5.4.11

Les persones cegues podran votar de forma individual i secreta el 10A


  • Una vegada més les consultes van per davant de les eleccions 
  • A les municipals no està previst que els cecs puguin exercir el dret de vot de forma autònoma

Barcelona Decideix farà accessible la consulta del 10 d'abril a la capital catalana. A més, facilitaran el vot anticipat a aquelles persones cegues que així ho desitgin amb plena autonomia. Des d'aquest dijous fins el proper 7 d'abril s'han habilitat dos punts de votació on les persones que ho necessitin podran utilitzar un kit de vot accessible i pel proper 10-A, almenys una taula de cada districte tindrà aquesta possibilitat. 

L'organització ha volgut destacar en un comunicat que 'el referèndum sobre la independència s'avança de nou a la burocràcia electoral d'altres cites', ja que a les municipals no està previst que els cecs puguin exercir el dret de vot sols i amb plena autonomia.

Aquest fet ha estat possible gràcies a la col·laboració logística de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec. Per exercir el dret a vot en aquestes circumstàncies no caldrà cap sol·licitud prèvia, ni caldrà anar-hi acompanyat de cap ajudant, perquè el sistema garanteix un vot del tot individual i secret. El kit per votar conté dos sobres de dimensió diferent al sobre de votació. Un amb l'etiqueta en Braille que dirà 'sí' i contindrà una papereta del 'sí'. Un altre amb l'etiqueta 'no', també en Braille, amb una papereta del 'no'.

Després es donarà al votant cec un sobre sense cap etiqueta que serà el de votació, on la persona introduirà la papereta que hagi escollit i extret del sobre etiquetat. Per altra banda, l'organització també ha garantit que les persones que així ho sol·licitin podran demanar la presència d'un fedatari en un moment concret als seus domicilis o seus socials, per tal que reculli vots a persones que no puguin desplaçar-se.
Font: www.directe.cat

PD: Coincidint amb aquest fet, s'aprova un reglament per a garantir el vot de les persones amb discapacitat en les eleccions oficials: El Consell de Ministres aprova un reglament que garanteix el vot secret de les persones amb discapacitat


El Consell de Ministres va aprovar el 30 de març un reglament sobre la participació de persones amb discapacitat en la vida política i els processos electorals. Aquest reglament arriba després que la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats aprovés per unanimitat el 23 de març de 2011 instar el Govern a preparar per a les eleccions municipals de maig una prova pilot d'un model de vot accessible per a persones amb discapacitat visual. La proposta pretén ser una mesura democratitzadora en la línia del dret a vot que podran exercir les persones estrangeres en les properes eleccions municipals de Catalunya.

Els punts més destacats del reglament són:
  • La garantia d'accessibilitat dels locals i meses electorals, que hauran de disposar d'una adequada senyalització i permetre el secret de vot de les persones amb discapacitat.
  • El servei gratuït d'interpretació de la llengua de signes que es posa a disposició de les persones amb discapacitat auditiva designades membres de mesa electoral, en cas que no optin per excusar-se, dret que segueixen mantenint.
  • L'accessibilitat de les campanyes institucionals per a aquestes persones, que hauran d'incloure serveis de subtitulat i d'àudio descripció, així com d'emissió o interpretació de la llengua de signes i serveis d'atenció telefònica accessibles.
  • L'habilitació d'un sistema de transport per a electors amb discapacitat motriu, quan es constati l'absència de transport públic accessible dins les disponibilitats pressupostàries, una actuació que ja es realitza actualment.
Real Decreto 422/2011, de 25 de marzo, por el que se aprueba el Reglamento sobre las condiciones básicas para la participación de las personas con discapacidad en la vida política y en los procesos electorales