30.7.20

[ENTREVISTA] Asha Miró entrevista Josep Maria Canyelles: “Hem de repensar quines activitats comercials s’han de fer a les plantes baixes dels edificis”

martacampo


El president de TSR Territori Socialment Responsable i coordinador de Respon.cat, parla del gran èxit que ha estat el Marketplace virtual, on han participat empreses que estan compromeses amb la gestió responsable, per buscar noves oportunitats de col·laboració comercial.

“S’han formulat ofertes, s’han expressat demandes referents a la gestió responsable, la comercialització i a la comunicació. Ha estat un espai per compartir contactes”.

Josep Maria Canyelles ens explica, que gestionar l'RSE (Responsabilitat Social Empresarial), suposa desenvolupar un model de negoci que sigui ètic i que generi sostenibilitat al seu voltant. Durant el confinament moltes empreses s’han renovat en la forma d’organitzar-se amb el teletreball que serà positiu de cara el futur. També moltes d’elles han tingut la capacitat de canviar la seva producció per ajudar, fent mascaretes i gels.

TSR Territori Socialment Responsable SCCL ha participat al Marketplace presentant dues propostes: acompanyar les empreses a activar el treball del ODS i fer estudis sobre la biohabilitat dels edificis, ja que tot això afecta a la nostra vida. Aquests nous models d’edificis passen per “tenir una millor convivència, tenir més espais en comú i més qualitat en el camp de la salut”. Canyelles ens proposa “repensar els models de futur del nostres edificis per viure-hi millor i on la tecnologia hi serà molt present”.

Parlant del comerç, ens explica com “el comerç al barri és imprescindible aportant productes de proximitat, i construint ciutat”. Però també ens diu que, “li preocupa que desapareguin els comerços que són el motor de les ciutats, amb el risc que els ajuntaments hi posin habitatges convencionals.”

“Cal repensar quins models de negoci volem per a les nostres ciutats.”

Font: Ràdio Comerç

29.7.20

Josep Maria Canyelles participa a l'assemblea general de la FEGP


Més d’una quarantena de socis, entre els quals Responsabilitat Global, representat per Josep Maria Canyelles, va participar aquest dilluns al vespre a l’assemblea general de la Federació Empresarial del Gran Penedès.

L’assemblea es feia presencialment als jardins de Vallformosa, en part per mostrar que l’activitat empresarial pot ser segura tot i l’epidèmia de coronavirus.

Vegeu notícia a RT Vilafranca:

La FEGP celebra l’assemblea general a Vallformosa amb bones sensacions per la feina feta

La Federació Empresarial del Gran Penedès veu complert el 50% dels objectius previstos en els deu primers mesos de la nova presidència.

L’acte va servir per posar sobre la taula i valorar la feina que ha dut a terme l’entitat des del passat 1 d’octubre, quan la candidatura encapçalada per Neus Lloveras va guanyar les primeres eleccions de la FEGP. Lloveras es mostrava satisfeta per la feina feta en aquests primers deu mesos perquè considera complert un 50% del programa amb el qual es va presentar com a candidata a la presidència.

A banda de la irrupció de la Covid-19 i totes les conseqüències que ha tingut i continua tenint sobre l’activitat empresarial, el nou equip de la FEGP va haver de renovar una part important de la plantilla tècnica, que va plegar al novembre. També es van marcar alguns aspectes a millorar, com la transparència i la participació.

La col·laboració entre les empreses associades és un altre dels aspectes en el qual ha treballat la FEGP intensament en aquests mesos.

Ara hi ha nous reptes sobre la taula, com la reactivació dels grups sectorials de treball i la incorporació de nous grups essencials a la zona del Penedès i el Garraf.

La presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès també va destacar especialment que l’entitat ha crescut en número de socis, malgrat un context de grans dificultats, sobretot per la feina d’assessorament a empreses i emprenedors.

Josep Maria Canyelles presenta Edificis Positius a Madrid com una manera diferent de fer voluntariat corporatiu

Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa TSR Territori Socialment Responsable ha presentat la iniciativa Edificis Positius a Madrid, davant un auditori amb més de 700 persones, com una manera diferent de fer voluntariat corporatiu: les persones de l'empresa com a Veïns Positius i Veïnes Positives! 


Les Jornades Corresponsables del 15 Anuari, que van tenir lloc el passat 26 de febrer a Madrid, van ser el lloc on les empreses van poder conèixer una manera complementària de fer voluntariat, el bon veïnatge.

Canyelles va destacar que una manera innovadora i molt orientada és convidar els treballadors i treballadores a esdevenir Veïns Positius. Va explicar que es tracta d'una iniciativa sense ànim de lucre que pretén que els ciutadans contribueixin als ODS d’una manera modesta i pràctica a partir del repte de desenvolupar Edificis Positius, comunitats on les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes. 

Fer un grup de treball dins l’empresa amb aquest repte permet apoderar les persones, activar-les tot desenvolupant habilitats socials, comunicatives i de lideratge, permet millorar l’entorn comunitari de les persones i alhora genera un retorn per la pròpia empresa, en la mesura que les persones es fan seus els reptes de desenvolupament sostenible alhora que el procés els permet interioritzar el sentit empresarial de la responsabilitat social.
 
