13.3.12

Manipulacions tan fàcils com immorals

En diverses ocasions hem parlat de la manipulació dels mitjans d'informació. Les manipulacions s'han fet normals en alguns mitjans no solament per als temes seriosos sinó per a les passions esportives. És el problema: quan un comença a manipular i no passa res, ja no se sap trobar el límit.

Ara hem sabut que Telemadrid ha manipulat unes imatges de Piqué i Messi en què estaven donant suport a 'La Marató' de Televisió de Catalunya. N'han esborrat la referència a l'activitat solidària per tal de poder fer entendre que no és un mà de salutació sinó una "maneta" que fa referència als cinc gols que el Barça li va marcar al Madrid i així provocar tensions esportives.

Telemadrid ha manipulat les imatges de 'La Marató' de TV3

TV3 ha explicat, amb un vídeo al programa 'Esport Club', que les imatges que Telemadrid ha utilitzat per desprestigiar el blaugrana Gerard Piqué han estat manipulades. S'hi veu el defensa juntament amb Leo Messi amb unes mans gegants de color blau. Telemadrid ha esborrat el lema que hi havia en aquestes mans, que era de suport a 'La Marató' de TV3 del 2010.

En aquella campanya de fa dos anys, la televisió pública catalana va fer que personatges coneguts apareguessin amb unes mans gegants per demanar als espectadors que fessin donacions a 'La Marató', però Telemadrid ha manipulat les imatges i ha assegurat que Piqué tornava a fer broma amb la maneta que els blaugranes van aconseguir contra els blancs. (ARA)

Recullo algunes retalls sobre manipulacions de les quals hem parlat:

1.5.11 Córrer darrera la pilota i trepitjar els valors democràtics
Tal com ja va passar fa dos anys, Televisión Española va tornar a censurar la xiulada que els aficionats del FC Barcelona van fet a l'himne espanyol just abans que comencés el partit. Cal recordar que fa dos anys, en la final que va enfrontar el FC Barcelona i l'At.de Bilbao, totes dues aficions catalana i basca van ofegar amb xiulets i una forta escridassada la interpretació de l'himne. En aquell moment, la Televisió Espanyola va ocultar els fets, cosa que va comportar la destitució del cap d'Esports. És ètic i informativament correcte ocultar deliberadament uns fets que s'estan produint allà mateix? És ètic que les televisions espanyoles ocultin sistemàticament informacions relacionades amb les reivindicacions nacionals catalanes?

24.8.11 Incomprensible actitud de Televisió Espanyola
  • TVE va ometre l'agressió de Mourinho a Vilanova durant la seva informació sobre el partit de la Supercopa
  • Les disculpes es van fer a les 4 de la matinada!
  • Els fets plouen sobre mullat: no és el primer cop que els Esports de TVE s'han de disculpar per males pràctiques
22.2.11 RSE aplicada: els mitjans de desinformació
[...] Els diaris AS i MARCA han manipulat les imatges del primer gol del Barça per demostrar que un jugador estava en posició incorrecta. La manipulació de la informació arriba fins al punt d'utilitzar el Photoshop per recrear jugades succeïdes al llarg del partit, i enganyar el lector.
Afegim-hi encara un exemple més de mala pràctica relacionada amb l'ús del tractament fraudulent d'imatges: 

  • Fa un mes, el Col·legi de Periodistes de Catalunya va denunciar el diari Gol per fer "desaparèixer" a Joan Laporta en una foto. El Col·legi de Periodistes apel·lava a l'ètica professional denunciant que la "desaparició" de Laporta era un engany al lector.