmagatzemar, compartir i vendre  l’energia que generen tot aprofitant el principal recurs energètic de què disposa Catalunya, el Sol
 
 • Per a l’execució i desenvolupament del conjunt d’accions avui aprovades el Govern, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) del Departament d’Empresa i Coneixement, destinarà 5,6 milions d’euros
 
 
El Consell Executiu ha aprovat elaborar l’estratègia SOLARCAT per preparar Catalunya per a la captació, aprofitament i emmagatzematge elèctric de l’energia solar, l’energia del segle XXI. L’estratègia SOLARCAT es fonamenta en la capacitat de la Generalitat d’actuar com a consumidor actiu i amb capacitat d’influència en el mercat i alhora un exemple d’aposta per un model energètic més net, renovable, autòcton, participatiu i distribuït.
 
En el marc d’aquesta estratègia, el Consell Executiu també ha acordat licitar en l’horitzó de l’any 2020 la compra garantida a llarg termini de la totalitat de l’energia elèctrica generada en un parc solar fotovoltaic de nova construcció que se situarà en els terrenys d’una infraestructura en ús i de titularitat de la Generalitat de Catalunya.
 
Així, la comissió interdepartamental que es crea haurà de  desenvolupar un nou model de contractació pública en el marc de la col·laboració público-privada i ciutadana que permeti la compra d’energia per part de l’Administració als promotors privats del futur parc solar per un període proper als 25 anys. L’objectiu és garantir que a Catalunya es generin nous models d’inversió en energies renovables, on plataformes com el crowdfunding puguin facilitar la participació ciutadana i on  les entitats financeres i els promotors tinguin garantida la seguretat jurídica i el retorn de les inversions. Alhora, el Govern també es garanteix un preu estable de l’energia en un entorn tan volàtil i insegur com el del mercat espanyol.
 
D’aquesta manera,  Catalunya  aposta per un model alternatiu a les subhastes de l’estat espanyol que només han donat l’opció a la participació en la generació i gestió energètica a  grans empreses, replicant-se així el model energètic del segle XX, centralitzat i en mans de poques empreses i deixant fora projectes cooperatius i participatius que,  en països com Alemanya o Dinamarca suposen més del 50% de la capacitat instal·lada.
 
En els darrers 5 anys les plaques solars han reduït el seu cost en un 80% alhora que el seu caràcter modular les fa ideals per desenvolupar un model distribuït i renovable  que es pugui implementar en tot el territori català.
 
Amb l’aprovació d’aquest acord, el Govern també reconeix que el model sociocultural, legal, territorial, econòmic, fiscal i financer avui vigent ha estat l’òptim per desenvolupar l’economia del segle passat, fonamentada en les tecnologies de les energies fòssils i l’urani. Aquestes tecnologies han requerit un model centralitzat i integrat de grans inversions en transport i generació. Però les tecnologies del segle XXI, tant pel que fa a l’energia solar, els sistemes d’emmagatzematge en bateries, les xarxes de distribució intel·ligents, el vehicle elèctric i la digitalització fan del tot innecessari repetir el model centralitzat anterior alhora que ens interpel·len en la necessitat de treballar per sistemes més flexibles i on la gestió de la demanda esdevingui clau fent del ciutadà el veritable motor de la transició energètica.
 
Per aquest motiu, la Comissió Interdepartamental també tindrà entre les seves funcions analitzar els marcs legals, econòmics, territorials, fiscals i culturals vigents a Catalunya i que suposen clares barreres a la necessitat d’avançar en la transició energètica cap a un model 100% renovable, distribuït i participatiu. La Comissió també treballarà en la necessitat de definir el model català que permeti un acord entre els territoris productors d’energia i els territoris fonamentalment consumidors. El model PPA de compra d’energia perseguirà ser un exemple per als municipis clarament demandants d’energia respecte dels municipis que la poden generar, sovint amb pocs habitants i amb molt de terreny però que resten absents als beneficis de la generació renovable.
 
El Govern també ha acordat destinar 5 milions d’euros a desenvolupar el programa de sostres solars amb emmagatzematge distribuït, que ha de garantir la possibilitat que els ciutadans de Catalunya puguin generar, emmagatzemar, compartir i vendre (quan la normativa espanyola ho permeti)  l’energia que generen tot aprofitant el principal recurs energètic de què disposa Catalunya, el Sol.
 
Així s’aprova la línia d’incentius econòmics per a la implantació de més de 1.000 equips d’emmagatzematge elèctric distribuït -bateries d’ió liti- associades a aproximadament un miler  instal·lacions solars fotovoltaiques residencials amb una potència total aproximada de 3 MW, amb l’objectiu d’incrementar l’eficiència de les instal·lacions i afavorir la creació de comunitats solars de ciutadans amb participació activa en el mercat elèctric.
 
L’acord de Govern s’emmarca dins del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya que el Govern va aprovar  el  passat mes de gener de 2017, amb l’objectiu d’assolir un nou model energètic per a Catalunya i arribar al 100% d'energies renovables el 2050. Les prioritats que marca el document de bases del Pacte són situar el ciutadà en el centre del model energètic, garantir la seguretat en el subministrament i esdevenir un instrument essencial en la lluita contra la contaminació ambiental.
 

17.10.17

Al costat de Jordi Sánchez i de Jordi Cuixart i en defensa de la democràcia i les llibertats

 • El Cercle Catalanista de l'Ateneu ha publicat aquest manifest, que subcrit íntegrament i em plau d'ajudar a divulgar

Al costat de Jordi Sánchez i de Jordi Cuixart i en defensa de la democràcia i les llibertats
Els nostres amics Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents respectivament de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural, han estat empresonats per un suposat delicte de sedició, per les concentracions pacífiques que van tenir lloc davant la seu de la conselleria d'Economia el passat dia 20 de setembre, en el transcurs de l'escorcoll que la Guàrdia Civil va fer en aquestes dependències del Govern català. Considerem aquestes detencions totalment arbitràries, injustificades i contràries a qualsevol legislació democràtica i a qualsevol garantia pròpia d'un Estat de Dret. A més, aquesta decisió de l'anomenada Audiència Nacional intenta silenciar per la força els representants de les dues grans entitats civils que, sempre de manera pacífica i democràtica, han treballat i treballen per difondre el projecte de la independència.
Proclamem que Sánchez i Cuixart no són delinqüents ni terroristes, sinó ciutadans honrats, responsables i pacífics que han actuat sempre des de la paraula i amb civisme, al capdavant de milers de persones de mateix tarannà. Proclamem també que aquestes detencions són una vergonya per al conjunt de l'Estat espanyol i un escàndol de dimensió internacional al qual la Unió Europea no pot ser indiferent sense trair els seus valors fundacionals. Ara queda més clar que mai que no existeix la separació de poders a Espanya i que el govern espanyol ha decidit exercir sense manies una repressió típica dels règims autoritaris.
Els dinamitadors del diàleg marquen el compàs a Madrid. Els separadors, els radicals i els reaccionaris que controlen la màquina de l'Estat espanyol han decidit esclafar la veu de l'ANC i d'Òmnium, entitats arrelades al país i nascudes des de baix, integrades per milers de persones d'edats, orígens i sensibilitats diverses. No podran esborrar la nostra tasca ni trencar la nostra voluntat. Des de la serenor i des del coratge, afirmem que tots som Jordi Sánchez i que tots som Jordi Cuixart. Els nostres amics no estan sols. El seu testimoni ens reafirma en les nostres profundes conviccions democràtiques i en la nostra legítima aspiració d'assolir la plena llibertat nacional.    

CERCLE CATALANISTA DE L´ATENEU
Francesc-Marc Álvaro                Laia Bonet
Joan Pluma                                  Vicenç Villatoro          
David González                           Ventura Pons
Marina Llansana                           Joan-Pere Viladecans
Ferran Mascarell                           Francesc Cabana
Lluís Juste de Nin                          Mònica Sabata
Vicent Sanchis                               Jordi Font
Salvador Cardús                             Marçal Sintes
Agustí Colomines                           Jordi Casassas
Jaume Badia                                    Ricard Domingo

Jornada RSE al Centre Negocis Nodus Barberà: dimecres 25 octubre matí

 • El proper dimecres 25 d'octubre tindrà lloc una jornada d'RSE al Centre de Negocis Nodus Barberà.
 • Josep Maria Canyelles parlarà sobre el sentit empresarial de l'RSE i com contribuir a fer un Territori Socialment Responsable

Ens complau invitar-vos a la propera trobada empresarial “Noves formes de responsabilitat social a l’empresa” que tindrà lloc el proper dimecres 25 d’octubre a partir de les 9.30h.
L’acte l’impulsem conjuntament amb la Fundació DAMM i l’Euroleage Basketball. A nivell local hi participaran les empreses Provital Group, Baricentro i el club esportiu Basketball team Building Values. 

Ens reunirem al Centre de Negocis Nodus Barberà, per debatre noves maneres de desenvolupar la responsabilitat social de les empreses (RSE) i llur impacte sobre els treballadors; i conèixer quins beneficis en pot treure l’empresa.

Va per endavant el nostre agraïment per l’interès que sempre heu mostrat envers l’àrea de promoció econòmica de Barberà del Vallès.

 

II Jornada de Responsabilitat Social a BadalonaEl 25 d’octubre tindrà lloc la II Jornada de Responsabilitat Social a Badalona.

Enllaç d'inscripció


 


16.10.17

[JORNADA] RSE i la integració laboral en el sector agroalimentari a Lleida

Josep Maria Canyelles intervindrà a Lleida sobre el sentit empresarial de la Responsabilitat Social en el marc d'un acte d'Agrobank i l'Obra Social "la Caixa" per presentar el programa Incorpora d'integració laboral, en aquest cas destinat al sector agroalimentari.L’Obra Social ”la Caixa” i AgroBank
tenen l’honor de convidar-vos a l’acte 

Esmorzar col·loqui
per la integració laboral en el
sector agroalimentari 

Lleida, novembre del 2017

que tindrà lloc el dia 6 de novembre de 2017,
a les 10 h, a CaixaForum Lleida (av. de Blondel, 3) 

Us demanem confirmació prèvia abans del 27 d’octubre
en un d’aquests correus
coordinacio@incorporalleida.org
josep.martinez@caixabank.com
o al telèfon 663 320 468.
Aforament limitat

Barcelona Activa escollirà 15 pimes per a un programa de suport a la gestió de l'RSE


Aprèn a gestionar la teva Responsabilitat Social!
 
Barcelona Activa llança el Programa Empreses responsables de Barcelona, adreçat a empreses que vulguin estructurar la seva responsabilitat cap a la societat i aprendre a valorar el seu model d'empresa responsable.

El desenvolupament tècnic del programa anirà a càrrec de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, empresa experta en RSE que va resultar guanyadora de la licitació per a portar a terme aquest programa.
Les 15 empreses seleccionades gaudiran d’un procés d'acompanyament individualitzat orientat a l'acció, a més de tres tallers conjunts, que permetran compartir bones pràctiques i generar sinergies amb altres persones directives.
Es tracta d'un programa àgil i pràctic, amb una durada de 30 hores, que permetrà l'aprenentatge i acabar disposant d’un pla d’acció. Donat que té un caràcter vinculat al model d'empresa i a la seva estratègia, s'adreça en concret a persones del nivell directiu.
Si t'interessa, vine a la sessió informativa, on s'explicarà el programa i també es mostrarà el sentit empresarial de la responsabilitat social per a empreses petites.


Sessió Informativa Programa d'Impuls a la RSE
OAE - Programes de creixement empresarial

Per a totes les empreses, cada cop és més rellevant poder crear confiança en els seus clients, el seu propi equip, la comunitat, i altres grups d'interès. La gestió de la responsabilitat social és la manera d'assegurar que els valors de compromís amb la societat prenguin un sentit empresarial i formin part de la identitat empresarial.


CALENDARI
Dimarts 31 d'octubre de 2017, 16:00 a 18:00h.
Inscripcions obertes (Places disponibles: 50)
Vull inscriure'm a aquesta activitat

LLOC DE REALITZACIÓ
Oficina d'Atenció a les Empreses. Roc Boronat, 117 Barcelona 08018

Font: www.barcelonactiva.cat

15.10.17

Institucions europees sense arguments

Jean-Claude Junker va dir que estava en contra de la independència de Catalunya perquè -segons el president de la Comissió Europea-  si Catalunya s’independitzava, hi hauria més territoris que també voldrien independitzar-se, de tal manera que la Unió Europea podria passar en els propers quinze anys de 27 a 90 estats.

L'afirmació és patètica i diu molt de la manca d'arguments d'unes institucions europees que es pensaven que Espanya actuaria com una estat de dret, democràtic i modern, i que sabria establir els processos necessaris de diàleg i de negociació per reconduir el malestar dels catalans.
 1. La creença que els estats es podrien trencar fins a tal nivell -cada estat dividit en tres, de mitjana- suposaria una feblesa immensa de la unitat i cohesió dels actuals estats.
 2. L'argument pel qual cal evitar que Catalunya pugui accedir a la independència és que altres també hi voldran optar és d'una pobresa absoluta i tan lamentable com en altres èpoques es podia defensar que si uns treballadors accedien a més salari i millors condicions també els altres ho reclamarien.
 3. La realitat ens indica que solament Catalunya, Escòcia i Flandes tenen possibilitats reals d'independència en el curt termini, i sols Còrsega i Euskadi podrien ser possibles candidats en el futur.
 4. La dimensió dels estats no té cap rellevància. El cal és trobar en cada realitat territorial quina és la dimensió ideal per poder disposar d'un bon govern, que pugui representar de manera justa el seu poble.
 5. Juncker ni tan sols va tenir la decència d’explicar que ell venia precisament d’un dels estats més petits i amb menys població de la Unió Europea.
 6. Si cal avançar cap a una UE més unida, el paper dels estats perd rellevància o l'hauria de perdre en termes d'eficiència. I encara més, en termes polítics, en els casos en què es tracta d'estats que acullen diferents realitats nacionals i quan l'estat no sap actuar amb equanimitat. 
 7. Si algú creu que un estat europeu del segle XXI ha de garantir la seva integritat territorial per la via de la coerció és que no té una mentalitat europea del segle XXI. 
 8. Si algú creu que les institucions europees han de consentir o fer la vista grossa a l'aplicació de mesures de coerció en un estat per a garantir la futura unitat de cadascun dels estats es consolida fins a un límit indecent que la UE és sols un club d'estats que no se'n fot d'uns valors socials i humanístics malgrat l'ús formal que en fa.
Conseqüentment, Europa no ha de tenir por que el cas català provoqui un descontrol de processos de secessió. Però sí que el procés català apel·la els estats a millorar la capacitat de recollir les aspiracions de les nacions que acullen dins les seves fronteres, com a manera precisament de garantir la pau i el progrés i mantenir la cohesió necessària perquè la via rupturista no sigui una opció a considerar.

Comentari rebut a la newsletter / Comentario recibido a la newsletter

[ca] Unes hores després d'enviar la darrera newsletter en castellà he rebut d'un amable subscriptor (una empresa soriana de gestió de projectes de construcció sostenible, membre del Colegio Oficial de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos i del Consejo de la Construcción Verde de España) la newsletter retornada incloent el següent missatge:

[es] Unas horas después de enviar la última newsletter en castellano he recibido de un amable suscriptor (una empresa soriana de gestión de proyectos de construcción sostenible, miembro del Colegio Oficial de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos y del Consejo de la Construcción Verde de España) la newsletter devuelta incluyendo el siguiente mensaje:

HASTA LOS HUEVOS La RSE

"Las Provincias Condales de España se lo están ganando a pulso"

Puta Barcelona. Puto Aeropuerto de Barcelona. Puto Puerto de Barcelona. Puto Barrio de la Barceloneta. Puta Feria de Barcelona. Puto Parque Güell. Puta Sagrada Familia. Putas Casas Modernistas de Barcelona. Puto Gaudí. Puto Estadio Olímpico de Barcelona. Puto 22@ de Barcelona. Puto Cava. Puto Catalán. Puta Generalidad. Puto Ayto. de Barcelona. Putos Nazis Catálufos. Putos Marxistas-Stalinistas catálufos. Puto Pujol. Puto Más. Puto Rovira. Puto Romeba. Puto Colladodemonte=Puigdemont. Puto Tarda. Puto Puerto Olímpico. Puta Torre de Coserolla. Puto Monte Juicer=Montjuic. Puto San Cucufato=San Cugat. Puto Hospitalito=Hospitalet. Puto Maricon-Bollera de Silos=Sitges. Puto Reos=Reus. Puta Lerida. Puta Gerona. Puta Tarragona. Puto Port Aventura. Puta La Molina. Puta Baquil=Baqueira. Puto Castillo de los fieros=Casteldefells. Puto F.C. Barcelona. Putos Catálufos. Puto Junqueras. Puto Rufián. Putos Necios Catálufos. Putos Socialista-Comunistas Catálufos. Putos Anarquistas Catálufos. Putas Ramblas. Puto Liceo de la Ópera. Puto Barrio de Sarria. Puto Paseo de Gracia. Puto Llach. Puto Serrat. Puta Butifarra. Puto Ensanche de Barcelona. Puta mierda de catalufia. Puta sardana. Puto pan con tomate. Puto suquet. Putos calzotes. Puta Colao. Putos seres inferiores occitanos. Putos tíos de mierda catálufos...... Putos necios catálufos, .....

Puta Ada Colao. Puta Ada Colada. Puta Ada Bolardos. Puta Inma Colada. Puta Concha Colada. Puta Inmaculada Colada. Puta Inmaculada Concepción Colada. Puta la reputa colada de PODEMOS. Puta aliada colada del islamismo asesino y destructora del turismo, nuestra riqueza Nacional. Puta la Reputa Ada Puta Colada.
[ca] No puc desxifrar si és una amenaça o un mer comentari. Sigui com sigui, el comparteixo de manera transparent, així com la meva resposta:
[es] No puedo descifrar si es una amenaza o un mero comentario. Sea como sea, el comparto de manera transparente, así como mi respuesta:
Gracias por compartir sus inquietudes. A su disposición para dialogar. Espero que sus construcciones sean tan sólidas como sus valores.14.10.17

Recull d'articles i reflexions sobre governança del moment actual a Responsabilitat Global

Aquesta és la relació dels articles i reflexions que hem publicat a Responsabilitat Global sobre governança, i que pràcticament tots tracten sobre com cal abordar la situació política actual respecte al conflicte Catalunya - Espanya des d'una òptica de bon govern, transparència, democràcia, responsabilitat, ètica.