El president de TSR va contextualitzar el projecte en el marc dels ODS, que ens parlen de grans reptes pel que fa a Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Partenariats (les 5 P). Va indicar que és quan els traduïm en actituds simples per a la nostra vida quotidiana que es poden interioritzar, i les empreses poden ser des d’aquí la gran palanca de canvi.
Finalment, Canyelles va situar la iniciativa com a part d'un abordatge empresarialment intel·ligent de la responsabilitat social ja que ens permet crear valor múltiple en una sola acció: desenvolupament humà de les persones, contribuir al desenvolupament sostenible del nostre entorn, enfortir la cohesió social, millorar el clima intern i la capacitat de treball en equip, desenvolupar visió d’empresa i gestionar els valors corporatius. I sobretot contribuir a generar positivitat dins i fora de les nostres parets.
Per tal de crear expectatives per a un repte tan interessant, en un tuit que es va visualitzar en pantalla es deia: ¿Te imaginas qué és la vecindad empresarial positiva? Esta mañana lo vas a descubrir en..." 

En el marc de la Jornada TSR i Josep Maria Canyelles van rebre el reconeixement de Corresponsables per la iniciativa Edificis Positius

Josep Maria Canyelles presenta Edificios Positivos en Madrid como una manera diferente de hacer voluntariado corporativo

Josep Maria Canyelles, presidente de la cooperativa TSR Territorio Socialmente Responsable ha presentado la iniciativa Edificios Positivos en Madrid, ante un auditorio con más de 700 personas, como una manera diferente de hacer voluntariado corporativo: ¡Las personas de la empresa como Vecinos Positivos y vecinas Positivas! 


Las Jornadas Corresponsables del 15 Anuario, que tuvieron lugar el pasado 26 de febrero en Madrid , fueron el lugar donde las empresas pudieron conocer una forma complementaria de hacer voluntariado, la buena vecindad.

Canyelles destacó que una manera innovadora y muy orientada es invitar a los trabajadores y trabajadoras a convertirse Vecinos Positivos. Explicó que se trata de una iniciativa sin ánimo de lucro que pretende que los ciudadanos contribuyan a ODS de una manera modesta y práctica a partir del reto de desarrollar Edificios Positivos, comunidades donde las personas puedan vivir positivamente la experiencia de ser vecinos y vecinas. 

Hacer un grupo de trabajo dentro de la empresa con este reto permite empoderar a las personas, activarlas desarrollando habilidades sociales, comunicativas y de liderazgo, permite mejorar el entorno comunitario de las personas y al mismo tiempo genera un retorno por la propia empresa, en la medida que las personas se hacen suyos los retos de desarrollo sostenible a la vez que el proceso les permite interiorizar el sentido empresarial de la responsabilidad social.
 
El presidente de TSR contextualizó el proyecto en el marco de los ODS, que nos hablan de grandes retos en cuanto a Personas, Planeta, Prosperidad, Paz y Partenariados (las 5 P). Indicó que es cuando los traducimos en actitudes simples para nuestra vida cotidiana que se pueden interiorizar, y las empresas pueden ser desde aquí la gran palanca de cambio.
Finalmente, Canyelles situó la iniciativa como parte de un abordaje empresarialmente inteligente de la responsabilidad social ya que nos permite crear valor múltiple en una sola acción: desarrollo humano de las personas, contribuir al desarrollo sostenible de nuestro entorno, fortalecer la cohesión social, mejorar el clima interno y la capacidad de trabajo en equipo, desarrollar visión de empresa y gestionar los valores corporativos. Y sobre todo contribuir a generar positividad dentro y fuera de nuestras paredes.
Con el fin de crear expectativas para un reto tan interesante, en un tuit que se visualizó en pantalla se decía: "¿Te imaginas qué es la vecindad empresarial positiva? Esta mañana lo vas a descubrir en..." 

En el marco de la Jornada TSR y Josep Maria Canyelles recibieron el reconocimiento de Corresponsables por su iniciativa Edificios Positivos.

Jornades Corresponsables del 15 Anuari a Madrid

Amb motiu del 15è aniversari de l'Anuari Corresponsables, s'ha celebrat a l'Auditori Endesa de Madrid la Jornada Corresponsables 'Les aliances i diàleg amb els grups d'interès: lliçons apreses i reptes de futur'.

Més de 700 persones han assistit a les Jornades. A la trobada, patrocinada per Endesa, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, i Heineken, ha fet la seva primera intervenció pública la nova directora general d'RSE del govern espanyol, Maravillas Espín. La Jornada Corresponsables del 15 Anuari ha estat trending topic durant tot l'acte, aconseguint el rècord de 13,4 milions de persones i més de 1.900 interaccions.


La cooperativa TSR Territori Socialment Responsable i el seu president Josep Maria Canyelles han rebut el reconeixement per la seva iniciativa Edificis Positius a la Jornada Corrresponsables de Madrid: TSR i Josep Maria Canyelles reben a Madrid el reconeixement de Corresponsables per la iniciativa Edificis PositiusJornadas Corresponsables del 15 Anuario en Madrid

Con motivo del 15 aniversario del Anuario Corresponsables, se ha celebrado en el Auditorio Endesa de Madrid la Jornada Corresponsables ‘Las alianzas y diálogo con los grupos de interés: lecciones aprendidas y retos de futuro’.

Más de 700 personas asistieron a las Jornadas. En el encuentro, patrocinado por Endesa, el Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, y Heineken, ha hecho su primera intervención pública la nueva Directora General de RSE del gobierno español, Maravillas Espín. La Jornada Corresponsables del 15 Anuario ha sido trending topic durante todo el acto, alcanzando el récord de 13,4 millones de personas y más de 1.900 interacciones.

