28.10.12

Negocis amb compromís social

L'economia solidària resisteix la crisi amb serveis vinculats a la inserció laboral i la venda de productes elaborats en tallers ocupacionals. El lots de Nadal socialment responsables, com els de la botiga de l'ARA, en són un exemple 

CONSUM RESPONSABLE   Els productes d'alimentació  de Verdallar provenen de cultius ecològics i donen feina als que tenen més dificultats per trobar-ne. Els productes de Verdallar provenen de cultius ecològics i donen feina a col·lectius amb dificultats. PERE VIRGILI
 
Aquest cap de setmana se celebra a Barcelona la primera Fira d'Economia Solidària de Catalunya, un esdeveniment que vol donar visibilitat a una altra manera de fer negocis. "Democràtica, participativa, equitativa, solidària i respectuosa amb les persones, el medi ambient i els territoris", resumeix el manifest de la fira, que afegeix que l'economia solidària prioritza "la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre".

Xavier Palos, secretari de la Xarxa d'Economia Solidària, defensa que el sector no només ofereix aquest fet diferencial: "Donem un valor afegit social, però també qualitat, perquè ens acostem a l'artesania". Palos assegura que l'economia solidària resisteix millor la crisi, amb un manteniment de llocs de treball "impressionant", i remarca que té avantatges interns però també per als consumidors: "La cooperativa de serveis financers Coop57 està deixant milions d'euros, quan des de la banca convencional totes les entitats estan negant crèdits".

De l'electricitat a la verdura

Un altre exemple d'economia solidària és la cooperativa de consum Som Energia, que comercialitza electricitat verda certificada. "Quan se'ns escull, s'estan escollint moltes coses, com una aposta clara per les energies renovables, i no s'està jugant a tenir una línia d'energia bruta i una altra d'energia neta", explica Marc Roselló, president de Som Energia. "A més, com a cooperativa, som diferents de la resta d'empreses, ja que no perseguim el benefici econòmic sinó donar resposta a la necessitat de consum energètic", afegeix. L'electricitat verda certificada és electricitat normal, però la distribuïdora certifica que s'ha produït amb energies renovables una quantitat equivalent a la consumida. Som Energia té plantes fotovoltaiques pròpies que produeixen part de l'energia, i obté certificats d'altres productors fins a cobrir el total. Roselló destaca que, després de fer una aportació inicial de 100 euros, el preu de l'electricitat "és igual que la tarifa regulada, sense cap sobrecost, perquè la voluntat és arribar al màxim de gent possible".

[continuar llegint a l'ARA]