29.3.10

L'expresident dels Estats Units Jimmy Carter guanya el Premi Internacional Catalunya 2010

Hem conegut amb satisfacció que Jimmy Carter ha resultat guanyador del Premi Internacional Catalunya. Els seus esforços humanitaris l’han dut a ser l’expresident nord-americà més ben considerat internacionalment. Fins al punt que el 2002 és guardonat amb el premi Nobel de la Pau, pels seus esforços infatigables per trobar solucions pacífiques als conflictes internacionals, per impulsar la democràcia i els drets humans, i per fomentar el desenvolupament econòmic i polític dels pobles. Un exemple d'aquest compromís és la creació de
The Carter Center amb l’objectiu de lluitar per la pau i els drets humans i promoure la democràcia arreu del món.

En un altre índex de sensibilitats, Xavier Rubert de Ventós ha destacat que Carter va fer instal·lar l'any 1978 panells solars a la Casa Blanca, una acció inèdita i insòlita en aquell moment i que va ser precursora de les actuals polítiques energètiques més progressistes. El jurat també ha tingut en compte que l'expresident va desenvolupar el seu mandat des del denominat soft power o política suau, que buscava més convèncer que vèncer i que "potser era massa avançat en un país --els Estats Units-- que vol aparèixer com a generós però també com a musculós", ha indicat el president delegat. Aquest poder tou, aquesta sensibilitat wilsoninana per l'autodeterminació dels pobles, aquesta consciència que els problemes d'una nació s'inscriuen sempre en un àmbit més ampli, han estat els elements valorats pel jurat per entregar el premi a Jimmy Carter el dia 1 de juliol vinent. [dades extretes del Periódico]




El guardó es lliurarà en una cerimònia al Palau de la Generalitat el proper 1 de juliol.


El jurat ha decidit atorgar per majoria absoluta el XXII Premi Internacional Catalunya a l’expresident dels Estats Units Jimmy Carter, en considerar-lo un home de cor i de coratge, que s’ha dedicat al llarg de la seva trajectòria a defensar la pau i els drets humans arreu del món, així com a lluitar per la millora de les condicions dels pobles més desafavorits.
El president de la Generalitat, José Montilla, li lliurarà el XXII Premi Internacional Catalunya en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, el dijous 1 de juliol d’aquest any 2010.
Enguany, la convocatòria del Premi s’ha estès des del 31 de juliol fins al 31 de desembre del 2009 i hi han concorregut 197 candidatures provinents de 54 països, presentades per 231 institucions de 52 països i pel mateix jurat.
Jimmy Carter, nascut el 1924 a estat de Geòrgia, als Estats Units, tot i ser llicenciat en ciències a l'Acadèmia Naval dels Estats Units es va interessar per la política des de ben jove. El 1962 va ser escollit senador de Geòrgia pel Partit Demòcrata i només vuit anys després va esdevenir governador de l'estat. Quant a la carrera presidencial, després d’una renyida campanya electoral amb el republicà Gerald Ford, Jimmy Carter va resultar vencedor en les eleccions del 2 de novembre de 1976 i va esdenir el president número 39 dels Estats Units d’Amèrica. Com a president, entre d'altres, va crear el Departament d'Energia, va reformar la funció pública a més d'augmentar el sistema de parcs naturals. També va crear el Departament d'Ensenyament i designà un nombre rècord de dones, negres i hispans a llocs de treball governamentals. En política exterior, el guardonat es va distingir per la defensa dels drets humans arreu del món: va ratificar els tractats del Canal de Panamà, els Acords de Pau Camp David el 1978 per reconciliar Egipte i Israel i va restablir les relacions diplomàtiques amb la Xina.
Quant a l'època postpresidencial, el 1982 va fundar The Carter Center, amb l’objectiu de lluitar per la pau i els drets humans, i promoure la democràcia arreu del món. Jimmy i Rosalynn Carter funden també “Habitat for Humanity”, una organització sense ànim de lucre que ajuda gent necessitada a renovar i construir les seves cases. Carter ensenya també a la Sunday School i és diaca a l’església baptista de Maranatha, a Plains. A més, el 2002 va rebre el Premi Nobel de la Pau.
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment pel Govern català per distingir les persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

Acta de proclamació del premi (52KB)
Biografia de Jimmy Carter (128KB)