La cooperativa TSR Territorio Socialmente Responsable y su presidente Josep Maria Canyelles reciben el reconocimiento por su iniciativa Edificios Positivos en la Jornada Corrresponsables de Madrid: TSR y Josep Maria Canyelles reciben en Madrid el reconocimiento de Corresponsables por su iniciativa Edificios PositivosTSR i Josep Maria Canyelles reben a Madrid el reconeixement de Corresponsables per la iniciativa Edificis Positius

La cooperativa TSR Territori Socialment Responsable i el seu president Josep Maria Canyelles reben el reconeixement per la seva iniciativa Edificis Positius a la Jornada Corrresponsables de Madrid

Més de 700 persones van assistir a les Jornades Corresponsables que es van celebrar sota el títol 'Les aliances i diàleg amb els grups d'interès: lliçons apreses i reptes de futur' i que van tenir lloc el passat 26 de febrer a Madrid, coincidint amb el 15 aniversari de l'Anuari.

A la trobada va fer la seva primera intervenció pública la nova directora general d'RSE del govern espanyol, Maravillas Espín, destacant que "la reactivació de el Consell Estatal de Responsabilitat Social de les empreses (CERSE) per impulsar l'Agenda 2030 és una oportunitat única per lluitar pels drets humans des de l'equitat i la igualtat ".


A la fi de l'esdeveniment, algunes persones que han contribuït a promoure la responsabilitat social han rebut l'homenatge per part de Corresponsables. Josep Maria Canyelles va rebre el reconeixement per la seva trajectòria i, en concret en aquest moment, per l'impuls a la iniciativa Edificis Positius a través de la cooperativa d'iniciativa social no lucrativa TSR Territori Socialment Responsable:

"Cal donar poder a la ciutadania per ser corresponsable d'aquest canvi, els treballadors de les empreses poden ser veïns i veïnes positives i aportar positivitat". Josep Maria Canyelles"Moltes gràcies especialment a Josep Maria Canyelles i a tot el gran equip de TSR Territori Socialment Responsable per ser corresponsables i per contribuir amb el vostre bon fer a construir junts un món millor des del periodisme i la comunicació responsable. A seguir així, forta abraçada!" Marcos González

TSR y Josep Maria Canyelles reciben en Madrid el reconocimiento de Corresponsables por su iniciativa Edificios Positivos

La cooperativa TSR Territorio Socialmente Responsable y su presidente Josep Maria Canyelles reciben el reconocimiento por su iniciativa Edificios Positivos en la Jornada Corrresponsables de Madrid
Más de 700 personas asistieron a las Jornadas Corresponsables que se celebraron bajo el título ‘Las alianzas y diálogo con los grupos de interés: lecciones aprendidas y retos de futuro’ y que tuvieron lugar el pasado 26 de febrero en Madrid, coincidiendo con el 15 aniversario del Anuario.

En el encuentro hizo su primera intervención pública la nueva Directora General de RSE del gobierno español, Maravillas Espín, destacando que “la reactivación del Consejo Estatal de Responsabilidad Social de las empresas (CERSE) para impulsar la Agenda 2030 es una oportunidad única para luchar por los derechos humanos desde la equidad y la igualdad”.

Al final del evento, algunas personas que han contribuído a promover la responsabilidad social han recibido el homenaje por parte de Corresponsables. Josep Maria Canyelles recibió el reconocimiento por su trayectoria y, en concreto en este momento, por el impulso a la iniciativa Edificios Positivos a través de la cooperativa de iniciativa social no lucrativa TSR Territorio Socialmente Responsable:

"Hay que empoderar a la ciudadanía para ser corresponsable de este cambio; los trabajadores de las empresas pueden ser vecinos y vecinas positivas y aportar positividad". Josep Maria Canyelles


"Muchas gracias especialmente a Josep Maria Canyelles y a todo el gran equipo de TSR Territorio Socialmente Responsable por ser corresponsables y por contribuir con vuestro buen hacer a construir juntos un mundo mejor desde el periodismo y la comunicación responsable. ¡A seguir así, fuerte abrazo!" Marcos González

28.7.20

Empreses que vulguin col·laborar en el patrocini del Premi Lluís Martí, de Voluntaris.cat


 • El Premi Lluís Martí al Valor Social, convocat per Voluntaris.cat, cerca empreses que col·laborin en el patrocini de l’edició d’aquest any

Aquest guardó, que enguany subratlla bons projectes de Responsabilitat Social i d’Economia Social per fer front a la COVID-19, és una oportunitat per aquelles empreses que volen treballar sota línies d’Inversió socialment responsable. Les empreses que esteu interessades en col·laborar-hi podeu contactar amb gestioprojectes@voluntaris.cat.

Podeu consultar tota la informació referent al premi a www.premislluismarti.voluntaris.cat

22.7.20

Webinar gratuït del Col·legi d'Auditors: Activem l'equip humà amb els ODS

Ponents: Josep M. Canyelles. TSR Territori Socialment Responsable i Vector5 | excel·lència i sostenibilitat. Currículum Descarrega PDF (438KB)

Data: dt 28 de juliol de 2020
Homologació: no homologa
Horari: d'11:00 a 12:00 hores
Lloc: Zoom
 
Us convidem a un taller per comprendre de manera molt directe els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides: com cadascú de nosaltres els podem aplicar a la nostra realitat quotidiana.

En el marc del taller es treballarà sobre com activar un àmbit de gestió dels reptes de desenvolupament sostenible des de la proximitat. Metodològicament es treballarà a partir d’una organització especial, l’edifici on residim, per abordar els ODS d’una manera que tothom pot abordar: és la manera més ràpida de comprendre que ens afecten a molts nivells alhora que els podem vincular a una manera positiva de viure.

En els propers anys, la vida a les ciutats tindrà una evolució important. Avancem-nos-hi amb possibles accions que afectin totes les dimensions dels ODS: Persones, Planeta, Prosperitat, Pau, Partenariats.

