23.3.23

[VÍDEO] Dia Mundial dels Boscos (#ODS15)

 

[mots responsables] Bosc 🌲🌳 Dia Internacional dels Boscos

Avui 21 de març és el Dia Internacional dels Boscos i parlo del mot #bosc a partir de l’#origen #etimològic. No us podeu perdre aquest microvídeo breu (1’14’’).

Justament l’#ODS15 demana la preservació dels ecosistemes terrestres i els boscos.

[VÍDEO] Dia Mundial de la Meteorologia... però des de la sostenibilitat importa la climatologia (#ODS13)


Amb motiu del Dia Internacional de la Meteorologia parlo dels mots #meteorologia i #climatologia a partir de l’#origen #etimològic.

[VÍDEO] Sostenibilitat al sector de la restauració i hosteleria

Restauradors i hotelers avancen cap a una gestió més sostenible per la demanada dels consumidors i també per la consciència creixent dels empresaris i empresàries de poder continuar la seva activitat essent més respectuosos amb territori. 

Sabem que durant els pròxims anys totes les empreses hauran de ser gestionades amb criteris
de sostenibilitat. La consciència ecològica del mercat ha crescut i els clients comencen a
augmentar les seves preferències per a productes o empreses sostenibles.

Però, per on comencem? Quins són els canvis que caldrà gestionar? i com podem fer el traspàs cap a una restauració més sostenible pas a pas?

Per a donar resposta a totes aquestes inquietuds i conèixer de primera mà les experiències i realitats de la nostra restauració, el 17 d'octubre del 2022 DIBOSCH va organitzar a la seva seu de Riudellots de la Selva una taula rodona professional sobre sostenibilitat i el futur del sector de la restauració. 

A la taula rodona hi va participar Quim Casellas, xef del Restaurant Casamar, Raquel Gonzaga, directora de Casa Santa Elena, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, i Max Huguet gerent de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà. 

Tots quatre van compartir experiències i accions dels seus projectes per augmentar la sostenibilitat, com també el respecte al territori i la seva gent. Josep Maria Canyelles va motivar les empreses petites i mitjanes a participar en el Programa RSE.Pime de Respon.cat, que de manera gratuïta ajuda les pimes a iniciar una gestió ordenada de la responsabilitat envers la societat.

Podeu veure un resum de les intervencions en aquest vídeo: 

Acte de lliurament: 2a edició dels premis MÉS Mataró

Aquest proper dimecres 29 de març tindrà lloc l'acte de lliurament dels Premis MÉS Mataró, en la segona edició. Josep Maria Canyelles, expert en RSE, ha format part del Jurat juntament amb la representació municipal i dels altres representants del Consell Econòmic i Social de Mataró.


Jornada Anual del Consell Econòmic i Social de Mataró

 

2a edició dels premis MÉS Mataró

 

______________________________________________________

 

 

El president del Consell Econòmic i Social de Mataró,

Sr. Sergi Morales Díaz,

 

 us convida a la Jornada Anual del Consell Econòmic i Social de Mataró, que tindrà lloc el dimecres 29 de març, de 18 a 20 h al Cafè Nou (la Riera,119, Mataró).

 

_____________________________________________________

 

 

Aquesta jornada esdevindrà una ocasió per reflexionar sobre el futur social i econòmic de la ciutat.

 

Comptarem amb la presència de la Sra. Sara Berbel, doctora en Psicologia Social i gerent municipal  de l’Ajuntament de Barcelona, que ens parlarà de 

 

 

 "La nova responsabilitat social del segle XXI: reptes i oportunitats"

 

 

i tot seguit es farà entrega dels premis MÉS Mataró Empresa Societat  a les millors iniciatives empresarials en Responsabilitat Social de la ciutat

 

____________________________________________________

 

Aforament limitat, confirmeu l’assistència a promocioeconomica@ajmataro.cat . Més  informació al 93/758 26 78

 


 

20.3.23

Dia Mundial dels Pardals: un moixó comú que està minvant perillosament. Cal conservar la biodiversitat en ecosistemes terrestres (#ODS15)

Amb motiu del Dia Mundial dels Pardals, publico aquest microvídeo dins la sèrie [motsresponsables] on alerto de la disminució preocupant de pardals a Europa, i alhora parlo de l'origen etimològic del mot. Fa milers d'anys ja devia ser un moixó ben conegut perquè en la llengua proto indoeuropea se suposa que hi havia un mot per referir-s'hi.

[imatge de la viquipèdia]

 

Conservar la biodiversitat en ecosistemes terrestres (ODS 15)

Entre els anys 1980 i 2015 a Europa la població de pardals (Passer domesticus) va disminuir en un 64%. S'ha estimat que si aquesta tendència persisteix l'espècie serà condemnada a l'extinció aproximadament cap a l'any 2100. A l'estat espanyol, segons la Sociedad Española de Ornitologia, SEO/BirdLife, entre els anys 1998 i 2016, les poblacions de pardals han patit un descens del 5,44%. Segons el projecte de Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC) de l'Institut Català d'Ornitologia, la tendència de disminució de la població del pardal comú, entre els anys 2002 i 2015, es correspongué a un decreixement del 3%.

Llegeixo a la viquipèdia:

Un estudi d'Alfonso Balmori I Örjan Hallberg suporta la hipòtesi que la radiació dels camps electromagnètics de les antenes de telefonia mòbil són una de les causes de la disminució de la població de pardals. L'estudi es va basar en el control de la mida d'una població de pardals a Valladolid en relació a la intensitat del camp elèctric mitjà (radiofreqüències i microones, rang: 1 MHz-3GHz). Es van realitzar 40 visites entre Octubre de 2002 i Maig de 2006 a 30 zones amb una àrea delimitada, on es va fer un mostreig que va consistir en el recompte de tots els pardals de la zona sense fer diferenciació per edat o sexe i en el mesurament de la intensitat de camp amb un mesurador portàtil de banda ampla. Es va observar que les zones amb una intensitat de camp electromagnètic baix, entre 0 i 1 V/m, són les que tenien una densitat de població elevada i que les àrees amb una intensitat major a 2 V/m el nombre de pardals era nul. La informació d'aquest i altres estudis suggereixen que els pardals prefereixen viure en zones amb una intensitat mitjana baixa i tendeixen a allunyar-se dels llocs amb elevats nivells de senyals electromagnètics.

Aquesta tendència a evitar zones amb contaminació electromagnètica es pot exemplificar amb l'estudi del seguiment a la Plaça de la Llibertat, una plaça del municipi de Besalú (Garrotxa), on es va instal·lar al gener del 2005 una picoantena amb una intensitat mitjana superior a 3 V/m, i es va retirar al març del mateix any. Es va observar un declivi dràstic del nombre de pardals quan es va posar en funcionament l'antena. A més, al desactivar-la, el nombre d'individus va augmentar notòriament.

Un altre exemple rau a la població de pardals al Regne Unit, ja que aquesta ha patit un descens molt important a les ciutats mitjanes i grans, però a les ciutats petites i els pobles el nombre d'individus s'ha mantingut invariable. Aquest fet s'explica amb l'elevat nombre d'antenes de telefonia i ús dels telèfons mòbils a les ciutats, que produeixen una contaminació electromagnètica important, no controlada pel govern. Els pobles, en canvi, no tenen més d'una estació base de telecomunicacions mòbil, fet que produeix que la intensitat de camp mitjana sigui molt baixa.


Diversos estudis han arribat a la conclusió que la radiació electromagnètica afecta a biomolècules com l'ADN, té una influència en el sistema immunitari, afecta a l'èxit reproductiu, perjudica al cervell i al sistema nerviós i condiciona el desenvolupament intrauterí en molts animals podent arribar a ser la causa d'avortaments involuntaris. La contaminació electromagnètica també pot afectar de manera indirecta als pardals, ja que disminueix la quantitat d'insectes, que són la principal font d'aliment de les cries.

[VÍDEO] Les entitats han de canviar la manera com construir aliances amb les empreses, segons Canyelles a la jornada “Crear valor compartit entre empreses i entitats” a Sant Cugat del Vallès

  • 150 persones participen a la jornada d'empreses i entitats organitzada per Ajuntament de Sant Cugat i Solideo Renovables. 
  • La col·laboració de Respon.cat pretén promoure nous models de col·laboració entre entitats i empreses.  
Els assistents han compartit projectes culturals i socio-ambientals, i han avaluat els patrocinis. Empreses i entitats han explicat experiències positives de col·laboració a Sant Cugat, iniciatives amb potencial de donar respostes creatives a les necessitats comunitàries. 
 
