17.3.12

La construcció d’edificis de molt baix impacte ambiental com a nova estratègia de negoci

Sostenible Divendres, 16 de març 08:30 h
ArrayL'estudi arquitectònic  SaAS inicia aquest any la construcció d’edificis que redueixen en un 97,5% les emissions de CO2, en un 80% el consum energètic i en un 50% el consum d’aigua, en comparació amb els edificis convencionals.     La nova línia de producció, pensada per a habitatges, escoles i equipaments turístics, respon al concepte de bio-construcció, que elimina la presència de productes tòxics, i tindrà un cost aproximat de 1.300 euros per metre quadrat construït.

L’estudi d’arquitectura SaAS (Sabaté Associats Arquitectura i Sostenibilitat), un dels referents en sostenibilitat a l’Estat espanyol, amb seu a Barcelona, ha fet un gir en el seu model de negoci per oferir un servei integral de disseny i fabricació d’edificis que redueixen les emissions de CO2 en un 97,5%, el consum energètic en un 80% i el consum d’aigua en un 50%, en comparació amb els edificis convencionals.

El servei integral de SaAS inclourà el cicle complert –la part del projecte, la construcció i el manteniment– per a habitatges, escoles o petits equipaments. En el cas dels habitatges, de fins a quatre plantes d’alçada, el preu es situarà al voltant dels 1.300 euros per metre quadrat construït. Els edificis seran construïts sota el concepte de bio-construcció, que planteja la eliminació de tota substància tòxica o nociva per a la salut, el control dels camps electromagnètics, i en general la millora de les condicions de confort i salut de la llar. També incorporaran materials reciclats i optimitzaran el cicle de consum de l’aigua, l’energia i la matèria.

Un dels elements pioners de l’estratègia de negoci de SaAS és que l’empresa es farà càrrec íntegrament del procés de disseny i construcció dels edificis, integrant la intervenció dels diferents actors (arquitectes, enginyers, constructors, proveïdors...) i aportant eines de valor de tot el cicle de vida de l’edifici. Així, el comprador sabrà en el moment de signar el contracte el cost final de la construcció, però també el cost del manteniment i el consum aproximat d’energia durant la seva vida útil.

Joan Sabaté, Arquitecte Director de SaAS, explica que els clients són “persones, entitats o grups organitzats en cooperatives que disposen d’un terreny on volen construir-hi un edifici de molt baix impacte ambiental”. Segons Sabaté, es tracta d’una tendència creixent a tot Europa i que ara s’inicia amb força al nostre país: “Existeix un reclam per part de gent convençuda i conscient dels efectes del canvi climàtic, però poques empreses han fet res en matèria de construcció sostenible”. Creu que hi ha “un nínxol de mercat i molt poca oferta”.

Per elaborar el nou pla d’empresa, SaAS ha comptat amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació a través del programa Noves Oportunitats de Negoci d’ACC1Ó.

L'estudi fundat el 2000 té una facturació anual d’1 milió d’euros fins a la irrupció de la crisi, SaAS fa aquest nou pas després de viure una davallada en els projectes provinents de l’administració pública. L’estudi ha agafat com a base per a la seva nova línia de negoci els prototips d’habitatge desenvolupats en el marc del projecte de recerca LIMA (Low Impact Mediterranean Architecture).

Durant dos anys, diversos centres d’investigació, universitats i empreses europees –liderades per SaAS – han construït i monitoritzat un edifici pilot ubicat a La Salle de Barcelona que aprofiten al màxim els recursos naturals i utilitzen uns estàndards de construcció de molt baix impacte. Els resultats de les investigacions del projecte LIMA es presentaran el pròxim mes de juliol.

Font: Jornal.cat 

Veure: El Banc de Sang i Teixits, reconegut com un dels millors edificis sostenibles dʼEuropa