7.12.14

El neng de Castefa treballa a Abertis

Fa uns anys, en plena campanya electoral, el Diari de Vilanova va fer un resum del programa electoral del PSC en el qual les propostes eren del tipus "cremarem tots els arbres" i similars. Com comprendreu, s'havia produït un error. I l'error havia estat de la persona que compaginava els textos, que en lloc de posar el típic Lorem ipsum, va tenir un moment d'inspiració creativa, que va resultar fatal en no ser posteriorment substituït pel text autèntic. Encara rai que la magnitud de l'errada era tal, que es feia evident que es tractava d'un error.

De vegades, aquesta inspiració creativa per part dels tècnics que hi darrera allò que després tothom pot veure és més moderada, però potser inclou males pràctiques pitjors, ja que no es deuen a un error sinó a una gràcia que pren forma permanent. I en aquesta categoria podríem trobar exemples a cabassos explorant les URL de les pàgines web.

L'exemple que vull posar correspon al portal www.autopistas.com, d'Abertis, una gran empresa que, a més, pel fet de treballar de manera intensa en el territori, se suposa que ha de tenir un gran sentit de respecte per aquestes poblacions i comarques que travessa. En alguns indrets, les autopistes trinxen la contrada, però el que és inversemblant és que trinxin els topònims, com els ha succeït en aquesta URL: https://www.autopistas.com/sites/default/files/Coorporativa/14-003_aucat_c32_castefa-vendrel_web14_0.pdf.

Potser a l'autor de la URL li ha semblat d'un gran enginy redenominar Castelldefels com Castefa i el Vendrell com Vendrel, potser per la seva incapacitat de pronunciar-ho bé, o potser com una simple gràcia d'un moment d'eufòria. Potser s'ha permès la llicència creient-se un Hitchcock traient el nas a la seva producció, tal volta es tracta d'un foraster que ha sentit a locals dir-ho així i s'ha cregut que era normatiu, o vés a saber si darrera hi ha una declaració de caràcter polític anticatalanista. Tot pot ser, com també que fos una mera gràcia de qui pensa que aquesta URL quedarà oculta i no tindrà visibilitat.

Però vet ací que la URL té visibilitat i l'ús de les formes Castefa i Vendrel al portal d'Abertis queda no sols com una manca de respecte en un país on això es valora -com a conseqüència del que ha costat recuperar els topònims propis- sinó com una ridiculesa friki que caldria evitar.

PD: al cap de 48h aquesta pàgina ha desaparegut. Gràcies!
PD2: ara es pot trobar, correctament escrita, a https://www.autopistas.com/sites/default/files/Coorporativa/16_003_aucat_c32_castelldefels-vendrell_web16.pdf