La jornada ha estat dinamitzada pel coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles, com a expert en Responsabilitat Social Empresarial, que ha fet una ponència inspiracional sobre com han d'avançar les relacions i aliances per “Crear valor compartit entre empreses i entitats”. Podeu visualitzar els 15 minuts d'intervenció tot seguit: 

 
 
Canyelles ha moderat tot seguit una taula amb la participació de representants del món empresarial i social com Solideo; Roche Diagnostics; Catalana Occidente; HP; Centre de Fisioteràpia Sant Cugat; Pati Hoquei Club Sant Cugat; Unió Ciclista Sant Cugat; Orquestra Simfònica Sant Cugat; i Castellers de Sant Cugat. 


 
L’acte, presidit per l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila Gómez, i de la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona. L'alcaldessa ha dit que “fer trobades com aquesta, on entitats tan diferents es troben en un espai en comú per compartir idees i experiències, té un gran valor i potencial".
 
Sant Cugat és una ciutat amb un teixit d’entitats, empreses i institucions dinàmiques que ofereixen oportunitats d’enxarxament per a afrontar el gran repte del desenvolupament sostenible. La jornada ha permès conèixer i compartir les experiències d’èxit de col·laboració al nostre territori. Iniciatives amb potencial de donar respostes creatives a les necessitats comunitàries.
 
 

17.3.23

Aportacions de la campanya #IgualtatÉsUrgent8M @odeecambra

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona va proposar fer sentir la veu per a la igualtat de gènere a través de la campanya #IgualtatÉsUrgent8M. [vídeo inicial de la campanya]

Aquestes són algunes de les aportacions resultat de la campanya i també podeu accedir al recull de les propostes més urgents per aconseguir la Igualtat.

 

 

CAMPANYA

La igualtat de gènere és un dret humà fonamental i l’Objectiu nº 5 de l’Agenda 2030. Però malgrat els avenços de les darreres dècades encara hi ha moltes dificultats:

  • les lleis i les normes socials discriminatòries continuen sent generalitzades
  • les dones segueixen estant infra-representades a tots els nivells de lideratge polític, econòmic i social
  • 1 de cada 5 dones i nenes d’entre 15 i 49 anys afirma haver patit violència sexual o física a les mans d’una parella íntima en un període de 12 mesos

Nosaltres hem preguntat: Què afegiries TU a la llista?  Què caldria afrontar JA? Què és per a tu més urgent per a aconseguir la igualtat de gènere?

Us hem convidat a respondre a AQUESTA PREGUNTA a través d’un vídeo per compartir a les xarxes socials amb el hashtag #IgualtatÉsUrgent8M.

COM S’HA PARTICIPAT?

S’ha demanat per les diferents xarxes socials que es gravi un vídeo, de durada màxim d’un minut i en vertical, responent a la pregunta «Per a  MI, QUÈ és el més URGENT per a aconseguir la IGUALTAT DE GÈNERE” i compartir aquesta gravació amb tanta gent com es pugui utilitzant els canals i les etiquetes que trobaràs a continuació.



Twitter: #IgualtatÉsUrgent8M / @odeecambra

Linkedin: #IgualtatÉsUrgent8M / Observatori Dona Empresa Economia

Instagram: #IgualtatÉsUrgent8M / @odeecambrabcn

Whatsapp: #IgualtatÉsUrgent8M / Amb link a la campanya perquè s’hi sumin les teves amistats

Font: www.donaempresaeconomia.org/campanya-igualtatesurgent8m/

16.3.23

III Jornada per a la implementació de l’Agenda 2030 i els ODS a Girona amb la participació de Josep Maria Canyelles

  • Aquest proper divendres 24 tindrà lloc a Girona la III Jornada per a la implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, organitzada per la Diputació de Girona. 
  • S'hi abordarà els reptes per al món local, la sostenibilitat i la joventut, comptarà amb un panel d'experts i s'hi nomenaran ambaixadors de la Xarxa DDGI 2030.
  • Josep Maria Canyelles hi participarà com a expert en la implementació de l'Agenda 2030 als ens locals, a més d'expert en la gestió responsable de les organitzacions.


