25.10.12

Encara que el teu marit et maltracti, no ho has d'explicar a la la gent de fora; això ho heu d'arreglar a casa

Ja és típic fer ús de l'analogia matrimonial en el cas de la secessió de Catalunya, com si ens referíssim a una dona que es vol divorciar perquè està sent maltractada i el marit li digués que no té dret a divorciar-se perquè ella és seva.

Encara hi ha qui creu que el matrimoni és tan sagrat que ni en cas de maltractaments s'hauria de trencar... I també hi ha qui defensa que la sobirania és prèvia a la democràcia i que la democràcia no pot canviar-la. És a dir, en ple segle XXI tenen més importància la sang vessada en una guerra o el semen d'un rei que no la voluntat dels pobles i les persones!

I és que aquesta analogia encara pot donar molt més de si. Perquè també hi ha gent que considera que "encara que el teu marit et maltracti, no ho has d'explicar a la la gent de fora; això ho heu d'arreglar a casa". I aquesta idea perversa també té la traducció en l'esfera de la relació entre les nacions. Resulta que el vicepresident europeu Vidal Quadras pot amenaçar amb l'exèrcit si Catalunya pretén exercir la democràcia del dret a decidir. Però una diputada catalana del grup socialista no pot reprovar aquestes declaracions perquè suposa internacionalitzar el conflicte i donar una mala imatge d'Espanya... Ai, la marca España!

Efectivament, ahir l'eurodiputada del PSC Maria Badia va ser castigada pel PSOE per haver suggerit en una carta a Brussel·les que el diàleg era millor que les provocacions de Vidal-Quadras i les crides a l'ordre militar. I li van explicar el motiu del càstig. "Se m'ha dit que no es pot internacionalitzar el conflicte". 

El líder socialista Rubalcaba no se n'amaga, i afirma que no se sent identificat amb aquesta imatge d'Espanya com un país amb una feble capacitat democràtica per fer front al conflicte de la diversitat. I mentre ho diu, els caces de l'exèrcit van sobrevolant Catalunya a baixa alçada per a espantar la població civil. I el que és més greu, no neguen la possibilitat que Espanya pretengués avantposar l'exèrcit a l'ús de la raó democràtica.

I a més, sobre les declaracions incendiàries de Vidal-Quadras, els socialistes han vetat l'intent de Liberals i Verds europeus de reprovar-lo a l'Eurocambra. De fet, com diu avui el director de l'ARA, va ser primer Espanya qui va internacionalitzar el cas català quan va començar amenaçant que "la Unió Europea us expulsarà". I després Vidal-Quadras amb l'amenaça armada.

En signar la carta dels eurodiputats catalans, la la diputada Badia no feia més que denunciar la barbàrie, segurament convençuda que el seu partit de tota la vida li faria costat. La carta li ha costat el càrrec, i ara ha d'escoltar com Rubalcaba i Navarro la desqualifiquen públicament per haver-la signat. Com diu Sebastià Alzamora, aquest és el federalisme que prometen?