3.2.12

RSA: Europa reconeix el 'federalisme fiscal' com a bona pràctica

S'ha aprovat una esmena que defensa que el federalisme fiscal implica una major eficiència econòmica i podria ser un instrument útil per responsabilitzar els governs regionals en la gestió dels impostos. L'esmena s'ha adoptat per 516 vots a favor, 113 en contra i 8 abstencions.

L'Eurocambra demana així a la Comissió Europea que impulsi el concert econòmic en les futures legislacions comunitàries. La comissió d'Economia i Finances de l'Eurocambra ja hi havia donat suport el 20 de desembre, amb el vot de populars, liberals i verds.

Europa mostra sensibilitat, un cop més, cap a una política de federalisme fiscal que ja està implantada en molts països, com Alemanya o Suècia, que redueix els fluxos entre territoris i millora molt l'eficiència de la lluita contra el frau fiscal i la gestió del diner públic, ha explicat Tremosa (CiU). L'eurodiputat assegura que la votació d'aquest dijous reforça la demanda catalana d'aconseguir un millor model de finançament que l'actual, que tracta la Generalitat com una gestoria de despesa pública descentralitzada però manté el monopoli recaptador d'impostos en mans del govern espanyol.

A Europa hi ha la sensació que l'administració que és responsable de la despesa també hauria de ser responsable dels ingressos i que és impossible desvincular les despeses dels ingressos, segons Oriol Junqueres (ERC).

Per federalisme fiscal, l'Eurocambra entén la descentralització no només de la despesa (com passa actualment a les comunitats autònomes de l'Estat espanyol, tret del País Basc i Navarra) sinó també de la recaptació dels grans tributs, que és el que dóna poder als governs regionals en la negociació amb els estatals. Tremosa critica que l'Espanya del règim comú dóna incentius als governs regionals per gastar de qualsevol manera, ja que només gasten i no han de recaptar.

A Alemanya, per exemple, els 17 estats federats tenen 17 agències tributaries que recapten tots els grans tributs, els governs regionals paguen el govern federal de Berlín pels serveis prestats i financen els seus ajuntaments. Aquest sistema, afegeix Tremosa, s'ha demostrat 'molt eficaç per evitar dèficits públics excessius a nivell regional i local'.

L'esmena ha estat una iniciativa conjunta d'eurodiputats catalans, bascos, escocesos i flamencs: Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (fins ara, eurodiputat d'ERC), Izaskun Bilbao (PNB), Alyn Smith (SNP escocès) i Frieda Brepoels (N-VA flamenca).