27.8.12

Innovacions, immortalitat i... dilemes ètics

GRAN AVANÇ en immortalitat: Canvien cèl·lules sanguínies a cèl·lules mare

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0042838

És el primer pas per crear teràpies que regenerin els nostres teixits / òrgans ... Adéu a les cremes?


Científics de l'Hospital Johns Hopkins als EUA acaben d'aconseguir un monumental avanç amb cèl·lules mare que per fi posa una clara llum al final del túnel per aconseguir la immortalitat biològica dels nostres cossos...

El que han aconseguit per primera vegada és el poder convertir qualsevol cèl·lula sanguínia adulta en una cèl·lula mare equivalent a les que conté un embrió de només 6 dies de fertilitzat, i ho van aconseguir sense efectes secundaris.

És difícil d'explicar com d'increïblement sorprenent és aquest avenç ja que vol dir que podrem ara accelerar tot tipus de teràpies genètiques a nivells exponencials, en essència permetent en els propers anys noves teràpies que literalment rejuvenecerán no només les nostres cèl·lules sinó que fins i tot els nostres òrgans, en essència permetent viure literalment per sempre.
I si creuen que això és ciència ficció, recordem que avui dia ja es pot fer que un organisme complet rejoveneixi, com van demostrar científics de Harvard el 2010.

No obstant això, fins ara els mètodes de rejoveniment tenien tots efectes secundaris, en particular causant càncer, el que òbviament al llarg termini contrarestava els efectes de rejoveniment de l'organisme en causar la mort primerenca per càncer.

Però aquesta nova tècnica evita tots aquests efectes secundaris

De la manera que funciona la nova tècnica de convertir cèl·lules adultes a cèl·lules mare joves (que subsegüentment es poden transformar en altres tipus de cèl·lules com teixit ossi, nervi òptic, cèl·lules musculars, etc), és utilitzant uns impulsos elèctrics que obren una cavitat en les membranes de les cèl·lules sanguínies a través de la qual s'insereixen uns plasmidis, que són unes molècules especials d'ADN que tenen la particularitat de poder replicar independentment de l'ADN cromosomal, dissolent-se en l'organisme després de complir el seu treball de re-programació cel·lular (la qual cosa aconsegueixen amb 4 gens que causen la transformació).

És bo notar que això és tot just un primer pas, un primer experiment, de manera que es requereix paciència per veure les primeres aplicacions rutinàries en centres de salut (parlem de diversos anys). De moment, el procediment pren entre 1 i 2 setmanes.

Aquest tema de la immortalitat, sens dubte que porta moltes incògnites, i una d'elles és... si tots ens tornem immortals, què fem amb el tema de la superpoblació?