Aquest aprenentatge serà útil a nivell personal però el podrem traspassar al nivell corporatiu: moltes empreses comencen a fer accions de voluntariat corporatiu. Una modalitat molt flexible i apta per a les organitzacions més petites és el Veïnatge Positiu, fet que facilitarà el desenvolupament d’habilitats socials, comunicatives i de lideratge en les persones i desenvolupament dels valors i sentit de compromís de l’empresa.
 • Places limitades. Inscriure's
 • La sessió es desenvoluparà per mitjà plataforma zoom
 • Qualsevol dubte sobre el funcionament de zoom, contacteu amb l'Escola d'Auditoria via correu electrònic: eda@auditors-censors.com o telefònicament: 932803100
 • Font

El Govern aprova la creació de tres bústies ètiques 100% anònimes

El Govern de Catalunya ha aprovat per acord de govern la creació de tres bústies ètiques així com la seva anonimització. Aquesta mesura, que s’instaurarà en un període aproximat de quatre mesos, està emmarcada en les 25 actuacions previstes en l’Estratègia contra la corrupció aprovada fa uns mesos i liderada el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
Bústies anònimes
L’acord de govern preveu, concretament, la creació de la bústia ètica del Codi de Conducta dels alts càrrecs i del personal directiu, la bústia ètica del Codi de principis i conductes recomanables en contractació pública i la bústia de la Inspecció General de Serveis de Personal de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, així com l’aprovació de les normes reguladores d’aquestes bústies, entre les quals destaca la creació de tres òrgans que vetllaran per al bon funcionament de la gestió i credibilitat d’aquestes canals d’alerta.

Les bústies que queden aprovades avui es duran a terme gràcies a l’acord signat el 10 de març de 2020 entre el Govern i l’Ajuntament de Barcelona. Per fer-ho, es replica una eina promoguda pel grup activista Xnet, que ha assessorat de manera voluntària el procés per garantir-ne els requeriments tecnològics i metodològics necessaris perquè la protecció d'aquests alertadors estigui al més alt nivell dels estàndards internacionals.

Les bústies anònimes són un instrument indispensable en la lluita contra la corrupció i un canal electrònic de participació ciutadana segur que protegeix la confidencialitat i l’anonimat de les persones denunciats, conegudes com a alertadores. L’anonimització de les bústies ètiques té per objectiu permetre a qualsevol servidor o servidora públics de l’Administració comunicar conductes dutes a terme a dins de la mateixa administració contraries al dret o a les regles ètiques i de bon govern, sense que el tràmit impliqui haver de revelar la seva identitat.

La bústia ètica obeeix a la necessitat que l’Administració de la Generalitat de Catalunya compti amb un sistema d'integritat institucional complet i efectiu, que garanteixi una gestió pública no només lícita i ajustada a dret, sinó també respectuosa amb els principis i regles ètiques i de bon govern establerts. És en aquest sentit que la decisió signada avui forma part del desplegament del model de governança ètica que impulsa el Govern de Catalunya, recollit en el Pla de Govern i el Pla de Govern Obert d'aquesta legislatura. L’acord també fa efectiu el compliment d’una de les 25 actuacions recollides en l’Estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública, aprovada el 15 de gener de 2020, que impulsa i coordina el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, amb la implicació del Departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

En el futur, es preveu anonimitzar també altres bústies en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic. Aquest acord de Govern i les normes reguladores que aprova seran un referència necessària en l’anonimització d’altres bústies de característiques semblants.

Font

13.7.20

[REFLEXIÓ] L'èxit del Marketplace reclama que tingui continuïtatAquesta setmana passada ha tingut lloc un acte ben singular, el primer Marketplace de Respon.cat. Ens en sentim molt satisfets, no només per l'impacte i la innovació sinó perquè ha encetat una nova línia. M'agradaria compartir algunes reflexions.
 1. Les relacions i les aliances són part consubstancial de l'RSE i, en conseqüència de la manera de fer de Respon.cat. Però fins ara solament les havíem abordat en la matèria de l'RSE però no havíem fet el pas a generar relacions entre empreses membres que tinguin un horitzó més ampli, que pretenguin desinhibidament fomentar les relacions comercials. Si bé la intenció ja era prèvia, podem dir que la crisi originada per la Covid-19 ens ha impulsat de manera molt decidida en aquesta línia, que respon a demanda i necessitat manifestades per part d'empreses membres i que ha estat plenament avalada per la junta directiva.
 2. El plantejament de tractar les ofertes, les demandes i els contactes, a partir dels tres blocs de l'esdeveniment, ha estat valorat com una bona manera d'abordar el repte i facilitar que totes les empreses trobin un espai per expressar les seves necessitats. També va ser un encert implicar les empreses demanant vídeos de les ofertes prèviament: 40 ofertes presentades amb vídeos, que segur que seran moltes més en el futur.
 3. Crear un marc de coneixences i relacions i d'oportunitats comercials és normal en qualsevol associació empresarial. El fet que es tracti d'empreses compromeses amb l'RSE obre la porta a establir algun sistema objectiu de càlcul per a la compra sostenible, repte que caldrà desenvolupar progressivament a partir del Grup de Treball del Marketplace. 
 4. Com en altres activitats de Respon.cat, un grup de treball ha estat al darrere de la iniciativa. Creiem que aquesta és una manera de funcionar que cal incrementar. No ha de saturar de feina a les empreses participants ja que per això l'associació té un equip tècnic però sí que convé que siguin empreses membres les que determinin la necessitat de les accions, les orientin, aportin idees.  
 5. Cada any Respon.cat ha portat a terme alguna acció de referència. Per exemple, al 2017 el seminari TSR+10 sobre Territoris Socialment Responsables. O al 2019 la jornada de networking amb les empreses participants en totes les edicions de l'RSE.Pime. El 2020 vindrà marcat per aquest Marketplace.
 6. El Marketplace ha estat una acció innovadora, per la metodologia, per les solucions tecnològiques, pel plantejament. En gran mesura, cal agrair l'aportació feta per una de les empreses del Grup de Treball de Marketplace, Vector5, que ha aportat el seu coneixement i experiència. Sense la generositat d'empreses membres que aporten capacitats i coneixements no podríem mai excel·lir en la nostra tasca.
 7. Més enllà d'aquest esdeveniment, Respon.cat ha demostrat saber adaptar el funcionament de tota l'activitat a la situació excepcional, sense aturar-se ja que més que mai es considera necessari construir un teixit empresarial basat en els valors i amb mirada de futur i de sostenibilitat. De fet, hem convertit la situació en una oportunitat. Per exemple, convertir l'RSE.Pime a la virtualitat també serà una oportunitat per arribar a empreses petites de les comarques més allunyades.
 8. L'èxit del Marketplace reclama que tingui continuïtat. Tal com va anunciar el vicepresident David Cos, serà virtual, presencial (quan es pugui fer en condicions) i per mitjà del web. Tot el material presentat està recollit al site "Marketplace" de Respon.cat on s'aniran actualitzant els continguts. Certament aquesta iniciativa no s'atura aquí: els propers dies es reunirà el grup treball per valorar la feina feta i planificar les properes passes. El grup liderarà el repte de generar més interrelacions entre membres.
 9. Hem volgut que a banda de les empreses membres també hi participessin altres empreses compromeses com les participants a l'RSE.Pime i les guanyadores dels Premis Respon.cat. Un cop testejat el model i amb les millores que segur que hi incorporarem fruit dels aprenentatges i la millora permanent, estarem en condicions de convidar gradualment altres empreses caracteritzades pels seus compromisos en la gestió responsable. 
 10. El Marketplace i el caràcter obert, participatiu i innnovador de Respon.cat suposa una oportunitat per convidar les empreses catalanes més compromeses amb la gestió responsable a sumar-se a aquesta iniciativa i contribuir a engrandir la capacitat d'incidència de Respon.cat com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya.

10.7.20

ATENCIÓ PIMES: Respon.cat llança una convocatòria gratuïta online d'RSE.Pime per apoderar les pimes en models de negoci responsable

 • L'RSE.Pime, el programa de referència en Responsabilitat Social per a les pimes catalanes, ja ha acollit 130 pimes.
 • La novetat del format virtual ha comportat el doble de sessions però de la meitat de durada.
El programa RSE.Pime s’estructura com una xarxa d’aprenentatge de Responsabilitat Social que pretén la integració de la sostenibilitat en les pimes seleccionades com a participants.

Durant mig any, un màxim de 20 persones directives de pimes es reuneixen virtualment cada quinze dies per aprofundir en el sentit empresarial de l’RSE i desenvolupar el model de negoci. Facilita eines i procediments de millora en la gestió econòmica, social i ambiental a partir de la implantació dels valors d’RSE a la cultura empresarial de l’organització.

La força d’RSE.Pime és que ofereix a les empreses de manera àgil un programa complet d’aprenentatge sobre l’RSE amb 10 tallers en grups reduïts de nivell directiu, més dues sessió de consultoria a l’empresa, i una darrera trobada general per avaluar, tot orientat a l’acció. La primera i la darrera trobada seran presencials si les circumstàncies del moment ho permeten.


✅ RSE.Pime és un programa pràctic d’implantació de la Responsabilitat Social a les Pimes catalanes.
✅ Les empreses participants disposaran d’un Pla d’acció a mida per mitjà d’un procés de 10 tallers grupals i dues consultories a l’empresa.
✅ Està promogut per Respon.cat, amb la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona i el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.


INSCRIPCIONS: DUES RONDES D'ACCEPTACIÓ

1a RONDA: inscripcions rebudes abans del 25 JULIOL 2020.
2a RONDA: inscripcions rebudes abans del 5 DE SETEMBRE 2020.

Reportatge de l’edició 2019 del programa RSE.Pime amb el testimoni de les empreses participants:Fitxa de bones pràctiques en RSE

En acabar el programa,d’acompanyament, les empreses participants disposaran d’una fitxa on s’han identificat les bones pràctiques que estan duent a terme en matèria de Responsabilitat Social. Aquest document té un doble objectiu, per una banda és el punt de partida per a elaborar el Pla d’Acció en RSE ,i per una altra banda és un material comunicatiu elaborat per una persona experta externa a l’empresa que aquesta pot utilitzar de la manera que consideri més adient. Vegeu la Publicació conjunta de la fitxa de bones pràctiques de les empreses participants de l’RSE.Pime 2018 

Notícies anteriors:

El Marketplace de Respon.cat ha innovat en la generació de relacions i contactes


 • Més de 50 organitzacions compromeses amb la sostenibilitat i 40 productes oferts en la primera edició
 • Ha estat un marc d’innovació i aprenentatge que ha donat lloc a nous contactes i inici de col·laboracions i relacions comercials.

L’impuls d’espais de trobada que puguin crear oportunitats de relació col·laborativa i comercial era una demanda d'algunes empreses membres de Respon.cat. Per això es va crear el Grup de Treball “Marketplace”, que ha organitzat el primer Marketplace virtual de Respon.cat, esperonats, a més, pel moment d'excepcionalitat provocat per la Covid-19.

Respon.cat ha adaptat el funcionament de tota l'activitat a la situació excepcional, sense aturar-se ja que més que mai es considera necessari construir un teixit empresarial basat en els valors i amb mirada de futur i de sostenibilitat. S'aposta per formats innovadors transformant el moment en una oportunitat i una gran experiència per extreure'n grans aprenentatges. El Marketplace virtual forma part d'aquesta estratègia i vol ser un espai de col·laboracions i complicitats entre empreses compromeses impulsant les interrelacions comercials per tal que l'economia remunti i ho faci sobre valors sòlids i de manera sostenible.

Una experiència dinàmica i innovadora

El Marketplace ha tingut tres dinàmiques. La primera ha estats d’oferta de productes i serveis, que ha permès accedir a 40 ofertes en diferents sales virtuals en quatre rondes a través de la quals les empreses han pogut anar coneixent aquells productes i serveis que més els interessaven.

La segona ha estat de treball en grup sobre necessitats i demandes, amb una gamificació on els participants han esdevingut abelles que col·laboraven per obtenir la informació i contactes que altres organitzacions requerien, amb un missatge sobre el sentit altruista del treball en xarxa i fer el bé per als altres: si sols pensem en l’interès propi serà mera acció comercial sense un veritable esperit de treball col·laboratiu que finalment revertirà en més positivitat i oportunitats. Aquesta dinàmica s’ha desenvolupat amb un suport innovador que ha entusiasmat les persones participants i ha afavorit la generació de contactes comercials en un ambient distès.


La dinàmica final ha simulat el que succeeix en els actes presencials, les trobades informals amb les persones que van sortint de l’esdeveniment, un moment de gran valor en els esdeveniments per tal de poder establir contactes i intercanviar punts de vista de manera espontània. L’empresa Vector5, membre del grup de treball, ha aportat la metodologia i solucions tecnològiques.

En la presentació de l’esdeveniment, David Cos, vicepresident de Respon.cat i president del Grup Clade, ha avançat que l’objectiu del Marketplace no es quedarà en aquest acte sinó per mitjà del web i amb noves accions s’impulsarà les aliances i col·laboracions entre empreses membres alhora que s’aniran convidant altres empreses compromeses amb la gestió responsable a poder-hi participar. Per altra banda, a la primera sessió del Marketplace (26 de juny) s’havia presentat la iniciativa a les empreses amb unes reflexions expertes de Xavier López (vegeu vídeo) sobre les aliances i amb una mostra de productes i serveis a càrrec de les empreses del grup motor.

Tot el material presentat està recollit al site "Marketplace" de Respon.cat on s'aniran actualitzant els continguts. Aquesta iniciativa no s'atura aquí, els propers dies es reunirà el grup treball per valorar la feina feta i planificar les properes passes. Les empreses que vulguin formar part d’aquest Grup de Treball ens poden enviar un correu electrònic a projectes@respon.cat.

Vegeu vídeo reportatge 18 min (o en aquest enllaç versió curta 5 min):Making off

L’aposta de Respon.cat per adaptar tota l’activitat al format virtual està sent un repte que s’entoma amb responsabilitat, curiositat i una gran voluntat de convertir una situació que a priori és crítica en l’oportunitat de fer canvis profunds en la nostra manera de funcionar per revertir aquesta adversitat en millora.

Grup de Treball "Marketplace"
El Marketplace virtual s'ha organitzat en el marc del Grup de Treball de Marketplace de Respon.cat que ha dissenyat l’acte, i que alhora es farà càrrec del repte d’assolir un major increment en les interrelacions per mitjà de diferents iniciatives. Les empreses que inicialment integren el grup de treball, obert a noves incorporacions, són: CreaRSA, 1000 friends, Vector5, Corresponsables, TSR Territori Socialment Responsable, Obra Social Sant Joan de Déu, N2N i Creixem. A més, Vector5 ha aportat la metodologia i solucions tecnològiques per a les dinàmiques. El grup liderarà el repte de generar més interrelacions entre membres.


7.7.20

Demà: Marketplace Virtual de Respon.cat. Serà una gran experiència: que no t'ho expliquin!

Demà és el dia, per fi ha arribat el Marketplace Virtual de Respon.cat.
Segur que mai heu participat en un esdeveniment com aquest.
Fem una cadena de col·laboracions i complicitats.
Serà tot una experiència: que no us ho expliquin! • Cal reactivar les col·laboracions, aliances i les relacions comercials per fer que l’economia remunti.
 • Es pretén activar les relacions entre empreses compromeses amb la sostenibilitat.
 • Coneixerem ofertes, coneixerem demandes, farem contactes!
 • Encara esteu a temps d'inscriure-us:

Inscripcions Marketplace virtualMés info sobre el Marketplace virtual


Accediu als productes i serveis que les empreses ofereixen a la dinàmica dels Racons (ofertes):
Notícia anterior: Respon.cat organitza un Marketplace virtual d’empreses compromeses per contribuir a reactivar-nos

3.7.20

Us presentem propostes i reflexions interessants: posem en marxa les #ConversesResponsables. Comencem avui a les 17h amb Mercè Mullor, reelegida presidenta de Respon.cat (Instagram Live)


Avui a les 17h, Josep Maria Canyelles conversarà amb Mercè Mullor, consellera delegada de Mullor SA, que va ser reelegida ahir presidenta de Respon.cat. Amb aquesta conversa iniciem les #ConversesResponsables, que es portaran a terme a Instagram Live, des del compte de Respon.cat (instagram.com/respon.cat).

Les converses formen part d’un entorn de responsabilitat social. Des de Respon.cat tenim Converses Responsables amb persones que contribueixen a expandir la responsabilitat des de les seves organitzacions, les empreses membres de l'associació.

El format pretén ser distès i agradable, converses breus de 20 a 30 minuts, que s’emeten en directe a mitja tarda per Instagram Live i que divulguem posteriorment pels nostres canals d’IGTV, YouTube i les altres xarxes socials, per facilitar la interacció. 
A banda, Josep Maria Canyelles també porta a terme amb el mateix format les #ConversesPositives , en aquest cas del canal https://www.instagram.com/jmcanyelles. Des d'aquesta altra experiència, ja ha entrevistat diverses persones.

29.6.20

Proposta de l’Economia Social i Solidària catalana d’un Pacte per una Economia per la Vida

M'he adherit a la proposta de l’Economia Social i Solidària catalana d’un Pacte per una Economia per la Vida promoguda per l'Associació Economia Social Catalunya (AESCAT).

Les conseqüències socioeconòmiques i sanitàries de la COVID-19 mostren la fragilitat d’un model global que prioritza l’acumulació privada de riquesa per sobre de la vida humana i del planeta. A Catalunya, aquest model ha tingut com a conseqüència, entre d’altres, l’afebliment de la protecció social, la deslocalització parcial del teixit productiu, la reducció de la despesa sanitària, la precarització laboral d’alguns sectors, la crisi residencial, els recursos insuficients per la recerca, el menysteniment del sector primari i una minsa capacitat d’articular les cadenes productives locals.

Davant l’actual emergència sanitària, social i econòmica, Catalunya es troba amb una part important del teixit socioeconòmic greument afectat i d’altres amb grans dificultats. Les acumulacions d’emergències dels darrers anys afegides a les que estem patint actualment -sanitària, climàtica, social, econòmica- fan insostenible la continuïtat de les polítiques socioeconòmiques poc orientades a l’interès general. Cal modificar-les i desplaçar la tasca reguladora de l’economia vers institucions socials amb més capacitat de servir el bé comú i arrelades al territori, com són el sector públic, el cooperativisme, el mutualisme, el tercer sector i el conjunt de l’economia social i solidària, el sindicalisme, el treball reproductiu i les cures, i el sector privat d’empreses que actuen amb coresponsabilitat i ètica social.

Cal erigir i compartir un Nou Model Econòmic basat en una Economia Plural Transformadora. Dirigit a satisfer equitativament les necessitats econòmiques, socials i culturals del conjunt del país; a proporcionar salut, renda, cures, habitatge, alimentació, educació, proveïments energètics i protecció social de forma universal; a garantir el conjunt de béns i serveis necessaris per la reproducció social i la dignitat de la vida. Una economia plural que integri les economies comunitàries, no vinculades a l’economia de mercat, exponent en la tradició associacionista catalana. Cal reorientar-nos i reorientar el sistema econòmic cap una Economia per la Vida.

Un Nou Model Productiu basat en la sobirania, la democratització, la relocalització, la mutualització, la redistribució de la riquesa i la transició ecosocial de les activitats econòmiques. Un Nou Model Reproductiu que garanteixi universalment i democratitzi les tasques de cura. Un Nou Model ecològic que fomenti la transició agroecològica, l’activitat agrària sostenible i la transició energètica, els circuits curts de proximitat, la sobirania alimentària o la mobilitat sostenible.

Des de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) fem una crida al conjunt de l’economia social i solidària, al sindicalisme, al municipalisme, als moviments socials i veïnals, a les organitzacions d’autònoms, a les petites i mitjanes empreses, a les forces polítiques, al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat, per impulsar una eina a l’alçada del moment.

Cal un Pacte Català per la salut Col·lectiva, la Democràcia Econòmica i la Justícia Socioambiental entre agents socioeconòmics plurals, que implanti polítiques transformadores i ens encamini cap a una Economia per la Vida.

En aquest sentit, apel·lem
 • Al conjunt de l’economia social i solidària, per subscriure la proposta, elaborar conjuntament les mesures concretes de democratització econòmica i transició ecosocial i per participar activament del canvi de polítiques econòmiques a nivell de país.
 • Al sindicalisme, als moviments socials, ecologistes, feministes, antiracistes i veïnals; a les organitzacions d’autònoms i d’empreses, per tal de treballar plegats per una estratègia d’Economia Plural Transformadora.
 • A les forces polítiques, al municipalisme, al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat, per impulsar una eina de reconstrucció econòmica i social que reculli la pluralitat d’agents socials i econòmics i socials catalans, els reuneixi sota un Pacte català per una Economia per la Vida i els habiliti per avançar cap a un nou Model Econòmic plural, sobirà, democràtic i relocalitzat per Catalunya.

Barcelona, maig del 2020.

Descarrega el manifest en PDF.

Manifest de Davos 2020: El propòsit universal de les empreses en la Quarta Revolució Industrial

A. El propòsit de les empreses és col·laborar amb tots els seus stakeholders en la creació de valor compartit i sostingut. Al crear-lo, les empreses no compleixen únicament amb els seus accionistes, sinó amb tots els seus stakeholders: empleats, clients, proveïdors, comunitats locals i la societat en general. El millor camí cap a la comprensió i l'harmonització dels interessos divergents de tots els stakeholders és l'adquisició d'un compromís comú pel que fa a les polítiques i les decisions que reforcin la prosperitat a llarg termini de les empreses.
i. Una empresa compleix amb els seus clients quan els ofereix una proposta de valor que encaixa a la perfecció amb les seves necessitats. Accepta i dona suport a la competència lleial i la igualtat de condicions. Mostra una tolerància zero davant la corrupció. Vetlla per la fiabilitat i la fiabilitat de l'ecosistema digital en què opera. Comparteix plenament la funcionalitat dels seus productes i serveis amb els seus clients, també les implicacions adverses o les externalitats negatives.
ii. Una empresa tracta el seu personal amb dignitat i respecte. Respecta la diversitat i aspira a la millora contínua de les condicions de treball i el benestar dels empleats. En un món sotmès a constants canvis, una empresa advoca per la continuïtat en l'ocupació mitjançant la millora contínua de les competències i l'adquisició d'altres noves.
iii. Una empresa considera els seus proveïdors com a veritables associats a la creació de valor. Brinda les mateixes oportunitats als nous participants en el mercat. Integra el respecte pels drets humans en totes les baules de la cadena de subministrament.
iv. Una empresa compleix amb la societat en general a través de les seves activitats, dona suport a les comunitats en què treballa i paga un percentatge equitatiu dels impostos. Garanteix un ús segur, ètic i eficaç de les dades. Actua com a garant de l'univers ambiental i material per a les generacions futures. Protegeix d'una manera responsable nostra biosfera i és capdavanter d'una economia circular, compartida i regenerativa. Amplia incessantment els límits de el coneixement, la innovació i la tecnologia per millorar el benestar de les persones.
v. Una empresa ofereix als seus accionistes un rendiment de les inversions que té en compte els riscos empresarials assumits i la necessitat d'innovar contínuament i de no deixar d'invertir. Gestiona amb responsabilitat la creació de valor a curt i mig termini en nom de l'obtenció de beneficis sostenibles per als seus accionistes sense sacrificar el futur en benefici de el present.
B. Una empresa és alguna cosa més que una unitat econòmica generadora de riquesa. Atén les aspiracions humanes i socials en el marc de el sistema social en el seu conjunt. El rendiment no s'ha de mesurar tan sols com els beneficis dels accionistes, sinó també en relació amb el compliment dels objectius ambientals, socials. Els salaris de personal executiu han de reflectir la responsabilitat davant els stakeholders.
C. Una empresa que opera en l'àmbit multinacional no està únicament al servei de tots els stakeholders directament implicats, sinó que és per si mateixa un stakeholder -juntament amb els governs i la societat civil- del nostre futur global. La responsabilitat cívica empresarial global exigeix que les empreses aprofitin les seves competències bàsiques, el seu esperit empresarial, les seves habilitats i els recursos pertinents en iniciatives col·laboratives amb altres empreses i stakeholders per tal de millorar l'estat del món.

Manifiesto de Davos 2020: El propósito universal de las empresas en la Cuarta Revolución Industrial

A. El propósito de las empresas es colaborar con todos sus stakeholders en la creación de valor compartido y sostenido. Al crearlo, las empresas no cumplen únicamente con sus accionistas, sino con todos sus stakeholders: empleados, clientes, proveedores, comunidades locales y la sociedad en general. El mejor camino hacia la comprensión y la armonización de los intereses divergentes de todos los stakeholders es la adquisición de un compromiso común con respecto a las políticas y las decisiones que refuercen la prosperidad a largo plazo de las empresas.

i. Una empresa cumple con sus clientes cuando les ofrece una propuesta de valor que encaja a la perfección con sus necesidades. Acepta y respalda la competencia leal y la igualdad de condiciones. Muestra una tolerancia cero ante la corrupción. Vela por la fiabilidad y la confiabilidad del ecosistema digital en el que opera. Comparte plenamente la funcionalidad de sus productos y servicios con sus clientes, también las implicaciones adversas o las externalidades negativas.

ii. Una empresa trata a su personal con dignidad y respeto. Respeta la diversidad y aspira a la mejora continua de las condiciones de trabajo y el bienestar de los empleados. En un mundo sometido a constantes cambios, una empresa aboga por la continuidad en el empleo mediante la mejora continua de las competencias y la adquisición de otras nuevas.

iii. Una empresa considera a sus proveedores como verdaderos asociados en la creación de valor. Brinda las mismas oportunidades a los nuevos participantes en el mercado. Integra el respeto por los derechos humanos en todos los eslabones de la cadena de suministro.

iv. Una empresa cumple con la sociedad en general a través de sus actividades, apoya a las comunidades en las que trabaja y paga un porcentaje equitativo de los impuestos. Garantiza un uso seguro, ético y eficaz de los datos. Actúa como garante del universo ambiental y material para las generaciones futuras. Protege de un modo responsable nuestra biosfera y es adalid de una economía circular, compartida y regenerativa. Amplía incesantemente los límites del conocimiento, la innovación y la tecnología para mejorar el bienestar de las personas.

v. Una empresa ofrece a sus accionistas un rendimiento de las inversiones que tiene en cuenta los riesgos empresariales asumidos y la necesidad de innovar continuamente y de no dejar de invertir. Gestiona con responsabilidad la creación de valor a corto y medio plazo en aras de la obtención de beneficios sostenibles para sus accionistas sin sacrificar el futuro en beneficio del presente.

B. Una empresa es algo más que una unidad económica generadora de riqueza. Atiende a las aspiraciones humanas y sociales en el marco del sistema social en su conjunto. El rendimiento no debe medirse tan solo como los beneficios de los accionistas, sino también en relación con el cumplimiento de los objetivos ambientales, sociales. Los salarios del personal ejecutivo deben reflejar la responsabilidad ante los stakeholders.

C. Una empresa que opera en el ámbito multinacional no está únicamente al servicio de todos los stakeholders directamente implicados, sino que es por sí misma un stakeholder —junto con los gobiernos y la sociedad civil— de nuestro futuro global. La responsabilidad cívica empresarial global exige que las empresas aprovechen sus competencias básicas, su espíritu empresarial, sus habilidades y los recursos pertinentes en iniciativas colaborativas con otras empresas y stakeholders con el fin de mejorar el estado del mundo.

Font