Les marcades amb negreta són les considerades d'interès destacat.
Les que estan en castellà es poden localitzar per la indicació [es].


13.10.17 Josep Maria Canyelles entrevistat a la BBC Turquia sobre el Barça i el debat de la independència
13.10.17 [es] Josep Maria Canyelles entrevistado en la BBC Turquía sobre el Barça y el debate de la independencia
12.10.17 Les empreses entre el risc de boicot i els valors ètics
12.10.17 [es] Las empresas entre el riesgo de boicot y los valores éticos
11.10.17 Referències al món empresarial a l'històric discurs de Puigdemont al Parlament declarant la independència
9.10.17 Actitud Freixenet
9.10.17 [es] Actitud Freixenet
7.10.17 Podem ser un exemple per al món
7.10.17 [es] Podemos ser un ejemplo para el mundo
7.10.17 Parlem? Esclar que sí, sempre que sigui creïble i sobre com concretar l'autodeterminació
7.10.17 [es] ¿Hablamos? Claro que sí, siempre que sea creíble y sobre cómo concretar la autodeterminación
2.10.17 Demà dimarts 3: aturada general. Aturem el país. Contra la vulneració de drets i llibertats
30.9.17 En el dia de reflexió davant del vot més important
30.9.17 [es] Ante el 1-Oct
18.9.17 He enviat una carta als meus veïns per compartir com veig el moment #1oct
17.9.17 Sobre el Manifiesto Estafa Antidemocrática
13.9.17 Els electors amb discapacitat visual podran votar en el Referèndum de l'1-O amb paperetes adaptades
10.9.17 Una nació minoritària dins l'estat ha de poder exercir el dret reconegut internacionalment a l'autodeterminació, creant si cal una legalitat excepcional
31.8.17 La portada d'El Periódico. Anem coneixent com funciona la postveritat
31.8.17 [ARTICLE] La vergonya de l'Operació Catalunya. No oblidem
30.8.17 [ARTICLE] El verí de la postveritat
30.8.17  [es] [ARTÍCULO] El veneno de la posverdad
30.8.17 Cap por; més llibertat
30.8.17 Manifestació de dolor amb la societat civil com a protagonista
30.8.17 Sang real però postveritats desinformatives
20.7.17 Responsabilitat Global s'adhereix al Manifest "Catalunya Democràcia Plena. Decidim ara, decidim sempre"
25.6.17 Les traduccions interessades del New York Times i allò que des de NY no s'entén
14.4.17 El MIT premiarà els desobedients
14.4.17 [es] El MIT premiará a los desobedientes
19.3.17 [ARTICLE] Interferències de les empreses en les polítiques públiques
19.3.17 [es] [ARTÍCULO] Interferencias de las empresas en las políticas públicas
3.2.17 Apriorismes del món acadèmic: quina llengua parlaven els jueus catalans?
18.12.16 La responsabilitat patrimonial versus la responsabilitat social de l'Estat
18.12.16 [es] La responsabilidad patrimonial versus la responsabilidad social del Estado
31.10.16 El frau electoral
31.10.16 [es] El fraude electoral
12.10.16 Un 12-O més treballant #ResACelebrar
7.10.16 Acabo de votar a SomEnergia perquè no em tornin els excedents. Votar et fa sentir corresponsable!
24.6.16 El Periódico saltant-se la Llei. Però hi estic d'acord. Sols els demano coherència
24.6.16 [es] El Periódico saltándose la ley. Pero estoy de acuerdo. Sólo les pido coherencia
22.5.16 La diferència entre una companyia low-cost i un Estat high-cost
16.5.16 L'Europa més mordaç que smart 
16.5.16 TVE manipula la salutació de Bruce Springsteen al Camp Nou
12.5.16 Barcelona no és la terra dels barcelons
8.5.16 Prohibit parlar català a Kiko Casilla. La vergonya d'una societat que no vol canviar
1.5.16 Reflexions davant les reeleccions. L'estratègia espanyola no té marxa enrere
29.4.16 Eleccions a la Terra de ratolins
17.4.16 "Tinguem la valentia de frenar de debò la corrupció... Que no ens aturi la por"
25.3.16 L’associacionisme de caràcter social greument amenaçat
24.3.16 Un motiu més per a no creure en la justícia espanyola: un alcalde a la presó per bona fe
24.3.16 [es] Un motivo más para no creer en la justicia española: un alcalde en prisión por buena fe
3.1.16 El truc del referèndum revocatori
28.12.15 Sant Esteve, festa a Catalunya per molts anys
26.12.15 Canyelles a NacióDigital: "És un PDF protegit, de manera que ni es pot tractar com dades, ni s'hi pot fer una cerca" @naciodigital
5.12.15 [VÍDEO] El Johan i el Guardiola ens han canviat la mentalitat com a país
5.12.15 [VIDEO] Cruyff y Guardiola nos han cambiado la mentalidad como país
2.12.15 El País que Volem presenta les aportacions al procés constituent
1.12.15 Participació de Josep Maria Canyelles en el llibre "Mil i una raons per a l'estat propi"
11.11.15 Un comentari a un article de De Rueda
25.10.15 Prou donacions empresarials a partits polítics
28.9.15 Anàlisi després de les eleccions plebiscitàries
28.9.15 [es] Análisis tras las elecciones plebiscitarias
25.9.15 Els arguments unionistes es desfan com un terròs de sucre en el tram final de campanya
25.9.15 Dos marrons per a europa: manipulacions
24.9.15 Dues preguntes sobre el 27-S
24.9.15  [es] Dos preguntas sobre el 27-S
24.9.15 L’Estat espanyol vol augmentar el perjudici a les entitats socials catalanes
20.9.15 Catalunya, una posada al dia de les revolucions lockeanes i un model per al sXXI
20.9.15 Alguns elements a valorar positivament de la campanya 27-S
20.9.15 "L'AVE a Espanya ha estat un desastre en termes econòmics, no polítics"
20.9.15 [es] "El AVE en España ha sido un desastre en términos económicos, no políticos"
20.9.15 El gran fracàs de La Caixa
19.9.15 L'amo que alliçona políticament els seus treballadors
19.9.15 [es] El dueño que alecciona políticamente sus trabajadores
19.9.15 La manca de pluralitat dels mitjans de comunicació espanyols davant les eleccions: un cop a la democràcia
19.9.15 [es] La falta de pluralidad de los medios de comunicación españoles ante las elecciones: un golpe a la democracia
19.9.15 L’ANC denuncia “l’intent de xantatge” de l’AEB i la CECA amb “riscos inexistents” per intentar condicionar els resultats del 27S
13.9.15 Iglesias: acceptar "nació" per carregar-se-la
7.9.15 [ARTICLE] La queixa a Freixenet per part d'una empresa client
7.9.15 [es] [ARTÍCULO] La queja a Freixenet por parte de una empresa cliente
7.9.15  Sobre els manters, no crec en el bonisme
7.9.15  Imponent: L'empresariat acceptarà democràticament el dret a decidir dels catalans i s'adaptarà a la nova realitat
6.9.15 Els mitjans espanyols són els menys fiables, i alguns han esdevingut un pamflet
30.8.15 D'Argentina estant (2): Dia de la Bandera
30.8.15 [es] Desde Argentina (2): Día de la Bandera
30.8.15 Notes sobre la conferència a Argentina: Barça, Messi, Catalunya...
30.8.15 D'Argentina estant (4): farts de les decisions extravagants d'Espanya 
30.8.15 [es] Desde Argentina (4): hartos de las decisiones extravagantes de España
28.8.15 [ARTICLE] Espanya supera Argentina en demandes internacionals i més fallides del món
28.8.15 [es] [ARTÍCULO] España supera Argentina en demandas internacionales y más quiebras del mundo
28.8.15 [es] ¿La Hora del Adiós? de Xavier Sala i Martín, en acceso libre
27.8.15 [es] Ni ante el 27-S el Gobierno se muestra conciliador, como la naturaleza del escorpión
27.8.15 Una finestra en la història: aquí es bifurca el nostre destí
26.8.15 Per què sóc candidat pel sí? Les meves 10 raons per ser candidat
26.8.15 El respecte a la clientela en perill per un augment del supremacisme
25.8.15 Paral·lelismes de la situació actual amb dos segles enrere
25.8.15 En una cosa sí que té raó el candidat de CSQEP, primer cal la república catalana independent
25.8.15 Reclamar a Espanya el dret de ser feliços (1760)
25.8.15 [es] Reclamar a España el derecho de ser felices (1760)
23.8.15 La revolució dels somriures pot ser un actiu per a la Humanitat en el sXXI
10.8.15 Sóc el candidat 7956. Ara més que mai cal el compromís. El canvi ara és possible
23.7.15 Reino de España, E.T.L.
11.6.15 Els beneficis de la independència per a les empreses, en un estudi de l'ANC
11.6.15 Regeneració democràtica. Mesures per millorar la qualitat de la nostra democràcia
8.6.15 [VÍDEO] Com evitar estructuralment la corrupció?
31.5.15 Xiular contra una ombra del passat. Un estat decimonònic
31.5.15 [esSilbar contra una sombra del pasado. Un estado decimonónico 
31.5.15 [es] Cambiar las definiciones del diccionario por intereses políticos
30.5.15 Acords comercials i el poder de les grans emprese
30.5.15 [es] Acuerdos comerciales y el poder de las grandes empresas
27.5.15 Fins als c...... de l'Agència Tributària Espanyola. Algú em diu què he de fer?
27.5.15 [es] Hasta los c...... de la Agencia Tributaria Española. ¿Alguien me dice qué debo hacer?
27.5.15 Amb agraïment al poble danès
27.5.15 [es] Con agradecimiento al pueblo danés
7.4.15 La Real Academia de la Historia española rectificará y dirá que Franco fue un dictador
7.4.15 [es] La Reial Acadèmia de la Història espanyola rectificarà i dirà que Franco va ser un dictador
30.3.15 Ni davant els morts no saben trobar la mínima expressió de respecte
30.3.15 [es] Ni ante los muertos saben encontrar la mínima expresión de respeto
29.3.15 Els insults contra els catalans no són una anècdota
29.3.15 [es] Los insultos contra los catalanes no son una anécdota

