11.4.11

El Gremi d’Àrids de Catalunya presenta la Guia de la biodiversitat a les pedreres

El Gremi d'Àrids de Catalunya, l'organització patronal que aplega més de 150 empreses catalanes i 450 centres d'extracció de pedra i grava, ha publicat la Guia de la biodiversitat a les pedreres: un recull dels projectes innovadors que impulsen les pedreres per fomentar la diversitat d'espècies animals i vegetals a l'entorn de les seves explotacions.

L'encarregat de presentar-la va ser el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, a la seu de la COELL (Lleida), juntament amb el president del Gremi d'Àrids de Catalunya, Joaquim Roca, i el seu vicepresident, Miquel Gruas. En el seu discurs, Pelegrí va destacar el caràcter innovador dels projectes impulsats pels ariders catalans per tenir cura del medi ambient i va subratllar que "és possible conjugar l'activitat extractiva amb les bones pràctiques ambientals". També es va comprometre a contribuir des de l'Administració a què aquesta relació continuï sent compatible.

2.000 hectàrees recuperades

Al llarg dels darrers anys, les empreses extractives catalanes han transformat més de 2.000 hectàrees de terrenys d'antigues pedreres i graveres en boscos i zones verdes, alhora que han participat en projectes per impulsar la proliferació d'espècies animals autòctones en les seves zones d'influència. La Guia de la biodiversitat a les pedreres recull algunes d'aquestes singulars iniciatives, alhora que serveix de manual de bones pràctiques perquè qualsevol empresa extractiva pugui aplicar millores tecnològiques en la gestió de la biodiversitat.
La Guia aborda projectes de diversa índole que s'han dut a terme a tot l'Estat, entre els que destaquen cinc iniciatives catalanes que han permès convertir en un llac i una àrea natural visitable els antics terrenys d'una gravera de Torroella de Fluvià (Girona), desenvolupar hàbitats per a les aus estepàries en zones protegides (ZEPA) de Lleida, acollir una comunitat de mussols ducs dins els marges d'una pedrera de Llinars del Vallès (Barcelona) o convertir en boscos els fronts ja explotats de dues canteres del Garraf (Barcelona) i El Vendrell (Tarragona).

Per conèixer més detalls sobre aquests projectes, podeu decarregar en format digital Guia de la biodiversitat a les pedreres

Font: Gremi d’Àrids de Catalunya