23.2.09

Dia Internacional de la Llengua Materna i “Atles de les llengües en perill al Món”

Per quin motiu desapareixen les llengües? Quines regions del món estan més afectades per aquest fenomen? Què pot fer-se per evitar-ho? La resposta a totes aquestes preguntes figura en la nova edició de l'Atles de l'UNESCO de les llengües en perill al món, presentat a la premsa el 19 de febrer a la Seu de l'Organització, coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer).

L'Atles de les llengües en perill al món, que per primera vegada és una eina digital totalment interactiva, conté dades actualitzades de més de 2.500 idiomes de tot el món. Accessible gratuïtament al món sencer, és fruit de la tasca col.laborativa d'un equip de lingüistes dirigits pel lingüista australià Christopher Moseley. Podrà actualitzar-se de manera continuada i, a més, permet a l'usuari produir els seus propis mapes a partir d'un país o regió o buscar categories de llengües: mortes, moribundes, seriosament en perill, en perill o en situació precària. La seva realització ha estat possible gràcies a la contribució financera del govern de Noruega.

El Dia Internacional de la Llengua Materna es projecta a la sala de cinema de l'UNESCO la pel·lícula "The Linguists" en presència del seu productor i realitzador, Daniel Miller. Els actes de celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna es completen amb una exposició de pintures dels artistes Monica Jahan Bose i Imtaj Shohag.

Font: xarxanet.org

Accediu al mapa de llengües en perill