30.7.21

Les empreses poden contribuir a evitar incendis forestals usant biomassa: Guia per actuar responsablement @Bioenergia_Cat @Vector_5 @diba @fedboscat @GrupAgroFresc

  • El sector de la biomassa es reivindica per prevenir incendis en uns moments en què s'entén que els incendis s'han d'apagar a l'hivern, abans que es produeixin.
  • La Guia és una iniciativa del Cluster de la Bioenergia, amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ha estat elaborada per Vector5 i la col·laboració tècnica de Boscat.
  • Convidem les empreses a apostar per aquesta energia renovable que redueix el combustible del bosc

El sector de la biomassa es va reivindicar com un sector que pot ajudar en la prevenció dels incendis gràcies al consum de massa forestal, és a dir, combustible extret dels boscos. Va ser en la presentació d’una guia per estimular l’ús d’aquesta energia que va tenir lloc aquest dimecres al centre Eurecat de Manresa.

El gerent del Clúster Biomassa Catalunya, Marc Cortina, va explicar que a Catalunya, l’any 2020, el consum de biomassa forestal va ser de vora mig milió de tones. També va detallar que la biomassa és el principal producte que s’extreu actualment de bosc, el que significa, segons Cortina, «que tenim boscos majoritàriament per fer energia, per escalfar escoles, piscines, hospitals i cases, però també indústries». 

  • Actualment, a Catalunya hi ha 4.800 instal·lacions de biomassa que sumen més de 475 megawatts instal·lats.
  • El sector amb més potencial instal·lat des d’aquest 2021 és l’industrial, especialment l’agroalimentari, amb el 29% del total.
  • La bioenergia aporta el 60% de tot el consum final d’energia renovable a la Unió Europea i és la principal energia renovable. 
  • L’ús de biomassa suposa un estalvi de l’entorn del 30% respecte al gasoil i del 20% respecte al gas natural per generar la mateixa quantitat d’energia. 
  • És la font energètica que més llocs de treball generar per cada megawatt, amb un total de 27.

Finalment, Cortina va indicar que actualment el Clúster Biomassa agrupa unes 70 empreses i entitats referents de la bioenergia a Catalunya, tant del sector públic com privat i del tercer sector, alhora que representa el 75% de la quota de mercat de la bioenergia, basada sobretot en la biomassa forestal i agrícola.

La Diputació de Barcelona ha identificat les Àrees de Gestió Prioritària (AGP) per a la prevenció d’incendis, tenint en compte diversos criteris com ara la protecció de la població, la protecció de la biodiversitat i també de la mobilitat dels equips per extingir els incendis.



Responsabilitat social de les empreses

Vector5 ha elaborat els continguts de la Guia amb el suport tècnic de Boscat en la definició dels indicadors de gestió, i la supervisió de la Diputació de Barcelona i el Clúster Bioenergia. Josep Maria Canyelles va intervenir a l'acte per destacar que cada cop més la ciutadania té unes expectatives damunt les empreses, i que aquestes no poden esperar que tot recaigui en mans de les Administracions. La capacitat d'adoptar compromisos i transformar-los en accions innovadores al servei de la sostenibilitat és una oportunitat que cada cop més el mercat sap valorar.

Canyelles ha explicat que Vector5 quan fa processos d'acompanyament a empreses sempre ha de posar molt èmfasi que l'RSE no és una suma de bones pràctiques sinó que és un enfocament de gestió. Per això, cal que les empreses incorporin la biomassa però també han d'aprofitar l'esforç d'aquest compromís per tenir un enfocament de gestió socialment responsable que abordi tots cinc vectors, en referència als impactes ambiental, econòmic, laboral, social i bon govern. Solament així es podrà créixer com una empresa amb propòsit i portar a terme un posicionament públic generador de confiança.

La incorporació d’una bona pràctica com l’ús de biomassa forestal procedent de Àrees de gestió prioritària per la prevenció d’incendis forestals suposa un pas endavant en la gestió de la responsabilitat social (RSE) per a moltes empreses, en línia amb els grans reptes globals com son els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, que formen part de l’Agenda 2030, i són el gran repte que hem d’abordar com a societat.

Aquesta acció respon a diferent Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Vector5 ha elaborat aquesta correlació per destacar els especialment vinculats:

La Guia ha estat maquetada també per Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat.

 

Una oportunitat per a les empreses

La biomassa encara té un baix ús com a font energètica, tot i tenir un alt poder calorífic i baixa humitat, cosa que la fa molt eficient en la producció d’energia per a ús tèrmic industrial. Entre les propietats destaca que és una energia considerada neutre en emissions de diòxid de carboni, a part que el seu ús contribueix a una gestió forestal sostenible i reduir el risc d’incendi.  

La important massa de boscos que tenen poc rendiment comercial, fins i tot amb la producció de fusta per a serradores, està generant un abandonament general de la gestió moltes finques forestals, que presenten un grau baix de gestió que acaba comportant un risc elevat d’incendis que s’ha vist incrementat amb els anys a causa de factors com l’augment de la temperatura en l’evolució del clima terrestre i la pressió humana a les zones forestals.

 

La Torre d’en Roca, a Sallent, evita l’emissió de 58 tones de CO2 amb l’ús de bioenergia

La guia inclou una anàlisi de cas, que també va estar present a l'acte de presentació: el cas de l’empresa Agrofresc, que des de fa més d’una dècada va apostar per l’ús de la biomassa a les seves instal·lacions de Sallent, la granja de la Torre d’en Roca.

La biomassa suposa aproximadament el 30% de l’energia consumida per la Torre d’en Roca i amb això s’evita l’emissió de 58 tones de CO2 anuals. A més, la biomassa usada per l’empresa equival a evitar la crema d’unes dues hectàrees de bosc. Segons va explicar en la presentació el director d’Agrofresc, Josep Maria Bosch, l’ús de la biomassa «ens dona valor afegit» i permet «diferenciar-nos» d’altres empreses. L'aposta per l’ús de la biomassa és perquè «creiem cegament que el que hem de fer és treballar per arreglar més els boscos, ja sigui amb l’ús de biomassa o pastures». 

La biomassa és una forma de responsabilitat social empresarial, i en aquest sentit Bosch també va detallar que en els seus productes hi inclouran la frase «Netegem els boscos per prevenir els incendis». Va assegurar que l’ús de la biomassa els aporta un valor afegit i va instar les empreses a sumar-s’hi perquè es tracta d’un projecte de país.  


Suport de la Diputació de Barcelona

La guia, que s’ha fet amb el suport de la Diputació de Barcelona, i en la seva presentació, el diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, va destacar la importància de la biomassa «per poder ser un instrument de guia per a les empreses a l’hora d’escollir fonts energètiques, destacant els beneficis socials i ambientals que l’ús d’energies renovables com la biomassa forestal». En aquesta línia, Tarín va recordar que «la guia neix amb l’estudi de l’estratègia per la prevenció d’incendis forestals i donar valor a la biomassa. En aquest sentit, la utilització d’aquest producte natural dels boscos dona valor a les tasques de prevenció d’incendis forestal, alhora que és un element enriquidor en la incorporació de valors RSE per a la mateixa empresa».

9.7.21

[VÍDEO] Debat vibrant sobre les tendències en #RSE amb Canyelles, Fontrodona i Pes. Taula rodona del Col·legi de Censors al Congrés de l'ACCID

Ha tingut lloc en el marc del IX Congrés de l'ACCID la taula rodona "Reflexions sobre les noves tendències d’RSE", amb les intervencions d'Àngel Pes (CEI International affairs), Joan Fontrodona (IESE), i Josep Maria Canyelles (Vector5 | Excel·lència i sostenibilitat

La sessió, que ha tingut lloc el 4 de juny a la seu de la BSM-UPF, ha estat moderada per Xavier Cardona, director del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i coordinada per la Comissió de Responsabilitat Social d'ACCID i el mateix Col·legi.

El vídeo correspon a la sessió sencera, amb una durada d'una hora. Aportem el minutatge per facilitar l'accés als continguts.

La primera qüestió ha estat sobre quines tendències en l'RSE es donen en aquest moment.

  • Àngel Pes (CEI International affairs) - 6'00''
  • Joan Fontrodona (IESE) - 13'05''
  • Josep Maria Canyelles (Vector5) 21'10''

El segon tema ha estat ha estat sobre com ha impactat la pandèmia en l'RSE.

Hi ha hagut una pregunta del públic (54'40'') sobre ODS, accountability i RSC. Josep Maria Canyelles hi ha reflexionat (55'56'').

Més empreses petites i mitjanes que creen valor compartit a partir de l’acompanyament RSE.Pime

  • L’RSE.Pime es consolida amb el tancament d’aquesta setena edició que suma més de 140 pimes participants que aposten per una gestió responsable.
  • Les autoritats presents a l’acte han coincidit que l’RSE.Pime és una gran oportunitat per a les empreses per innovar potenciant els seus valors.


Amb el títol “RSE i pimes, marcar la diferència”, ha tingut lloc aquest dimecres 30 de juny l’acte de cloenda del programa RSE.Pime 2020-2021, que ha servit també per a fer el llançament de la nova edició, amb la convocatòria oberta fins al 21 de juliol.

L’acte ha permès posar en relleu el paper compromès de tantes pimes catalanes que fan d’una gestió responsable el seu model d’empresa, i que cada cop més aposten per desenvolupar un sentit de propòsit. Moltes pimes estan comprenent que el seu èxit ve de la capacitat de crear confiança en els seus grups d’interès i que, entre aquests, ja no hi ha solament la clientela: fins i tot la mateixa comunitat és un grup d’interès d’aquelles empreses petites i mitjanes que volen guanyar-se la legitimitat del mercat i de la societat. Per això, aposten per crear valor compartit, valor econòmic i valor social.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció inspiradora de Carlota Pi, cofundadora i presidenta executiva d’Holaluz, un projecte amb que neix amb un doble propòsit: construir un planeta 100% verd i fer-ho amb un model d’organització que permeti a totes les persones que formen part del projecte mostrar el millor d’elles mateixes. Pi ha recordat les paraules d’un mestre “una empresa ben gestionada i que es capaç de trobar el seu camí cap a la rendibilitat ha de ser una eina per canviar el món”.

Mercè Mullor, presidenta de Respon.cat i consellera delegada del Grup Mullor Facility Services, ha agraït el suport que rep el Programa RSE.Pime de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç. Mullor ha assenyalat la necessitat, més evident que mai, que les empreses s’alineïn amb el model responsable: la societat exigeix empreses amb propòsit que aportin valor a la societat. La presidenta ha agraït l’esforç de les setze pimes participants en el programa d’acompanyament i ha convidat tot tipus empreses a gestionar l’RSE, sigui quina sigui la seva dimensió i activitat, i també ha fet una crida a participar al programa RSE.Pime.

Jordi Serret, en representació del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que dona suport a l’RSE.Pime,ha assenyalat que un dels objectius principals de la conselleria és la transformació del model productiu per fer-lo més sostenible, actuar de manera potent i activa contra el canvi climàtic, donant resposta a les noves realitats posant les persones al centre de totes les decisions. Serret, director del programa d’Atenció a la Pime, ha remarcat el potencial i la continuïtat d’un programa com l’RSE.Pime, tan valorat per les empreses participants.

Narcís Bosch, director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, ha donat la benvinguda a la Casa Llotja recordant els inicis d’aquest emblemàtic edifici que ha estat la seu de les institucions més representatives de l’economia catalana des del s.XIV. Bosch ha agraït l’elecció d’aquest espai per un acte que promou la gestió responsable en el marc de l’emprenedoria. També ha volgut felicitar les empreses que han participat a l’RSE.Pime, especialment en aquesta edició donades les circumstàncies i animar-les a continuar avançant en el fascinant recorregut de l’RSE.

Durant l’acte, tres de les empreses de l’RSE.Pime 2020-2021 han participat en una conversa informal on s’han destacat algunes de les seves bones pràctiques i reptes de futur. Conxita Rusinés, assistent de Direcció de Vytrus Biotech, ha subratllat que laResponsabilitat Social ha d’estar en el pla estratègic de les empreses i no hauria de ser una situació crítica que ho provoqui. Josep Manel Rodeiro, director de qualitat d’ALOVA, pensa que la Responsabilitat Social és una eina que s’ha de gestionar per convicció i de manera integrada a tot el funcionament de l’empresa. Pere Bahí, PHAO de Cubus Immobiliària, ha volgut verbalitzar que després de seguir l’acompanyament RSE.Pime no concep les organitzacions que no es gestionen des d’una lògica de responsabilitat i valors: “si el mon naixés avui, totes empreses treballarien els valors i l’RSE”

Publicació dels 16 casos

Els participants a l’acte s’han endut el cartell dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el de l’Ideari de l’RSE.

La publicació amb els casos de les 16 pimes es pot trobar al web de Respon.cat, i en aquest enllaç: Les 16 empreses participants de l’RSE.Pime 2020-21

  1. Actividades Logísticas del Vallés SL
  2. Alba Jussà SCCL
  3. Arquitopia
  4. Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya
  5. Associació de Salut Mental Horta Guinardó (ASM Horta Guinardó)
  6. Associació Sant Martí Esport
  7. Cabanyes Entre Valls SL
  8. Cubus Serveis de Béns Immobles SL
  9. Escola Ginebró SCCL
  10. Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
  11. Forn de Pa Místric
  12. Fundació Casa Dalmases
  13. Inquiaroma
  14. LAUDA Ultracool SL
  15. SELID SL
  16. Vytrus Biotech SA

 

Convocatòria oberta edició 2021-2022

A més, durant l’acte s’ha donat a conèixer la nova edició del Programa RSE.Pime, amb el termini de divendres 21 de juliol per a sol·licitar-hi la participació.

El Programa RSE.Pime, està promogut per Respon.cat, amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya la Cambra de Comerç de Barcelona.