Dia: divendres, 24 de març de 2023
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Auditori Palau de Congressos de Girona

PROGRAMA


10 h: Benvinguda. Jordi López Buijs, tècnic de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Girona
10.05 h: Inauguració de la jornada. Miquel Noguer Planas, president de la Diputació de Girona

10.10 h: Presentació de la Xarxa DDGI 2030 i els seus ambaixadors. Joan Fàbrega Solé, diputat de Desenvolupament Sostenible i Compra Pública de la Diputació de Girona
10.15 h: Discurs d’acceptació com a ambaixador. Francisco Vera Manzanares, activista climàtic i assessor infantil del Comitè de Drets del Nen de l’ONU
10.20 h: Discurs d’acceptació com a ambaixador. Isaac Padrós Suárez, president de l’Associació Multicapacitats
10.25 h: Discurs d’acceptació com a ambaixadora. Sílvia Planas Marcé, directora del Museu d’Història de Girona i el Museu d’Història dels Jueus
10.30 h: Discurs d’acceptació com a ambaixadora. Daniella Tilbury, comissària de Desenvolupament Sostenible i Generacions Futures de Gibraltar i doctora honoris causa per la Universitat de Girona
10.35 h: Discurs d’acceptació com a ambaixador. Marc Gasol Sáez, president del Club Bàsquet Girona
10.40 h: Foto de grup

10.50 h: Conversa «Experiències a l’hora d’implementar els ODS al món local i reptes fins al 2030»

11.30 h: Presentació del qüestionari d’autoavaluació per a licitacions públiques. Jordi Brunet Badosa, cap de Compra Pública de la Diputació de Girona
11.40 h: Presentació del segell de qualitat alimentària Girona Excel·lent. Carles Benítez Portillo, tècnic de Girona Excel·lent de la Diputació de Girona
11.45 h: Refrigeri amb productes Girona Excel·lent
12.10 h: Taula rodona «L’emergència climàtica i la joventut»

  • Anna Barnadas López, secretària d’Acció Climàtica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya
  • Daniella Tilbury, comissària de Desenvolupament Sostenible i Generacions Futures de Gibraltar i doctora honoris causa per la Universitat de Girona
  • Francisco Vera Manzanares, activista climàtic i assessor infantil del Comitè de Drets del Nen de l’ONU
  • Moderador: Arnau Queralt Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS)

13.05 h: Presentació del projecte «Escolteu-nos»

  • Joan Fàbrega Solé, diputat de Desenvolupament Sostenible i Compra Pública de la Diputació de Girona
  • Xavier Serra Besalú, director de l’Institut Salvador Espriu de Salt i professor de filosofia
  • Jan Millastre Sitjà, president de la Coordinadora d’ONG Solidàries

13.25 h: Kahoot! i lliurament dels premis Kahoot!
13.55 h: Cloenda de la jornada

  • Joan Fàbrega Solé, diputat de Desenvolupament Sostenible i Compra Pública de la Diputació de Girona
  • Arnau Queralt Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS


15.3.23

Nou informe dels Indicadors de Progrés i Benestar de la Cambra de Comerç de Barcelona

INDICADORS DE PROGRÉS I BENESTAR. MARÇ 2023

La Cambra de Barcelona, en el marc dels Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), analitza en profunditat un dels aspectes clau que defineix el progrés social: l’educació i la formació. La principal conclusió és que Catalunya presenta un dèficit de despesa en educació pública d’uns 630 M€ anuals en termes comparatius amb Europa, un fet que posa en risc la qualitat del sistema educatiu.

Descarregar nota de premsa
Descarregar presentació

Salut Planetària: quan la salut de les persones depèn de la salut del planeta

Ja podeu consultar el vídeo de la sessió "Salut Planetària: quan la salut de les persones depèn de la salut del planeta", organitzat pel CADS i la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya (17 de febrer de 2023) amb els següents objectius:
  • Presentar la interrelació entre l’estat de salut del planeta i la salut i el benestar de les persones.
  • Presentar el concepte “Salut planetària” i la importància d’incorporar-lo de forma transversal en les polítiques públiques.
  • Presentar diverses iniciatives impulsades per la Generalitat de Catalunya, amb un fort caràcter interdepartamental, que aborden algunes de les transformacions necessàries per a fer front als reptes de la salut planetària.