20.11.14 Secessió socialment responsable
6.11.14 Dono suport a denunciar l'Estat espanyol davant els organismes internacionals
5.11.14 Les variants dins de la gestió del multilingüisme. Una anècdota d'Abertis
3.11.14 Democràcia auto-executable
2.11.14 [ca] Incompliments legals i Responsabilitat Social Corporativa // [es] Incumplimientos legales y Responsabilidad Social Corporativa
2.11.14 Voluntariat per al desenvolupament socioeconòmic... i democràtic
2.11.14 [es] Voluntariado para el desarrollo socioeconómico... y democrático
12.10.14 Trencar la legalitat?
12.10.14 [es] ¿Romper la legalidad?
10.10.14 Guardiola, Savall, Sala i Martín, Massagué, Carreras i Antràs signen un article a favor de la llibertat de Catalunya
28.9.14 Ahir vaig sentir @AdaColau entrevistada a @SextaNocheTV i no em va agradar gens
19.9.14 Ja sóc voluntari de la campanya del 9N i també hi he contribuït amb un donatiu
8.9.14 Vilanova tanca la campanya "Vine a enviar un missatge al món"
6.9.14 La censura espanyola a la presentació d'un llibre a Holanda
31.8.14 Pepe Figueres (Costa Rica): “Ara farem una cosa que es diu democràcia: ara votarem”
28.8.14 Grups d'interès i sector públic
28.8.14 [es] Grupos de interés y sector público
28.8.14 RSE és adaptar-se a les societats. Reflexió sobre les crítiques unionistes a algunes empreses
28.8.14 [es] RSE es adaptarse a las sociedades. Reflexión sobre las críticas unionistas a algunas empresas
21.8.14 Les meves reflexions sobre el cas Pujol (II)
19.8.14 Les meves reflexions sobre el cas Pujol
19.8.14 Manipulacions estivals, algunes amb firma i altres sense
18.8.14 Brexit, ergo MantainCat.eu
10.8.14 Repàs d'alguns articles a la premsa d'avui
10.8.14 [es] Repaso de algunos artículos en la prensa de hoy
8.8.14 Montserrat Guibernau ha parlat al Museu Balaguer
21.7.14 Qui ha de votar? El demos o la nació?
21.7.14 [es] ¿Quien tiene que votar? ¿El demos o la nación? 
21.7.14 "Desmuntant Leonardo": el documental
1.7.14 Estrena oficial del documental 'Desmuntant Leonardo' sobre els misteris de Leonardo da Vinci
30.6.14 El municipalisme de tots els temps es mobilitza per al 9N
23.6.14 El discurs reial i els fets reals
22.6.14 La pobresa de les posicions de Madina
18.6.14 Andreu Buenafuente, Berto Romero, Míriam Tortosa, Xavier Sala i Martín i Antonio Baños participen en el documental “Un país normal”
18.6.14 De felips va la cosa...
16.6.14 Presentació de l'Anuari dels valors 2013
15.6.14 Intel·ligència cívica per lluitar contra la xenofòbia
Inteligencia cívica para luchar contra la xenofobia
14.6.14 He assistit a la trobada de Somescola per defensar l'escola catalana i un país de tots
13.6.14 Reptes dels guies turístics, agents culturals i la construcció de la marca de país
13.6.14 Una cosa difícil d'entendre per a un europeu sobre Catalunya
13.6.14 [es] Algo difícil de entender para un europeo sobre Cataluña
9.6.14 Paul Preston, Jordi Savall and Pep Guardiola support #Catalanswanttovote Human towers for democracy” manifesto
8.6.14 La Cambra de Barcelona assegura que les economies catalana i espanyola són viables per si soles
1.6.14 Es posa en marxa "El país que volem" per fomentar la participació ciutadana en la construcció del nou estat
17.5.14 [ARTICLE] Detenir per injuriar a les xarxes socials. Santa Inquisició 2.0
17.5.14 [es] [ARTÍCULO] Detener por injuriar a las redes sociales. Santa Inquisición 2.0
12.5.14 El Col·legi de Periodistes llança un vídeo contra els blocs electorals
8.5.14 'Manifest del far': els empresaris catalans, a favor del dret a decidir
6.5.14 Talks at Google: Noam Chomsky veu el referèndum català com una lluita en defensa de la identitat cultural davant l'imperialisme de l'Estat
6.5.14 [es] Talks at Google: Noam Chomsky ve el referéndum catalán como una lucha en defensa de la identidad cultural ante el imperialismo del Estado
4.5.14 Informe sobre l’Administració tributària de Catalunya
4.5.14 [es] Informe sobre la Administración tributaria de Cataluña
4.5.14  Responsabilitat Global se suma a la campanya "Declara’t a Catalunya" per avançar cap a la Hisenda Pròpia
4.5.14 [es] Responsabilitat Global se suma a la campaña "Declárate en Cataluña" para avanzar hacia la Hacienda Propia
27.4.14 El procés avança
24.4.14 Jo no sóc tonto #JoNoSócTonto
24.4.14 [es] Yo no soy tonto #YoNoSoyTonto
20.4.14 Actualitat de les Constitucions Catalanes
20.4.14 [es] Actualidad de las Constituciones Catalanas
19.4.14 Tuits meus seleccionats pel Diari ARA
15.4.14 He col·laborat en la campanya "Human Towers for Democracy" @verkamiCAT
15.4.14 Esperanza Aguirre, ¡olé, olé y requeteolé!
15.4.14 [es] Esperanza Aguirre, ¡olé, olé y requeteolé!
