25.3.24

Presentació a Girona del llibre “Planta’t” de Josep Santacreu i les intervencions de Joan Vila i Josep Maria Canyelles

  • Trobada empresarial sobre els reptes actuals de la Responsabilitat Social de les Empreses i l’activisme empresarial.
  • El llibre “Planta’t. Crisi climàtica, boscos i salut humana”, del Dr. Josep Santacreu, és una crida a l’acció i al compromís de la societat.

 


Ens els darrers anys van augmentant les empreses que integren la responsabilitat social en el seu model d’empresa i l’estratègia corporativa i cada cop més incorporant un sentit de propòsit i fins i tot elements d’activisme empresarial.

Les empreses i el nostre compromís ens veiem interpel·lades tant per l’estat del Planeta com pels reptes d’una societat cada cop més diversa i més exigent, així com pel propi mercat. També les persones, especialment els joves professionals, valoren treballar en organitzacions que tinguin un sentit de propòsit que doni sentit a la seva tasca.

Santacreu, actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona, reflexiona sobre si volem que ens recordin per haver donat l’esquena a aquesta emergència climàtica o per haver fet tot el possible per salvar la nostra llar.

Amb aquest acte, es pretén convidar les empreses gironines a seguir progressant en aquest camí i invitar a incorporar un sentit creixent de responsabilitat envers la societat generant un triple impacte econòmic, social i ambiental.

  • Data: dilluns 15 d’abril a les 18,30h
  • Lloc: Cambra de Comerç de Girona
  • Convoquen: GIG i Respon.cat


Confirmeu la vostra assistència

 

El Dr. Josep Santacreu presideix des de fa mig any la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell de Cambres de Catalunya. En els darrers vint anys va ser el conseller delegat de DKV Assegurances però el seu compromís amb la salut, el medi ambient i la responsabilitat social en general el van portar a liderar algunes iniciatives de referència.

Fa uns anys, les Cambres de Comerç catalanes van promoure la creació d’una associació empresarial com a punt de trobada de les empreses més compromeses en gestió responsable. Respon.cat es va posar en marxa el 2014, sota la seva presidència. Avui segueix vinculat a Respon.cat com a president d’honor. Entre les moltes iniciatives que ha liderat cal destacar també “Plant for the Planet Spain”, dedicada a fomentar la captació de CO2 amb arbres arreu del món.

Fruit del seu compromís, Santacreu ha anat desenvolupant un marcat activisme empresarial, també des del vessant més personal, col·laborant en diverses iniciatives de la societat civil i ara recollint les seves propostes en el llibre que acaba de publicar, “Planta’t!”, una crida a l’acció i al compromís de la societat davant la crisi climàtica i l’impacte que té sobre la nostra salut i el planeta.

Nascut a Guissona (1958), Santacreu és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Organització d’Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. Graduat per la Stanford Graduated School of Business. També és diplomat en Gestió Hospitalària i en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE, i en Economia de la Salut per la Universitat de Barcelona.

Joan Vila i Simon (Sarrià de Ter, 1954) és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i enginyer en tecnologia paperera per la Universitat de Grenoble. Des de 1981 és director executiu de LC Paper 1881, S.A., una empresa mitjana catalana de fabricació de paper tisú que va obtenir el premi Pulp and Paper el 2011 per les millors impulsades en l’estalvi energètic i d’aigua durant la producció de paper. Actualment presideix PIMEC Energia. Ha estat professor del màster en tecnologia paperera i de l’assignatura L’energia de demà a la Universitat de Girona. A part de la seva experiència empresarial i formativa, des de l’any 2005 escriu una columna setmanal a Diari de Girona sobre economia empresarial i energia. També ha publicat llibres de divulgació i apareix regularment a diversos mitjans de comunicació (televisió i premsa escrita), especialment en debats relacionats amb el món de l’energia,

8.3.24

Cal un canvi cultural entre les pimes a més d'accés al coneixement per poder captar totes les noves oportunitats, segons Canyelles a la presentació del Mapa de materialitat ASG a la Borsa de Barcelona

Cal un canvi cultural entre les pimes a més d'accés al coneixement per poder captar totes les noves oportunitats, segons Canyelles a la presentació del “Mapa de materialitat ASG per a la gestió de la sostenibilitat a les PIME” a la Borsa de Barcelona

Aquest passat dimarts 20 de febrer s’ha presentat el “Mapa de materialitat ASG per a la gestió de la sostenibilitat a les PIME” a la Borsa de Barcelona, eina que ha elaborat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Tecnoambiente. Es tracta d’un excel que és part d’un paquet d’eines desenvolupat per la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental que té com a objectiu ajudar les PIME catalanes a identificar inicialment els aspectes relacionats amb la sostenibilitat, també coneguts com a temes Ambientals, Socials i de Governança (ASG), que poden tenir major rellevància en els seus sectors d’activitat.


L’eina Excel pren un paper central per ajudar les PIME catalanes en la gestió interna de la sostenibilitat. Aquesta eina proporciona un rang de prioritat als diferents aspectes de sostenibilitat corporativa a gestionar diferenciant-los per sector. Cada sector disposa llavors d’una priorització temptativa d’aspectes a considerar i informació addicional sobre cadascun. També s’incorpora una guia de l’usuari per al seu ús.

Podeu accedir als dos documents en aquest enllaç de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat.

En l’acte d’aquest dimarts va participar en Josep Maria Canyelles i Pastó, coordinador de Respon.cat, que va intervenir a la taula rodona “Reptes i oportunitats de la sosteniblitat per a les PIME”. Canyelles va concloure que moltes pimes ja estan en aquesta direcció i que aquest mapa resultarà molt útil per als processos de suport que portem a terme a Respon.cat, com el programa RSE.Pime i els grups de treball. Les demandes normatives i de la cadena de valor són cada cop més exigents i per a les pimes suposen un repte important, davant el qual han de respondre no solament amb integració de coneixement sinó també amb gestió del canvi.

15.2.24

Inscripcions obertes: Presentació a la Borsa de Barcelona del “Mapa de materialitat per a la gestió de la sostenibilitat a les PIME” amb la participació de Respon.cat

  • Les noves directives europees marquen obligacions i generen grans oportunitats que les pimes han de saber aprofitar.
  • A la jornada es presentaran recursos estructurats en una guia pràctica


La sostenibilitat és un valor cada vegada més important per a l’èxit i la resiliència de les empreses. Les noves normatives europees de sostenibilitat com la Directiva (UE) 2022/2464, relativa a la presentació d’informació sobre sostenibilitat per part de les empreses (CSRD), i la proposta de Directiva de la UE sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat incorporen l’obligació de les grans empreses de responsabilitzar-se dels impactes ambientals i socials en la seva cadena de valor.

Atesa la creixent pressió tant legislativa com de la societat que no només afecta les empreses més grans, sinó també els seus proveïdors i el mercat en general, no gestionar aquests temes podria afectar la competitivitat de les PIME amb vistes al futur.

En aquesta jornada, es presenta un mapa de materialitat ASG (Ambiental, Social i Governança) com un bon punt de partida per a les PIME perquè gestionin la seva sostenibilitat corporativa i es posicionin millor en el futur. Aquesta eina facilita una identificació preliminar dels eixos més importants per sector amb temes vinculats a les seves indústries i algunes de les iniciatives i marcs més rellevants a escala general per als negocis i en l’àmbit sectorial. El mapa de materialitat s’acompanya d’un manual d’usuari que descriu i explica termes bàsics relacionats amb la sostenibilitat i ensenya com utilitzar l’eina.



8.2.24

Participeu a les #JornadesDeTransferencia amb les empreses guanyadores dels #PremisResponcat2023

PRESENCIAL
📍Hospital Sant Joan de Déu Barcelona
📅 Dimarts 13 febrer
⏰ 16:00 a 17:45

VIRTUALS
📅 15, 20, 22, 27 i 29 de febrer
⏰ 16:00 a 17:00

Més informació i inscripcions: https://lnkd.in/dtNDwnur

Aquest serà un espai de trobada per compartir i debatre sobre les bones pràctiques de les organitzacions guanyadores dels Premis Respon.cat 2023. Sis organitzacions que operen en territori català, de diferents dimensions, activitat i forma jurídica compartiran la seva estratègia de gestió responsable des dels cinc vectors de la responsabilitat social: bon govern, ambiental, laboral, social i econòmic.

Durant els tallers les empreses guanyadores compartiran de manera molt pràctica el seu coneixement i experiència en la categoria del premi o reconeixement que han rebut. Seran tallers molt pràctics que convidaran les persones a participar fent preguntes, aportant experiències, mostrant dubtes. Farem una primera exposició inicial d’uns 20 minuts i després una dinàmica que afavoreixi la participació.


Es tracta d’una gran oportunitat per compartir coneixement i avançar en matèria de responsabilitat social gràcies a l’experiència d’aquestes sis organitzacions referents en diferents àmbits de l’RSE que mostraran els reptes i les oportunitats que els suposa aquest enfocament de gestió cada vegada més ben valorat per la societat.

 

PRESENCIAL: Sessió plenària + Taller

  • DIA: dimarts 13 de febrer 
  • HORA:  16.00 a 17.45h
  • LLOC: Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

Sessió plenària: 16:00 a 16:45

Taller Premi trajectòria en RSE per a empresa gran: 16:45 a 17:45

17:45 Presentació de l'exposició itinerant dels ODS d'art inclusiu.


TALLERS VIRTUALS

Taller Premi trajectòria en RSE per a pime [ALQVIMIA]

  • DATA: dijous 15 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Drolma Lizcano, CEO d’Alqvimia

Taller Reconeixement a les bones pràctiques en reforma horària [BASETIS]

  • DATA: dimarts 20 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Maria Castells Olivella, responsable Igualtat i RSC i membre de Global de Basetis.

Taller Reconeixement al programa ambiental de col·laboració [Celler la Vinyeta]

  • DATA: dijous 22 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Josep Serra Pla, propietari, enòleg i viticultor del Celler La Vinyeta

Taller Reconeixement al programa de voluntariat empresarial [Kern Pharma]

  • DATA: dimarts 27 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Anna Llopis León, Responsabilitat Social Empresarial de Kern Pharma.

Taller Reconeixement als territoris socialment responsables [Ripollès, Ges i Bisaura]

  • DATA: dijous 29 de febrer
  • HORA: 16.00 a 17.00h
  • VIRTUAL
  • Dinamització: Àngels Guiteres Benet, gerent de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura.

Vídeos de cada empresa premiada

  • Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. [vídeo]
  • ALQVIMIA [vídeo]
  • Kern Pharma [vídeo]
  • La Vinyeta. [vídeo]
  • Ripollès, Vall del Ges, Orís i Bisaura, representat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. [vídeo]
  • Basetis. [vídeo]

 

6.2.24

Josep Maria Canyelles va publicant microvídeos sobre paraules incloses en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides ens proposen 17 reptes per a assolir fins a l'any 2030.

Per contribuir al seu coneixement des d'una perspectiva diferent, Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social, ha començat a publicar microvídeos sobre l'etimologia de les principals paraules a què els ODS fan referència i en els propers mesos les complementarà amb altres com la pau, l'ètica, la sostenibilitat, la responsabilitat, l'energia, la pobresa...

Segons l'autor, intento fer-ho aportant un coneixement que pugui ser interessant per a comprendre millor el significat actual i comparant sempre que és possible entre diferents paraules o amb mots germans de llengües properes.

Els anireu trobant al canal d'Instagram i al Facebook. Al canal de Youtube sols hi ha els primers perquè és més lent de penjar. Sempre amb l'etiqueta: [mots responsables]. Alhora, en aquesta entrada del blog s'aniran enllaçant per ordre vinculats a cada ODS.

Hi ha moltes paraules per fer... Si teniu interès en algun mot en concret que encara no hagi fet i voleu que m'hi avanci, estaré encantat de correspondre-hi!

Nota: he posat en cursiva algun vídeo vinculat però sense etimologia.


 




 





Altres [mots responsables] publicats no necessàriament relacionats amb els ODS:

Dies internacionals


3.2.24

Una gran gala empresarial a la Llotja mostra l’evolució cap a un nou model de més responsabilitat i sostenibilitat

  • Els vuitens Premis de la Responsabilitat Social de Catalunya reconeixen cinc empreses, un territori i una persona.
  • La sorpresa de la nit va ser una recreació dels ODS per artistes amb capacitats diferents.
  • Santacreu i Campuzano atorguen un paper rellevant a Respon.cat per impulsar el compromís empresarial.


La Gala dels 10 anys de Respon.cat ha desbordat les expectatives i es van haver de tancar inscripcions. I és que cada cop són més les empreses que valoren la responsabilitat social com una realitat de present que ha de créixer en el futur, tant per abordar els reptes de la societat com per generar un avantatge competitiu.

Una prova és que moltes empreses estan incorporant un sentit de propòsit més elevat i ambiciós, en sintonia amb el Manifest per una Economia amb Propòsit, una iniciativa que, amb el suport de tot el món empresarial català, Respon.cat va llançar fa mig any.

Gala Premis

És en aquest context que han tingut lloc els premis de la responsabilitat social a Catalunya, que han reconegut cinc organitzacions, una persona i un territori per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE).

El Saló dels Cònsols de la Casa Llotja de Mar estava ben plena, amb prop de 400 persones assistents a la Gala de lliurament dels Premis Respon.cat 2023 en la vuitena edició d’aquests reconeixements de referència aCatalunya organitzats per l’associació empresarial Respon.cat, que aquest 2024 celebra el 10è aniversari amb la voluntat d’abordar molts reptes de futur amb el suport de les empreses més compromeses.

Josep Santacreu i Bonjoch, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president d’honor de Respon.cat, ha destacat que ara fa 15 anys era necessari per Catalunya disposar d’un organisme de referència entre les empreses tenint en compte també les pimes. Per això a l’any 2008 va promoure un grup de treball a la Cambra de Comerç de Barcelona des d’on es va iniciar el procés de creació de Respon.cat que va prendre forma el 2014.

Gala PremisCarles Campuzano i Canadès, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que fa vint anys semblava l’RSE era una moda i avui veiem que aquest moviment s’ha consolidat. Campuzano afirma que “no podem imaginar-nos avui empreses sense propòsit, que no assumeixen els impactes de les seves decisions”. En aquest marc, Respon.cat ha de ser l’espai de referència per a les empreses amb propòsit i de constructor d’aliances entre el tercer sector, les administracions públiques i les empreses.

Rafel Oncins i Pujol, president de Respon.cat cat i responsable d’RSE de Plusfresc, ha remarcat la necessitat d’un organisme com Respon.cat que tingui capacitat d’impacte. Per això hagala premis convidat les empreses més compromeses a sumar-se la projecte i fer un país d’empreses amb propòsit. També s’ha referit al Manifest per una Economia amb Propòsit, que Respon.cat va liderar amb el suport de tot el món empresarial català.

  • L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i ALQVIMIA guanyen els Premis Respon.cat 2023 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
  • Celler La Vinyeta, Basetis i Kern Pharma organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals.
  • El Ripollès, Vall de Ges, Oris i Bisaura ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Miquel A. Torres Riera, president de Família Torres, ha rebut el reconeixement personal.

Enguany els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per tota la feina feta en l’àmbit de la responsabilitat social, destacant la seva mirada transversal en els cinc vectors de la responsabilitat social: bon govern, ambiental, econòmic, social i laboral; i d’ALQVIMIA per la consolidació de la gestió de l’RSE amb un model organitzatiu holocràtic que ha demostrat que els compromisos i l’èxit empresarial són dos conceptes que sumen per multiplicar resultats. Es tracta d’empreses amb gran visió de futur amb la voluntat de crear valor compartit, generar coneixement i un gran sentit de la responsabilitat social.

També s’ha reconegut per les bones pràctiques en àrees concretes del Celler la Vinyeta pel seu programa ambiental de col·laboració per la voluntat de crear un model d’empresa amb consciència en línies de treball relacionades amb l’aigua, el sòl, l’energia, el malbaratament alimentari, la producció ecològica, l’economia circular, la biodiversitat, els residus i la formació i comunicació; Basetis per integrar les actuacions en matèria de reforma horària, conciliació, flexibilitat, autogestió del temps en el marc d’un model d’empresa TEAL i Kern Pharma per promoure el voluntariat, que ha facilitat la implicació dels seus equips tot generant un impacte social.

Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també treballa per fer de Catalunya un país socialment responsable, i per això cada any reconeix territoris que estan sumant esforços de les seves organitzacions per fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement al Territori Socialment Responsable ha correspost als dinou municipis del Ripollès i vuit d’Osona (Ripollès, Vall del Ges, Orís i Bisaura), que ha estat representat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, per l‘impuls a projectes que contribueixen a abordar de manera responsable l’emergència ambiental i la promoció de l’activitat econòmica del territori per garantir que les persones d’aquest entorn rural s’equiparin en desenvolupament i oportunitats amb entorns més afavorits.

Per sisè any s’ha atorgat un reconeixement a la trajectòria personal pel seu compromís amb la Responsabilitat Social a Catalunya, que en aquesta ocasió ha estat per a Miquel A. Torres Riera, president de Família Torres. La seva visió ha impulsat la incorporació de tecnologies innovadores i pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient, establint estàndards que han anat més enllà dels requeriments reguladors i que van ser un dels motius pels quals la Família Torres va rebre el reconeixement Respon.cat 2018 al programa ambiental de col·laboració. El meteoròleg Tomàs Molina i Bosch ha intervingut a l’acte per presentar els mèrits i la trajectòria de Miquel Torres.

 

ODS d’art inclusiu


Per celebrar els 10 anys de Respon.cat, la nit ha portat una sorpresa, la presentació d’una col·lecció artística recreant les icones dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Les obres d’art han estat fetes per persones amb capacitats diferents, dins el projecte Art de Viure, de la Fundació Ampans, gràcies al patrocini de 17 empreses. Així, l’acte ha servit novament per mostrar el suport empresarial als ODS de l’Agenda 2030, i que pretenen erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.

L’objectiu principal del taller L’Art de Viure és proporcionar els mitjans i les eines necessàries a les persones per descobrir i desenvolupar el seu talent artístic, potenciar-lo i posar-lo en valor dins la societat.

En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha elaborat expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Però els premis no acaben aquí ja que es podrà parlar amb representants de cada empresa per conèixer com han gestionat les bones pràctiques i les dificultat que han hagut d’afrontar. Serà durant el mes de febrer en unes Jornades de Transferència de les bones pràctiques, un marc d’aprenentatge entre empreses on cadascuna de les reconegudes podrà compartir amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert.

Els Premis Respon.cat tenen el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

Aquesta Gala ha sigut possible gràcies als patrocinadors globals, HP i Caixa d’Enginyers, i a les altres 15 empreses patrocinadores: Amat Immobiliaris, Ametller Origen, Esportius Claror, UOC, RM Assessors, Aigües de Barcelona, Genera Més, Grupo Sifu, Acefat, bonÀrea, RACC, Grup Papelmatic, Plus Fresc, Serveis Funeraris de Barcelona, Mullor Facility Services.

Llegiu-ne més a Respon.cat