11.2.12

L'oficina de l'ONU per als Drets Humans demana a Espanya que derogui la llei d'ammistia de 1977

Ginebra   11/02/2012


L'Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, ha demanat a Espanya la derogació de la llei d'amnistia de 1977 perquè incompleix la normativa internacional en matèria de drets humans. El seu portaveu, Rupert Colville, ha dit que "Espanya està obligada, sota la llei internacional, a investigar les greus violacions dels drets humans, incloses les comeses durant el règim de Franco, i a processar i castigar els responsables, si encara estan vius". Segons l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, hi ha un deure cap a les víctimes, que tenen "dret de reparació".

El portaveu de Pillay ha descartat comentar la sentència que inhabilita el jutge Baltasar Garzón per ordenar escoltes telefòniques en la investigació de la trama de corrupció Gürtel, però ha recordat les altres dues causes obertes sobre el magistrat i, en al·lusió a la relativa als crims del franquisme, ha defensat aquest tipus de indagacions.

Colville també ha recordat que, d'acord amb una recomanació de 2009 de la Comissió de Drets Humans de l'ONU, "Espanya ha de derogar la seva llei d'amnistia, ja que no és conforme amb les lleis internacionals de drets humans". Aquesta recomanació, elaborada per 18 experts de l'organització internacional, pren com a base el Pacte Internacional de Drets Civils i Polític, ratificat per Espanya el 1985.

La Llei 46/1977, de 15 d'octubre, durament criticada pels defensors de la memòria històrica, impedeix investigar els crims comesos pel bàndol nacional durant la guerra civil. La Fiscalia de l'Audiència Nacional l'ha utilitzat en ocasions com a argument per oposar-se a l'admissió a tràmit de denúncies presentades per diferents associacions i particulars davant el jutge Baltasar Garzón.

El Congrès dels Diputats va rebutjar l'any passat una proposta del BNG per tal de modificar la llei que va servir de punt i final al franquisme. La iniciativa volia fer possible, precisament, que els crimens del règim poguessin ser investigats, però finalment no va tirar endavant pel rebuig del PSOE, el PP i CiU.

Font: www.324.cat