11.2.12

Europa concreta les normes de comercialització de vi ecològic

El Comitè Permanent d'Agricultura Ecològica (SCOF) va acordar ahir les noves normes europees sobre el "vi ecològic", que, en les properes setmanes, seran publicades al Diari Oficial. Amb aquesta nova normativa, que s'aplicarà a partir d'aquesta verema, els productors de vi ecològic podran utilitzar l'expressió "vi ecològic" en les seves etiquetes. A més d'incloure el logotip ecològic de la UE i el codi del seu certificador. Tot plegat dins del marc normatiu vigent sobre l'etiquetatge del vi.

Tot i que actualment ja funcionen normes sobre el "vi elaborat amb raïm ecològic", no tenen un abast sobre totes les pràctiques enològiques, és a dir, tot el procés des del raïm fins al vi. El vitivinícola és l'únic sector que quedava sense cobertura total per les normes de la UE en matèria d'agricultura ecològica.

Després de la votació del Comitè Permanent d'Agricultura Ecològica, el comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la UE, Dacian Ciolos, s'ha felicitat per aquesta consecució d'unes normes harmonitzades que garanteixin una oferta més clara als consumidors, que cada vegada s'interessen més pels productes ecològics. Amb aquest pas s'ha guanyat en la diferenciació del vi ecològic envers el convencional, com passa amb d'altres productes ecològics. Una garantia per al consumidor que, quan decideixi d'adquirir un "vi ecològic", li assegurarà que ha estat produït segons les normes de producció més rigoroses, ha conclòs Ciolos.

El nou reglament estableix unes determinades pràctiques i substàncies enològiques (vinificació) per al vi ecològic i sobre l'organització comuna del mercat (OCM) del vi. Per exemple, no estan autoritzats ni l'àcid sòrbic ni la desulfurització, i el nivell dels sulfits al vi ecològic ha de ser com a mínim de 30-50 mg per litre més baix que en els vins convencionals (depenent del contingut en sucre residual).

En el pla d'actuació europeu sobre l'alimentació i l'agricultura ecològiques de 2004, la Comissió es va comprometre a establir normes ecològiques específiques per a tota la producció agrícola, inclosa la vinificació. En aquest context, el projecte de recerca "ORWINE" va rebre finançament del Sisè Programa Marc. Basant-se en les seves conclusions, el juny de 2009, es van presentar per primera vegada una sèrie de propostes jurídiques sobre la definició de vi ecològic en el Comitè Permanent d'Agricultura Ecològica, però van quedar sense tramitar i van ser retirades el juny de 2010. Els treballs van ser represos el 2011 i, ahir, el Comitè Permanent d'Agricultura Ecològica va emetre un dictamen favorable al projecte.

Més informació

Font: Jornal.cat