18.6.22

Les fires i els esdeveniments han d'orientar-se a un propòsit superior i ser sostenibles en totes les P: Persones, Planeta, Prosperitat, Partenariats i Pau, segons Canyelles al 29è Congrés de Fires de Catalunya

Josep Maria Canyelles ha intervingut en el el 29è Congrés de Fires de Catalunya, que ha tingut lloc ahir i avui al Seminari de Vic. 

L'esdeveniment, organitzat per la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), és la gran trobada anual del món de les fires de Catalunya, i enguany ha ofert formació i debat sobre la sostenibilitat al sector i el treball sota pressió. 

Canyelles, soci consultor de Vector5 i coordinador de Respon.cat, ha fet la primera ponència, centrada en la responsabilitat del sector, amb el focus en les persones, ja que altres ponències posteriors han posat el focus en l'impacte econòmic i ambiental respectivament.

La reflexió ha abordat com generem un desenvolupament positiu a partir dels ODS, especialment amb aquells que ens parlen de persones, és a dir, l'àmbit social. Però un enfocament d'RSC no pot ser sectorial o a parts sinó que Canyelles Els esdeveniments i les fires han de ser sostenibles en totes les P: Persones, Planeta, Prosperitat, Partenariats i Pau. 

Per Canyelles, les fires han de passar de donar resposta a la funció d'ajuntar venedor i comprador a la de tenir una missió, i encara més, un sentit de propòsit, un propòsit superior. Ja no es tracta doncs de solament encarar-se a fomentar l'activitat econòmica o fer arribar productes nous, sinó que cal donar un sentit més transcendent al voltant de com volem contribuir a fer una societat i un món millors. I és que finalment les activitats d'intermediació que no aportin un valor significatiu i diferencial acabaran resultant prescindibles i no generaran l'espai de complicitat necessari. 

Segons Canyelles, podria passar que alguns organitzadors de fires pensessin que els enfocaments d'RSE corresponen a les empreses que hi participen, els expositors. Però la fira i l'empresa o institució organitzadora tenen una responsabilitat per l'esdeveniment en ell mateix. I quan aquesta s'aborda pot passar que solament es tinguin en compte alguns aspectes més evidents i sensibles, com les deixalles o cada cop més aspectes de gènere, però no parlem d'incorporar algunes bones pràctiques evidents com si fossin ocurrències benintencionades sinó d'un enfocament de gestió, que requereix una sistemàtica que es diu "Responsabilitat Social" i que requereix entre altres coses establir un compromís, comprendre el context de sostenibilitat, dialogar amb els grups d'interès, o mostrar transparència.

Si ens centrem en la P de les Persones de què parlen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, cal comptar que corresponen a dos vectors de la gestió de la responsabilitat social: el vector laboral i el vector social, és a dir, les persones de dins de l'organització i les persones de fora.  Canyelles va posar molts exemples de què voldria dir abordar aquests ítems, tenint en compte que en algun cas caldria minimitzar els impactes negatius i en alguns altres maximitzar els impactes positius. Entrarien matèries tant diverses com la formació, l'empresa saludable, l'alineament dels valors i estil en l'equip, gènere, diversitat, veïnat, comunitat, cultura, llengua, col·laboració entitats no lucratives, explotació sexual, edatisme, cossificació, qualitat laboral, gig economy, i moltes altres. I a més, caldria incorporar la temàtica de la pròpia fira, que cada cop més incorporen noves inquietuds de la població, també en matèria social. 

Vector5, al costat de les fires i esdeveniments que volen contribuir a fer un món més sostenible

Vector5 | excel·lència i sostenibilitat som una consultora diferent. Especialitzada en RSC des d'un compromís molt intens, ens presentem afirmant que "Som activistes d'una nova manera de fer empresa: treballem pel bé comú amb empreses que canvien el món". I les fires són un gran aparador on poder crear consciència!

Per exemple, Vector5 hem col·laborat en l'organització de fires de consum responsable, o hem fet xerrades i tallers de responsabilitat social en el marc de fires. A la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, vam organitzar una Jornada Cooperar per competir. Les aliances poden ser una finestra d'oportunitat per abordar els reptes per encàrrec de l'Ajuntament i la Federació d'Empreses del Gran Penedès. Vam contribuir a juntar els actors públics, privats i socials per fer un marketplace per al món empresarial i de voluntariat:Administració, món empresarial i voluntariat s'uneixen en la iniciativa Marketplace i La FCVS prepara el primer Marketplace de Catalunya per a promoure la col·laboració entre empreses i entitats de voluntariat. I hem intervingut en fires diverses per aportar la visió de la responsabilitat social. Vam parlar d'RSE a la primera Fira del Treball a Ciutat Vella; vam fer un taller a la Fira d'Economia Social FESC: La resiliència comunitària i el veïnatge positiu seguint els ODS. A Municipàlia de Fira de Lleida vam parlar d'RSE a les empreses privades i a la contractació pública, un camí per innovar. O també a BioCultura.

Una gestió socialment responsable implica atendre la preparació, la realització i el post-esdeveniment, i per això hi ha des de normes de gestió fins a normes d'informació. Precisament Vector5 va elaborar el 2011 una de les primeres memòries de responsabilitat social d'un esdeveniment, de fet d'una fira on es trobaven empreses i entitats de voluntariat.

Sobre el moment actual de les fires, la directora de Fira de Girona i presidenta de la Federació de Fires, Coralí Cunyat, explica que “les fires s’estan recuperant en el calendari d’esdeveniments”, però que no es pot “cantar victòria”. Cunyat celebra que la previsió de 411 fires inscrites aquest any a la Generalitat “se superarà”, però indica que “queda camí per recórrer”, atès que el nombre d’expositors i visitants encara no és l’òptim. 


 Accés a la documentació