2.7.08

La responsabilitat social i la innovació

Hi ha una apreciació que ens interessa molt observar: s'observa una correlació entre empreses amb orientació a la innovació i compromisos amb la responsabilitat social. Aquesta correlació no solament es podria aplicar a empreses sinó que també seria vàlida aplicada a territoris, a països.

En primer lloc, sabem que a Catalunya hi ha un gran nombre d'empreses amb polítiques d'RSE (no hi ha dades concloents però van apareixent casos interessants i almenys podem afirmar que són més de les que es podien intuir!).

En segon lloc, veiem en la notícia que reproduïm tot seguit que també hi ha un nombre important d'empreses innovadores.

Ara la pregunta per a nota seria: es pot observar alguna correlació entre les unes i les altres? El cert és que nosaltres no disposem de les dades i que seria molt interessant que algú ho treballés, però el que sí que podem afirmar des d'una obsevació molt matussera i personal és que la majora d'empreses amb polítiques d'RSE són empreses orientades a la innovació. Per tant, la hipòtesi es compliria en part. Ara ens agradaria saber si entre les empreses amb innovació també hi ha una prevalença dels compromisos d'RSE.


1 de cada 4 empreses innovadores de l'Estat espanyol és catalana

Catalunya concentra la major part d’empreses innovadores de l’Estat espanyol amb 11.129 empreses, és adir, el 22,52% del total. De fet, Catalunya és un pilar de l’R+D de l’Estat espanyol. Aquesta és una de les conclusions assenyalades en el primer informe de l’R+D i la Innovació a Catalunya presentat avui pel conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, juntament amb la directora general d’ACC1Ó, Carme Botifoll. L’estudi analitza per primera vegada l’estat i l’evolució històrica i comparada de l’R+D i la innovació a Catalunya en els darrers 10 anys.

El conseller Huguet ha destacat que “Catalunya és el motor de l’R+D de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, ha recordat que “els recursos estatals s’haurien de repartir amb criteris d’eficiència i no amb criteris territorials, ja que això és un perjudici als territoris que fan de tractors de l’R+D de l’Estat.”

L’estudi analitza aspectes com la despesa en R+D, el personal que s’hi dedica, la innovació empresarial a Catalunya, el comerç exterior català de productes intensius en tecnologia i la posició tecnològica de Catalunya. Aquest informe pretén esdevenir també un instrument d’anàlisi periòdic de la situació de l’R+D i la Innovació al nostre país.

L’informe s’ha dividit en sis àmbits d’estudi: La despesa en recerca i desenvolupament a Catalunya, personal investigador dedicat a l’R+D a Catalunya; la Innovació empresarial a Catalunya; el dinamisme de les empreses innovadores a Catalunya i output innovador; El comerç exterior català de productes intensius en tecnologia; la Posició tecnològica de Catalunya: indicadors de propietat intel·lectual; i la situació de Catalunya a l’“European Innovation Scoreboard’’.

Catalunya triplica el volum d’inversió en R+D en els darrers 10 anys
Catalunya, entre 1996 i 2006, ha superat la mitjana de la inversió en R+D del conjunt de l’estat de tal manera que, al 2006, les despeses internes totals en R+D de Catalunya han representat el 22,15% de les estatals. El volum de despesa en aquestes activitats a Catalunya ha crescut de manera sostinguda en aquests 10 anys i s’ha triplicat en aquest període, passant de 814,7 milions d’euros al 1996 a 2.614,4 milions d’euros al 2006.

Pel que fa a la inversió en R+D empresarial en aquesta dècada, el sector empresarial ha aportat dues terceres parts de les despeses en r+d dutes a terme a Catalunya. Aquest fet està en clara sintonia amb les recomanacions de la comissió europea i el tractat de Lisboa. Aquesta recomanació de 2/3 d’inversió privada i 1/3 d’inversió pública només l’acompleixen Catalunya, Navarra i la Rioja en el conjunt de l’Estat espanyol.

Un 21,41% de la despesa en innovació de l’Estat espanyol l’any 2006
En termes absoluts, al 2006 Catalunya aglutina el 21,41% de la despesa en innovació empresarial de l’Estat. De fet, durant aquest període Catalunya va concentrar el major número d’empreses innovadores de l’estat, 11.129 empreses, és a dir, el 22,52% del total estatal. Per tant, gairebé una de cada quatre empreses innovadores al 2006 estava ubicada a Catalunya. A més, al 2005, una de cada tres empreses a Catalunya va innovar, tenia una innovació en curs o va intentar innovar.

D’altra banda, es constata que les 50 empreses més grans de Catalunya van ser responsables del 43% de la inversió en R+D realitzada a Catalunya al 2005. Per branques d’activitat, el sector que més recursos inverteix en R+D és el farmacèutic. L’estudi també evidencia una tendència a l’externalització de les activitats d’R+D.

El personal dedicat a R+D es duplica en els darrers 10 anys
Comparativament, al llarg de la darrera dècada, Catalunya ha destinat més recursos per investigador que la mitjana de l’estat espanyol, a la vegada que aquest indicador és creixent al llarg dels darrers deu anys. Entre 1996 i 2006, el personal dedicat a R+D a Catalunya s’ha duplicat, passant de 18.395,7 persones a 40.867,3 persones a dedicació complerta. El 21,13% dels investigadors de l’estat espanyol desenvolupen la seva activitat a Catalunya.

Catalunya encapçala les exportacions d’àmbit tecnològic de l’Estat espanyol
Respecte a l’estat al seu conjunt, Catalunya encapçala la generació d’exportacions d’àmbit tecnològic. Al 2007, Catalunya va ser responsable de gairebé la tercera part de les exportacions del conjunt de l’Estat espanyol (27,74%). Els productes exportats per Catalunya amb un alt component tecnològic suposaven el 13,96% del total de les exportacions catalanes al 2006. Més concretament, les exportacions catalanes d’alt contingut tecnològic han crescut en més de sis punts percentuals al llarg dels darrers tretze anys. Els productes exportats per Catalunya amb contingut tecnològic mitjà-alt van representar al 2006 el 50,18% del total d’ exportacions.

Prop d’un 40% de patents europees de l’Estat espanyol són catalanes
En la darrera dècada, s’han registrat un nombre de sol·licituds de patents europees per milió d’ habitants sensiblement superior a la mitjana estatal en el mateix període. Al 2006, Catalunya va concentrar el 38,75% del total de sol·licituds de patents europees que feien esment a l’ estat espanyol. Aquest percentatge suposa més del doble de mencions de la comunitat autònoma en segona posició, Madrid, amb un 14,44% del total de sol·licituds de patents pel mateix any.

L’estudi està disponible a la següent adreça: www.cidem.com/cidem/cat/publicacions/ColeEstudis/index.jsp

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS