20.1.13

Una història de vi i solidaritat

La Fundació Ampans, que atén persones amb discapacitat intel·lectual, ha etiquetat un vi per al centenari de les mines de potassa de Súria
El centenari del descobriment de la potassa al Bages ja té un vi commemoratiu que s'ha presentat aquesta setmana a les instal·lacions d'Iberpotash, amb la presència del conseller delegat de l'empresa, José Antonio Martínez, el director d'Ampans, Toni Espinal, i l'equip de dissenyadors de l'etiqueta del vi KCent, elaborat amb el fruit de les vinyes d'Urpina que donen feina a persones amb discapacitat intel·lectual. El nom de KCENT surt de la fusió de K (el símbol científic del potassi) i de cent, pels 100 anys del descobriment d'aquest mineral a Súria.

Aquesta etiqueta, que també porta el segell de la DO Pla de Bages, s'ha posat en 4.000 de les 8.000 ampolles de merlot de la collita del 2010 elaborades per Ampans. Aquest Nadal el vi s'ha repartit entre els aproximadament 1.200 treballadors de l'empresa i també s'ha lliurat en actes institucionals de la companyia minera.

El vi KCENT és un merlot del 2010 amb segell DO Pla de Bages, produït a les vinyes d'Urpina d'Ampans, a Sant Salvador de Guardiola, que també acullen una de les llars de l'entitat. El seu caràcter és commemoratiu dels cent anys del descobriment de la potassa a Súria (1912 -2012) i al mateix temps és solidari, a banda de ser un vi sorgit de la terra del Bages.

L'etiqueta del vi ha estat ela­borada per a persones ateses a la Fundació Ampans (dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat intel·lectual) per encàrrec d'Iberpotash. És el resultat d'un procés creatiu pel qual aquestes per­sones han conegut aquests darrers mesos el conreu de la vinya i el món de la potassa, experiències que han plasmat artísticament en les obres que conformen l'etiqueta.

Per inspirar-se en el procés creatiu de l'etiqueta, els autors van visitar al llarg de l'any passat les vinyes de la Finca Urpina, les instal·lacions d'Abadal on s'ha elaborat el vi, i els exteriors de la mina de Cabanasses a Súria, on s'extreu la potassa (fertilitzant natural indispensable per a l'agricultura).

El disseny final de l'etiqueta final és un collage de les diferents propostes artístiques. Els autors de l'etiqueta, que són Missé Grau, Laura Estrada, Teresa Garriga, Mari Martínez, Pere Peix, Ferran Serrat, Cristina Abelenda, Jose Antonio Carrique i Ricardo Sojo.

La relació entre empresa i entitat es remunta a molts anys, des que Ampans es cuida dels treballs de jardineria a Iberpotash i darrerament ha estat l'encarregada del projecte de restauració i adequació de l'entorn del Pou Salí.

Font