1.6.22

Memòria de Responsabilitat Social i Cultura

Memòria Responsabilitat Social i Cultura 

EN CONSTRUCCIÓ

Memòria de la tasca que Josep Maria Canyelles ha portat a terme en aquesta matèria, tant de recerca, divulgació, activisme, docència, i diàleg amb grups d’interès, ja sigui des de Responsabilitat Global, Vector5 o Respon.cat.

He col·laborat professionalment amb algunes organitzacions de caràcter cultural, per 

  • Construir l'estratègia d'RSC (Fundació Palau de la Música Catalana - Orfeó Català), 
  • Elaborar fitxes de bones pràctiques (Fundació Auditori - Apropa cultura, Escola de Música Freqüències, Fundació de la Federació de la Festa Major de Gràcia, Escola de Música Accent, ), 
  • Formular codis ètics (Òmnium Cultural, Fundació de la Federació de la Festa Major de Gràcia). 
  • Coordinant Respon.cat disposem de grup de treball en matèria d'RSE i llengua o de reptes socials, on els aspectes culturals hi prenen paper.
  • Coordinant i posteriorment dirigent l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL) promovent el voluntariat cultural.
  • També per estudiar la gestió associativa de la cultura popular amb l'estudi de camp a totes les poblacions del Maresme per encàrrec del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de Catalunya de la Generalitat, amb entrevistes, propostes i formació per a les entitats culturals, abordant la millora de la gestió en aspectes molt diversos entre els quals la millora de la governança, el diàleg amb els grups d'interès, la transparència i rendició de comptes i altres relacionats amb l'RSC.
En tant que Responsabilitat Global, disposo d'una política de llengües. Aquesta política forma part de les relacions que Responsabilitat Global (RG) manté amb la comunitat. Per a moltes persones professionals i microempreses, les relacions amb la comunitat adquireixen una importància fonamental, i els seus impactes sovint són més rellevants que els relacionats amb els aspectes ambientals o econòmics. És per això que, sense desatendre altres matèries, hem focalitzat els aspectes comunitaris entre els primers a l’hora de començar a definir les nostres polítiques de responsabilitat social.

Últimes notícies

 
20.3.23 Les entitats han de canviar la manera com construir aliances amb les empreses, segons Canyelles a la jornada “Crear valor compartit entre empreses i entitats”. 150 persones participen a la jornada d'empreses i entitats organitzada per Ajuntament de Sant Cugat per promoure nous models de col·laboració entre entitats i empreses. Els assistents han compartit projectes culturals i socio-ambientals, i han avaluat els patrocinis. Empreses i entitats han explicat experiències positives de col·laboració a Sant Cugat, iniciatives amb potencial de donar respostes creatives a les necessitats comunitàries. La jornada ha estat dinamitzada per Josep Maria Canyelles, com a expert en Responsabilitat Social Empresarial, que ha fet una ponència inspiracional sobre com han d'avançar les relacions i aliances per “Crear valor compartit entre empreses i entitats”. Podeu visualitzar els 15 minuts d'intervenció tot seguit: 

 
 

24.5.22 Presentació del Pla d'RSC del MNACTEC amb la participació de Josep Maria Canyelles. Pla d’actuacions de responsabilitat social 2022-2024 recull les accions perquè el MNACTEC es consolidi com a museu sostenible. Josep Maria Canyelles, soci-consultor de Vector5, ha situat els reptes i tendències que les organitzacions poden abordar des de la gestió de la responsabilitat social adoptant un sentit de propòsit. 





 

Destacades

Canyelles va desenvolupar el projecte Focus en el marc de la metodologia pròpia per a la gestió estratègica d'un TSR, iniciativa que posteriorment va poder aplicar, per mitjà de Vector5 a nivell català i va ser cedit a Respon.cat (Focus de l'RSE a Catalunya). Aquest model va integrar alguns aspectes de la cultura com a part de la responsabilitat social vinculada al territori.

17.3.14 Els museus, institucions socialment responsables. En el marc del projecte Territori Socialment Responsable impulsat per la Fundació Pro Penedès hem organitzat dues jornades a fi de tractar l'aplicació de la gestió de la Responsabilitat Social dels Museus, i en general des de les entitats culturals, amb una aproximació de manera transversal i enfocada a generar sinergies amb els diferents agents del territori. Un espai de cocreació amb el suport d’acompanyament de Vector 5, Excel·lència i sostenibilitat, dirigit a treballar la responsabilitat social com a atribut de territori, i com això pot aportar capacitat de tracció turística i implicar els diferents grups d’interès.

Alguns articles d'RSC i cultura

 

Publicacions d'RSC i cultura

 

Altres notícies, compromisos i col·laboracions


  • 27.1.13 Falten dues setmanes pel Carnaval de Vilanova i la Geltrú. El Carnaval de Vilanova i la Geltrú, amb més de 250 anys d’existència, va ser declarat per la Generalitat de Catalunya com d’Interès Nacional. A més dels seus valors lúdics, el carnaval vilanoví ha tingut i té un paper enorme en la integració de les persones a la comunitat, en el sentiment de pertinença, i sobretot de totes les persones que al llarg del segle XX van arribar d'altres terres. És la mateixa funció que el Barça ha fet en el nivell nacional, però a nivell local: si el Barça ha estat un camí de catalanitat per a molts nouvinguts, la Comparsa i el Carnaval han estat la porta del vilanovisme. I les festes, com tots els esdeveniments, també són un espai on introduir-hi millores a partir de la responsabilitat social i la sostenibilitat. En alguna ocasió hem fet alguna reflexió sobre la necessitat d'incorporar l'RSE també a la cultura popular i tradicional. La introducció de l'RSE aplicada a les festes populars promoguda des dels diferents agents que hi tenen algun paper rellevant pot ajudar a millorar-ne la sostenibilitat i sobretot pot facilitar la comprensió de mecanismes bàsics d'RSE que la societat ha d'anar entenent. Podeu veure el butlletí sobre RSE i Cultura Popular (en català, en castellà), articles sobre aquesta matèria (La nit de Sant Joan és nit d'alegria, RSE i cultura popular i tradicional, Sant Jordi, allibera la princesa... de les roses!) i una proposta (Compensem el foc de la revetlla de Sant Joan!). A més, les reflexions sobre cultura i RSE han abastat altres àmbits com la tauromàquia (Catalunya afronta el debat sobre la prohibició del patiment dels toros) o la construcció (Masies sostenibles).

 

 


Altres aproximacions

També es pot consultar els apartats sobre RSE i Llengua, Responsabilitat Social de les Organitzacions no lucratives (RSO) i sobre Territoris Socialment Responsables, tres aspectes d'alguna manera relacionats amb la cultura i en els quals Josep Maria Canyelles ha estat pioner en un abordatge de la responsabilitat social.

Josep Maria Canyelles és pioner en el desenvolupament de Territoris Socialment Responsables (TSR). Comença a promoure la responsabilitat social al 2004 i ja des de l'inici comença a abordar el repte de la responsabilitat dels diferents agents, organitzacions no lucratives (RSO), administracions públiques (RSA), universitats (RSU) i altres. I d'aquí passa a desenvolupar la seva visió sobre la necessitat d'articular Territoris Socialment Responsables. Promou el primer Seminari collaboratio per uns TSR, que té lloc al Palau Maricel de Sitges al maig del 2007 en col·laboració amb l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE). Justament deu anys després, al maig del 2017, organitza un nou seminari, TSR+10, aquest cop al Museu Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú de la mà de l'associació empresarial Respon.cat. Diferents entitats culturals hi són convidades, ja que la metodologia preveu la representació de diversos sectors organitzacionals de la societat catalana. Aquest desenvolupament del concepte de TSR va anar en paral·lel al desenvolupament també pioner de la responsabilitat social de les entitats culturals o la incorporació dels aspectes de llengua en l'RSC, entre d'altres.

Divulgació d'etimologies relacionades amb l'RS

Josep Maria Canyelles publica microvídeos sobre paraules incloses en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides ens proposen 17 reptes per a assolir fins a l'any 2030. Per contribuir al seu coneixement des d'una perspectiva diferent, Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social, ha començat a publicar microvídeos sobre l'etimologia de les principals paraules a què els ODS fan referència i en els propers mesos les complementarà amb altres com la pau, l'ètica, la sostenibilitat, la responsabilitat, l'energia, la pobresa... Segons l'autor, intento fer-ho aportant un coneixement que pugui ser interessant per a comprendre millor el significat actual i comparant sempre que és possible entre diferents paraules o amb mots germans de llengües properes. Els anireu trobant al canal d'Instagram www.instagram.com/jmcanyelles/channel i a d'altres xarxes socials, i també recollits al blog vinculats a cada ODS.

 

Implicació cultural

Soc soci d'entitats culturals com: Institut d'Estudis Penedesencs, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Associació Orfeó Català. He estat president d'Òmnium Cultural Garraf i formo part d'Antics i Amics d'Òmnium Cultural. A nivell de voluntariat, he estat portant dels capsgrossos de Vilanova i la Geltrú.