1.5.21

Neix la marca Catalunya 2030



Per identificar les actuacions impulsades des de Catalunya per a l’assoliment de l’Agenda 2030, el Govern ha creat la marca Catalunya 2030, perquè sigui utilitzada pel Govern, per tots els departaments de la Generalitat i entitats vinculades, i per tots els membres de l’Aliança Catalunya 2030, entre els quals Respon.cat.

El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al
desenvolupament sostenible, un “pla d’acció global en favor de les persones, el planeta i la prosperitat i per enfortir la pau universal dins d’una més àmplia llibertat”.

L’Agenda 2030 és un full de ruta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que cal haver assolit el 2030, i que es concreten en 169 ftes. Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: persones, planeta, prosperitat, pau i aliances.

El 2017, el Govern de Catalunya va iniciar l’elaboració d’un pla nacional per a la implementació dels ODS, que va ser aprovat el 25 de setembre de 2019. El pla, que involucra tots els departaments de la Generalitat de Catalunya, inclou compromisos –a Catalunya i de Catalunya al món- per incorporar els ODS a les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

El 18 de febrer de 2020 es va aprovar l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, una visió compartida amb actors de la societat civil sobre com es pot avançar en la consecució dels ODS. L’Acord està obert a tota la ciutadania i tots els actors públics i privats que s’hi adhereixen integren l’Aliança Catalunya 2030, una gran coalició de país per compartir informació, recursos i bones pràctiques, i promoure iniciatives conjuntes per assolir els ODS.