13.1.17

Escòcia destaca com una de les principals nacions en l'àmbit de l'economia circular

El govern escocès ha estat nomenat finalista als premis d'economia circular del món, The Circulars Economy Awards. Amb empreses que elaboren cervesa a partir de vells pans o que fabriquen pintura industrial amb restes d'hortalisses d'arrel, Escòcia avança en la carrera de l'economia circular.

S'ha estimat que la creació d'una economia circular podria estalviar al voltant de 1.500 milions de lliures esterlines a l'any a Escòcia, creant una nova generació de llocs de treball i habilitats. S'estima que també podria reduir les emissions de carboni del país en al voltant de 11 milions de tones el 2050.

En els esmentats premis, el govern escocès, que ha situat a l'economia circular en el centre de la seva estratègia econòmica i de fabricació, s'enfronta amb la competència d'organitzacions públiques a Sud-àfrica, Xina i Canadà. Els guanyadors dels Premis The Circulars seran anunciats en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, a Suïssa, a finals d'aquest mes.

Iain Gulland, director executiu de Zero Waste Scotland, va dir que el país tenia un "compromís al més alt nivell" amb la creació d'una economia circular, tema que constitueix ara el cor de les estratègies econòmiques i de fabricació del govern.

Segons l'opinió de Gulland, Escòcia lidera el camí per impulsar la innovació ia des de l'antic model lineal de "extreure, fabricar i tirar" en un moment en què molts països començaven a pensar en el potencial de desacoblar el creixement econòmic de l'ús dels recursos naturals.

Entre les empreses pioneres estan Ogilvy Spirits of Forfar, que converteix les patates de baix grau en vodka, i CelluComp, de Burntisland, que crea una nova generació de pintura industrial a partir de residus d'hortalisses d'arrel.

Gulland va afegir que l'interès per l'enfocament de l'economia circular està creixent a tot Escòcia. "Ara el repte ara és continuar involucrant les organitzacions amb l'economia circular en un moment en què els pressupostos són escassos i les empreses necessiten veure un ràpid retorn de la inversió. És per això que Zero Waste Scotland continua oferint assessorament i finançament per a projectes amb un enfocament d'economia circular, ajudant a fer realitat les idees innovadores". Gulland va afegir que instar les empreses a adquirir i arrendar productes duradors que puguin ser reparats -com els sistemes de il·luminació- ajudaria a impulsar encara més l'agenda de l'economia circular.

Font