13.4.14 L'insuportable nacionalisme essencialista espanyol: ara parla de la sang en termes més propis del nazisme
13.4.14 [es] El insoportable nacionalismo esencialista español: ahora habla de la sangre en términos más propios del nazismo
13.4.14 PROJECTE EUROCAT per posar en marxa un nou sistema monetari i financer a Catalunya
13.4.14 La setmana del debat al Congrés dels Diputats sobre el referèndum sobre el futur de Catalunya
8.4.14 Un ecosistema favorable als emprenedors
6.4.14 M'agrada el 'Boig per tu' de Shakira
6.4.14 [es] Me gusta el 'Boig per tu' de Shakira
5.4.14 [CAMPAIGN] ¿Should Catalonia have right to vote in a democratic context? 
5.4.14 [es] [CAMPAÑA] ¿Es normal que un país vote para decidir su futuro?
4.4.14 He firmat el Manifest La nostra hisenda, el nostre dret
4.4.14 La patronal espanyola en el punt de mira per saber si Espanya actua segons els estàndards democràtics després de defensar l'ús de les armes
4.4.14 [es] La patronal española en el punto de mira para saber si España actúa según los estándares democráticos después de defender el uso de las armas
2.4.14 [PUBLICACIÓ] Raons lingüístiques a favor d'un estat propi
2.4.14 Ja m'he trobat a la #gigafoto de la Via Catalana, una foto única al món
2.4.14 [es] Ya me he encontrado en la #gigafoto de la Vía Catalana, una foto única en el mundo
29.3.14 El procés català pot fer una gran aportació a la millora de la governança global
25.3.14 El Wall Street Journal es demana com pot afectar la corrupció en el procés d'independència català
22.3.14 Els missatges positius del govern espanyol emmascaren una realitat molt més crítica
21.3.14 Vaig assistir a l'acte #DiguemProu
14.3.14 Els nous reptes de l'Administració tributària
11.3.14 [ARTÍCULO] Un país entero que no quería escuchar
9.3.14 El ministre Wert rectifica i admet que Espanya neix al segle XIX, però evita parlar del franquisme i el nazisme
4.3.14 Albert Castellón (Cerveses Moritz) parla sobre la Marca Catalunya
22.2.14 El drama pervers de la renovació política espanyola
22.2.14 Els nous reptes de l'Administració tributària
21.2.14 Que la smartcity no se'ns faci petita
21.2.14 [es] Que la smartcity no se nos haga pequeña
21.2.14 Qui pensa la smartcity?
21.2.14 [es] ¿Quien piensa la smartcity?
14.2.14 Presentació del llibre de 18 economistes: "l’estat català és perfectament viable"
12.2.14 Directius alemanys i nacionalisme espanyol
8.2.14 En moments convulsos les societats es despullen i troben l'essencial
5.2.14 [ca/es] La pregunta a una persona unionista sobre les condicions
28.1.14 Homenatge a Franco que es manté dia a dia
26.1.14 El joc polític no permet fer acusacions com aquesta. Cal alguna cosa més que disculpes per part d'Alícia Sánchez-Camacho
26.1.14 [es] El juego político no permite hacer acusaciones como esta. Hace falta algo más que disculpas por parte de Alicia Sánchez-Camacho
5.1.14 S'ha fet pública la llista de les empreses més subvencionades de l'estat espanyol. Vergonya, cavallers, vergonya!
3.1.14 [ca/es] Comentaris al fòrum d'El Confidencial
14.12.13 Moments de joia i dignitat pel progrés en el procés democràtic sobre el futur de Catalunya
2.12.13 Òmnium declara el 6 de desembre dia laborable
24.11.13 [es] The Catalan Project [ca][es][en]
19.11.13 Campanya "Un país normal"
14.11.13 Uns dies a Lituània, per feina però amb el correlat de la Via Bàltica
12.11.13 L'ONU dóna un any a l'Estat perquè acabi amb la impunitat del franquisme
1.11.13 No és lícit atiar la por ni la xenofòbia
29.10.13 No Woman, No Drive. Conduir pot perjudicar els ovaris
26.10.13 Es comença a trencar el pensament únic 
26.10.13 Se empieza a romper el pensamiento único
22.10.13 Notícies que no se sap ben bé d'on surten
22.10.13 Noticias que no se sabe muy bien de donde salen
22.10.13  Sobre la plantada del president Mas
22.10.13  Sobre el plantón del presidente Mas
20.10.13 Les dades impossibles aportades per organismes públics
15.10.13 L'error de la Plaça Catalunya #12O
15.10.13 La veritat escandalitza
15.10.13 Sobre les primàries
12.10.13 Quatre referents mundials de l'RSC rebran el llibre "El món ho ha de saber"
12.10.13 Un dia més... treballant
2.10.13 "El món ho ha de saber". Una campanya intel·ligent. Hauria d'arribar als referents globals de l'RSE
2.10.13 Excés d'expressions feixistes. Em pregunto on és la societat civil
24.9.13 Vivim un moment exemplar per al món
24.9.13 L'home que mentia per enfortir el seu vassallatge
24.9.13 L'home que mentia per enfortir el seu vassallatge (i II)
24.9.13  Presentació del llibre: Com Àustria o Dinamarca, la Catalunya possible, a l'auditori PIMEC
15.9.13 Últimes entrades publicades a Responsabilitat Global sobre Governança (2013)

13.10.17

Josep Maria Canyelles entrevistat a la BBC Turquia sobre el Barça i el debat de la independència

Aquest 1 d'octubre passat, amb motiu del referèndum d'independència que va tenir lloc a Catalunya, la BBC Turquia va publicar un reportatge sobre com podia afectar el FC Barcelona.

Per a elaborar-lo van entrevistar Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social i autor d'alguns articles sobre el Barça i la seva relació amb la societat.

Donat que el reportatge original és en turc, ofereixo a sota una traducció automàtica a l'anglès, que té moltes mancances, i també aporto tot seguit les reflexions que vaig fer-los:


- Creieu que Barcelona com a club de futbol ha tingut cap paper en el moviment independentista de Catalunya?
 
El FC Barcelona no ha tingut un paper protagonista en el moviment independentista però sí que ha exercit influència significativa des del punt de vista que ha contribuït a mostrar que la societat civil catalana d'una manera molt àmplia i transversal -al marge de les sigles polítiques- defensa activament els drets nacionals de Catalunya: tradicionalment la seva llengua, la seva cultura, la seva identitat nacional, i en el context actual seu dret a decidir democràticament el seu futur. La importància del club pot haver ajudat al fet que una part de la població menys polititzada assumeixi que es tracta de drets civils i de dignitat i que no és una demanda partidista.

A banda, personalment tinc la intuïció que l'evolució que es va donar en l'època Laporta / Guardiola d'un club amb mentalitat fatalista a un club amb mentalitat guanyadora i la consciència que amb conviccions fortes, amb bones formes, i amb un gran esforç es pot conquistar l'èxit esportiu i no només esportiu, ha contribuït a expandir aquesta mentalitat al conjunt del país i a la política, i a pensar que la Catalunya derrotada el 1714 i bombardejada cada 50 anys podia escapar d'una autopercepció fatalista i construir la història a partir de la voluntat i esforç actuals.


- Tant com una marca important com una institució econòmicament valuosa, el FC Barcelona influeix en la política catalana o espanyola en general? Històricament ha tingut alguna posició política?
 
No crec que el Barça tingui una influència en la política tradicional més enllà del descrit. Les pancartes i consignes en el camp són dels socis i són el reflex de la societat. Per això, el Camp Nou mostra allò que està en la societat i que massa sovint no és mostrat pels mitjans de comunicació de Madrid. La institució s'ha posicionat en aspectes que formen part de la centralitat de la societat catalana, i que des de Catalunya no són vistos com «fer política». Però des de l'òptica espanyolista, el mer suport del FC Barcelona a la cultura catalana o referir-se a Catalunya com a nació ha estat vist històricament com una "presa de posició política». Defensar el mainstreaming dels interessos i la sensibilitat de la societat on el club va sorgir i que li dóna l'ànima no pot ser percebut objectivament com «fer política».


- El FC Barcelona quedaria fora de la Lliga si Catalunya esdevé un estat independent? Com afectaria aquesta situació al Barça i a la Lliga?
 
Les lligues professionals són institucions privades i no tenen perquè veure's influenciades per la política i pels governs. El Barça podrà seguir jugant a la mateixa lliga si les dues parts així ho consideren. Per al Barça l'objectiu hauria de ser la creació d'una veritable lliga europea, de manera que els 20 equips més potents a europa no hagin de jugar amb equips de nivell molt inferior i puguin generar un espectacle més gran. En l'immediat, es pot arribar a un acord per continuar igual. Una altra opció seria perjudicial per a totes les parts, en termes esportius però també econòmics i socials. Però en el cas que les oligarquies espanyoles tinguin com a estratègia de penalització aixecar el màxim de fronteres després de la secessió, el Barça podria optar a jugar en altres lligues com la francesa.


- Creieu que els fans del Barcelona esperen un paper més actiu del FC Barcelona en la política catalana?
 
El FC Barcelona ha de mantenir el seu compromís amb el país i en cada moment històric trobar la manera d'expressar-ho. Seguir sent «més que un club» implica saber trobar l'expressió adequada al moment. No hauria de passar a actuar com un partit polític però tampoc limitar-se a ser un club esportiu sense més. La veritat és que des de l'època Laporta / Guardiola la societat ha evolucionat de manera trepidant davant del que s'ha considerat un atropellament i una actitud impròpia d'un estat democràtic mentre que el posicionament del club ha tendit a complir amb els mínims perdent força expressiva. De fet, l'actual junta directiva ha assumit un perfil comunicatiu baix per circumstàncies conegudes (l'actual president no va ser votat per al càrrec) fet que està comportant que, en moments tan crucials per al país, el Barça també mantingui un perfil més baix en la defensa dels drets nacionals i dels drets civils i democràtics del que es podria esperar.


Enllaç a articles principals sobre el Barça:

Traducció automàtica a l'anglès:
Where is Barcelona football club in the independence debate?
Ozge Ozdemir BBC Turkish
October 1, 2017

In Spain's autonomous region of Catalonia, one of the most powerful debates around the independence referendum is about Barcelona regarding the future of the football club. Namıdig's one of Barça's much discussed topic of where in Catalonia's independence rhetoric.

In case of obtaining the so-called Catalonia's independence, the debate for Barcelona Football Club -Barça- about whether to fight in the first Spain's professional soccer league, La Liga, takes a long time.

Barça: one of the world's most famous football club and who have the maximum number of spectators, and one of Catalonia's most valuable and largest institutions.

Barça, 3.64 billion dollars, with Manchester United after the second most valuable club in the world, according to Forbes 2017 list of most valuable football club. The club's Facebook has more than 103 million, while up 24.3 million followers on Twitter.

Carles Vilarubí, the club's vice president, said they would continue to remain in the same league.
On the other hand, the La Liga president, Javier Teba, said he can not decide where Barcelona will play while the discretion of the question of the independence process itself.

For Barça's arch-rival, Zinedine Zidane, Real Madrid's technical director, is unimaginable that there is a La Liga witout Barcelona. On the other hand, he also made other comments: it's a valuable club that will be accepted gladly by any league in the world.

'More than a club'

If the realization of Barca since independence in which a discussion will struggle in the league, football club in Catalonia's independence discourse of the much talked about one of the issues where it stopped.

Barça "més que un club" that is "more than a club" target area using the slogan of this debate, "Football is never just football" brings to mind the detection.

Since the organization of the referendum as the official Barcelona football club. Clubs, until now the most politically tough stance showed after the detention of the Catalan politicians on 20 September.

Barcelona's official statement on its web site says: "FC Barcelona, in remaining faithful to its historic commitment to the defense of the nation, to democracy, to freedom of speech, and to self-determination, condemns any act that may impede the free exercise of these rights".

The statement also said that "FC Barcelona, in holding the utmost respect for its diverse body of members, will continue to support the will of the majority of Catalan people, and will do so in a civil, peaceful, and exemplary way".

Gerard Piqué, oneof the team's key players, wrote a message on Twitter using the tag #Votarem (we'll vote): "From today until Sunday let's express ourselves in a peaceful way. Let's give them no excuse. They already want it. Let's voice high and powerful we'll vote".

However, neither should Pique Barca statement to the club's supporters to tweet independence against Spain's response came from some mainstream media outlets.

Some Barça fans across the streets of Barcelona they also heard voicing their reaction to the team.

"Politics and football stir up '

A few hours before the referendum, in particular, with both hands circulating in both Spain and Catalonia flags able to see more often against the Catalans of Catalonia's independence.

I came across in front of government buildings in Catalonia Spain and Catalonia flags bearing citizens, 'People compartment aim is saying' outraged against the referendum they describe.
Javier is the youngest of them, the universities 'violence exerted by pro-independence groups' expresses that ruling.
If they are in favor of Barça'nın also upset.
The larger Javier, "Barça have to be apolitical. Football and politics should not mix," he says.
Tito is up to Turkey from Latin America that Barça fans around the world, so the team says it should not take sides since Catalonia's independence.

'Fatalistic approach to success'

"Sport and Social Responsibility: Barça instance," says the article's author Josep Maria Canyelles leading role in the absence of the club, but says that Catalonia's independence movement to defend the right to self-determination.

Canyelles answering questions from the BBC Turkish, the language of football clubs in history, culture and advocating the Catalan national identity play a role in strengthening of civil society he says: 

"The club's importance, less politically by supporting separatists had not been the demand of the society, while preserving the dignity and ensure the strengthening of civil rights."

The biggest change in the club's president Joan Laporta club mentality according to Canyelles and begins the period with coach Pep Guardiola.

Barça with the term 'fatalistic' powerful and moving away from the concept Canyelles said that a successful return to the football club, says that these changes reflected in the Catalan society.

A reflection of those on Spain Barcelona and Catalonia as a political club to transfer Canyelles see that as being a major influence seen in the Barca stadium slogans and banners in the Catalan society is finished.

However, some pro-independence Catalans argue the contrary voice to support the independence of Catalonia's club is much more that needs to go.

Barcelona Catalans whom I spoke in the streets, that they were found in a historic turning point to achieve independence at this stage, he says that's why football is very important.

in front of the government building, "Catalonia is an oppressed society" sitting with banners Lluís, "Now it's time, we will be independent. After the Independent never been in Liga Barça LA I do not care. A matter of this money, not to be confused," he says.


A president who was killed during the Franco era...

Raval in the city's schools occupying the establishment of polling stations in order to prevent the use of the police and the citizens vote'm speaking families.
One of them said, "Football is for fools, we are in the middle of a great social movement. Barça does not matter," he says.

Another Catalan killed the younger a more vocal Barça club as an important institution. Of course, politicians should take a stand in favor of independence. "

In 1935, the club selected president Josep name Sunyol, August 6, 1936 in governing the country during that period of Franco Un dictatorship was killed by soldiers.

Esquerra Republicana, a leftist group which Sunyol beginning, when he went to visit Madrid near the republican forces was captured by Franco's soldiers killed. The news that Sunyol lost their life only could be reached in Barcelona after a week.Vegeu notícies posteriors relacionades: