11.3.12

Una escola de primària de Mallorca rep atacs nazis

  • Uns desconeguts hi han fet pintades espanyolistes i feixistes com 'Aquí se habla español', 'Catalan no' o 'Heil Hitler' amb esvàstiques i banderes espanyoles 
  • Fins ara sols havien estat atacats els centres culturals o partits polítics però ara ja és el segon cop que l'escola rep un atac
Una escola de Palma ha estat agredida amb diverses pintades per raons identitàries. Aquest dijous 8 de març, els alumnes, mestres, pares i treballadors de Mata de Jonc es van trobar que l’escola estava tota embrutada amb manifestacions en contra de la llengua catalana.
 
Llegim al web de l'escola que "a la matinada, algú havia entrat a través del parc municipal veí al centre i havia realitzat múltiples pintades de caràcter espanyolista, nazi i anticonstitucional als patis de l’escola. A més, també havien embrutat tota la façana principal del carrer Son Espanyolet. Des de principis del mes de març, i per un acord de la cooperativa, que és l’entitat titular del centre, al balcó de la façana principal hi ha una pancarta amb el lema “Mata de Jonc aprèn i ensenya en català” i un llaç amb la senyera quatribarrada, per manifestar el nostre suport a la llengua i cultura catalanes, tret d’identitat de l’escola des de fa 35 anys. Sembla que aquest ha estat el motiu principal de les agressions".

Moltes de les pintades van contra l'ensenyament en català de què fa gala el centre, com ara "Aquí se habla español" o "Catalan no", així com la bandera espanyola, però també hi han pintat simbologia i expressions nazis com "Heil Hitler" o esvàstiques, repartides per la façana exterior i pels patis interiors. Per la directora del Mata de Jonc, Magdalena Cabot, els actes són clarament "una reacció" contra la defensa de l'ensenyament en català pel qual és conegut aquest centre, que funciona com una cooperativa docent privada.

Aquest no és el primer cop que el centre és atacat per l'espanyolisme. L'any 2005 ja hi van aparèixer pintades de caire similar, amb frases com "Cara al sol" o "Viva Franco". Per Cabot els motius sempre són els mateixos: "La llengua i la nostra cultura.

Violència de baixa intensitat

 Aquesta violència és de baixa intensitat, però té un caràcter continuat i no sembla que hi hagi una acció policial adequada per a acabar amb l'amenaça permanent i el risc que pugui anar més enllà. De fet, el mer fet d'atacar una escola ja s'hauria de considerar un agreujant.

Són coneguts els casos d'atacs a centres o a esdeveniments de caràcter cultural, tant a les Illes Balears com al País Valencià. Aquestes dues notícies són del 2011:
Ens hem de mostrar preocupats per si aquests fets que van en contra de la convivència democràtica poden anar a més si no es tallen de socarrel. No hi pot haver ni la més mínima tolerància, i el problema és que aquest tipus d'agressions no són un fet aïllat. Aquesta mateixa setmana, s'ha sabut de la creació d'un casal de joves feixista a Barcelona, seguint un model italià.

El problema no és únicament la manca d'acció policial sinó la manca de condemna per part d'alguns partits polítics majoritaris d'ideologia unionista, que s'escuden en el fet que no hi ha víctimes per a no haver de lamentar els fets. Cal reflexionar que, donada la continuïtat de la manca de denúncia d'aquests actes violents, si aquests es es consideressin de caràcter terrorista, segons la Llei de partits, el partit guanyador de les darreres eleccions espanyoles hauria de ser il·legalitzat per exculpar i minimitzar el significat que tenen i la violació de drets fonamentals que comporta, i pel fet que aquestes accions persegueixen intimidar, fer desistir, neutralitzar o aïllar socialment els qui s'hi oposen, fent-los viure quotidianament en un ambient de coacció i por.

En tot cas, que la llei l'apliquin els qui l'hagin d'aplicar i l'acció policial els seus responsables, però el que no sembla raonable és que fins i tot els infants hagin de rebre aquesta amenaça com a part de la seva educació.