Podeu accedir al vídeo complet o directament a cadascuna de les ponències:

Respon.cat té una intensa relació amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) ja que aquest organisme de la Generalitat de Catalunya lidera l’Aliança Catalunya 2030, que Respon.cat n’és membre fundadora i participa del grup motor. A més, des de Respon.cat també estem abordant aquesta connexió tan intensa entre salut i planeta. A Lleida va tenir lloc recentment un acte amb la ponència central de Josep Santacreu, president d'honor de Respon.cat, sobre aquesta matèria.

6.3.23

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, intervindrà a les Jornades Corresponsables 2023

  • El proper 8 de març Respon.cat participarà a les Jornades Corresponsables 2023
  • Durant les Jornades es presentarà la 18a edició de l’Anuari Corresponsables amb el títol “Lideratge i innovació, claus en l’ASG i en la comunicació responsable”.

Aquesta edició de les Jornades Corresponsables se centren en “La importància del lideratge i de la innovació en ASG i en la comunicació responsable”, i posaran especial èmfasi en el paper que juguem totes les organitzacions (privades, públiques i sense ànim de lucre) per a aconseguir arribar més a la ciutadania, superar les barreres i obstacles actuals i definir entre tots quins seran els propers passos a seguir.

Josep Maria Canyelles tancarà les intervencions de la jornada participant en la darrera de les taules, la dedicada als grups d'interès, que aportaran llur punt de vista sobre el lideratge en ASG (ESG en anglès) i en la comunicació responsable.

12.30h-13.45h LOS GRUPOS DE INTERÉS REFLEXIONAN SOBRE EL LIDERAZGO E
INNOVACIÓN EN ESG Y EN LA COMUNICACIÓN RESPONSABLE

  • COL·LEGI CENSORS I JURATS DE COMPTES: Xavier Cardona, Director General
  • CULTURA RSC: Juan Royo, economista y editor
  • Fundación SERES: Sofía Martín. Directora de Comunicación
  • XARXA ESPANYOLA DEL PACTE MUNDIAL: Sergio Colado, vocal
  • RESPON.CAT: Josep Maria Canyelles, coordinador


DIA: 8 de març
HORA: 8.30h
LLOC: Aula Magna d'IESE Barcelona (Arnús i de Garí, 3, 7, 08034)



Podeu consultar el programa en aquest enllaç

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7038483213106786304/

Intervenció de Josep Maria Canyelles en l'edició anterior: 

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, intervendrá en las Jornadas Corresponsables 2023

  • El próximo 8 de marzo Respon.cat participará en las Jornadas Corresponsables 2023
  • Durante las Jornadas se presentará la 18ª edición del Anuario Corresponsables con el título "Liderazgo e innovación, claves en el ESG y en la comunicación responsable".

 


Esta edición de las Jornadas Corresponsables se centran en “La importancia del liderazgo y de la innovación en ASG y en la comunicación responsable”, y pondrán especial énfasis en el papel que jugamos todas las organizaciones (privadas, públicas y sin ánimo de lucro) por en conseguir llegar más a la ciudadanía, superar las barreras y obstáculos actuales y definir entre todos cuáles serán los próximos pasos a seguir.

Josep Maria Canyelles cerrará las intervenciones de la jornada participando en la última de las tablas, la dedicada a los grupos de interés, que aportarán su punto de vista sobre el liderazgo en ASG y en la comunicación responsable.

12.30h-13.45h LOS GRUPOS DE INTERÉS REFLEXIONAN SOBRE EL LIDERAZGO E
INNOVACIÓN EN ESG Y EN LA COMUNICACIÓN RESPONSABLE

  • COLEGIO CENSORES Y JURADOS DE CUENTAS: Xavier Cardona, Director General
  • CULTURA RSC: Juan Royo, economista y editor
  • Fundación SERES: Sofía Martín. Directora de Comunicación
  • RED ESPAÑOLA DEL PACTO MUNDIAL: Sergio Colado, vocal
  • RESPON.CAT: Josep Maria Canyelles, coordinador


DÍA: 8 de marzo
HORA: 8.30h
LUGAR: Aula Magna de IESE Barcelona (Carrer d'Arnús i de Garí, 3, 7, 08034) 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7038483213106786304/

 

Puede consultar el programa en este enlace

Intervención de Josep Maria Canyelles en la edición anterior: