2.6.11

La influència dels castells més enllà de la cultura

Article reproduït de Tornaveu


etiqueta castellscooperació,empresesintegració
A l’edició de Tarragona de «La Vanguardia» del dia 13 de maig passat, aparegué un article fent referència als valors que intrínsicament porten els castells i llur activitat i de la manera com es van introduint en altres àrees i àmbits dels estrictament culturals.

En concret, citen com a valors a destacar: «El treball en equip, la cooperació, l’esforç, el respecte, el coratge, el compromís… Són, alguns d’ells, el motiu pel qual han esdevingut model per a l’empresa i les iniciatives socials.» Tot afirmant que «els castells són el símbol de referència de la gestió empresarial del segle XXI».

Hi comença a haver empreses que incorporen el fet casteller oferint «coaching» empresarial basat en els castells, amb sessions teòriques i pràctiques per a fomentar les relacions entre els treballadors i entre directius i treballadors, compartint l’experiència de fer castells, fent certa aquella dita popular que diu que «als castells és l’únic lloc del món on el treballador pot pujar a sobre de l’amo».

A més del fenomen que ha significat el seu reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat i la seva internacionalització, ja que hi ha colles de castellers a diverses parts del món, el món casteller ha servit com a element de cohesió social perquè «els castells els donen sensació de pertinença a un grup, lluny dels narcotraficants i col·lectius detestables del barri». El que diu això és el mateix alcalde del municipi xilè de Lo Prado, una municipalitat propera a Santiago de Xile, referint-se al treball desenvolupat amb el sector més vulnerable del jovent de la ciutat.

Tot plegat és una experiència molt bona que simbolitza la campanya «Tots som una colla» i de la qual properament la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya farà una valoració, que ben segur serà positiva.