29.6.11

La integració de la responsabilitat social corporativa en l'administració és una tasca pendent

La setmana passada vaig assistir a un dinar amb ministre de la presidència Ramon Jáuregui. Era una trobada amb gent del sector social, els dinar del Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés. Tinc un apreci i un respecte per Jáuregui perquè em fa tota la impressió que intenta parlar amb sinceritat i procura dir les coses clares i entenedores. El fet que sigui un apòstol de l'RSE també ajuda que me'l miri amb uns altres ulls.

Dit això, no vaig poder resistir la temptació de fer-li una pregunta amb to crític. Com està l'RSA? Com podem fomentar l'RSE des del sector públic si no posem en pràctica la responsabilitat social de les administracions? A més, el Sr. Zapatero, en qualitat de líder del PSOE, s'havia compromès ara fa quatre anys a desenvolupar l'RSA almenys en les empreses i organismes públics on les seves sigles governessin. En concret, es va comprometre a elaborar codis ètics, introduir clàusules socials, i a publicar memòries d'RS. Nivell de compliment tendent a zero. Malgrat que ara vulguin dissimular-ho amb una memòria de la Defensa. Trist exemple!

El ministre va esquivar la pregunta, i potser no va ser tant sincer com en altres temes referents a les polítiques socials. Suposo que lamenta i li cou no poder ser més coherent en un tema que per a ell hauria de ser bandera. Però el temps, molt probablement, ja se li ha acabat. I el sector públic ni fa memòries ni compleix diverses lleis, entre les quals la Lismi, on l'acompliment és més baix que en sector privat!

Us ofereixo tot seguit el resum de la seva intervenció, elaborat per FPT:


“Sense una economia competitiva, no és possible un Estat del Benestar sostenible”, el ministre Jáuregui al Fòrum Social Pere Tarrés20.06.2011 - Fòrum Social Pere Tarrés

Els reptes de l'Estat del Benestar", ha estat el títol de conferència del Fòrum Social Pere Tarrés que ha ofert avui el ministre de la Presidència, Ramon Jáuregui. La presentació ha anat a càrrec de l'exministre Joan Majó que ha destacat la sensibilitat social i el tarannà dialogant i amb tendència a l'equilibri del ministre.

"Sense una economia competitiva que tendeixi a la plena ocupació, que es pugui projectar al nou món globalitzat, no hi ha possibilitat de fer sostenible el model de Benestar", amb aquestes paraules el ministre de la Presidència, Ramon Jáuregui, ha reclamat un "plan renove" per sanejar l'economia i tenir "un país de primera". Concretament, Jáuregui ha citat com a reformes clau la consolidació fiscal, el sanejament financer de bancs i caixes, les reformes laborals, els esforços en inversió en I+D, el desenvolupament industrial i finalment, incorporar criteris de competitividad als serveis públics.

De fet, el ministre no ha tingut inconvenient en reconèixer els aspectes de l'Estat del Benestar espanyol que encara s'han de millorar com ara l'educació, la dependència, els serveis socials, "però és que només hem tingut 30 anys per fer-ho".

Quan a la reforma fiscal, Jáuregui ha defensat un equilibri entre "fiscalitat i protecció social" i contemplar "noves figures que reflecteixin la realitat actual". Per exemple, Jáuregui ha donat com a xifra que el 87% dels ingressos fiscals de l'Estat provenen de les rendes del treball o del consum per argumentar que el pes fiscal recau sobre les persones. També ha reclamant que aquesta reorganització fiscal es faci a nivell internacional.

Davant d'una audiència d'un centenar d'assistents, dirigents polítics i responsables d'entitats socials, el ministre de la Presidència ha contestat a preguntes sobres l'aplicació de la LISMI, la introducció de la RSE en les empreses o les manifestacions del dia anterior. Jáuregui ha defensat que "hem de convertir l'Estat del Benestar en Societat del Benestar". Un propòsit per al què la cooperació amb el Tercer Sector i les empreses és vital. "És una nova organització social que inclou les empreses com a part nuclear del model de desenvolupament, del model productiu, de cohesió social, a través de la RSE, però que s'ha de construir des de la política, no es pot construir des dels mercats ni tampoc des de cap assemblea de facultat ni manifestació".

Per la "Cuina de l'Alberg" de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l'Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d'altres ponents.

Més informació: Veure vídeo

D'altra banda, el ministre Jáuregui ha manifestat en un altre acte que l'RSA és una tasca pendent:

La integració de la responsabilitat corporativa en l'administració "és una tasca pendent" segons Jauregui

La integració de la responsabilitat social corporativa en l'administració pública "és una tasca pendent" segons ha afirmat Ramon Jauregui, ministre de la Presidència, durant una jornada sobre la RSC en el sector de la defensa organitzada per ISDEFE i el Ministeri de Defensa.

En aquest sentit el ministre ha reiterat que "el sector públic ha d'estar al capdavant" i ha afirmat que ja és una exigència que l'empresa "es despulli davant la ciutadania i rendeixi comptes davant la societat".

Durant les jornades es van analitzar les polítiques de promoció i foment de la responsabilitat social en el sector, així com el seu impacte en el medi ambient o en la millora de l'eficiència econòmica, entre d'altres assumptes.

El ministre va destacar l'esforç fet per aquest Ministeri de Defensa per publicar una memòria de RSC. Segons la seva opinió les empreses ja no són illes que "oculten els seus secrets i operen al marge de la societat". "Avui les empreses són de vidre i han de convèncer-nos que són sostenibles", ha afegit.