28.10.20

Xerrada-taller a la Fira d'Economia Social FESC: La resiliència comunitària i el veïnatge positiu seguint els ODS @xes_cat @coopstreball @econ_socialcat

 

La resiliència comunitària i el veïnatge positiu seguint els ODS

La cooperativa TSR Territori Socialment Responsable i la cooperativa Etcèteres exposaran projectes d’èxit basats en l’enfortiment dels vincles entre veïnatges i comunitats que posen en evidència que la resposta a les crisis i a un futur resilient passa per la construcció de vincles. 

A més d'aquest taller, TSR participa novament a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya proposant la iniciativa Edificis Positius per promoure que puguem viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, i apostant per serveis d'economia social per millorar: cobertes verdes, biohabitabilitat, reformes, edificis cardioprotegits...

Entitats organitzadores:

Dia i hora: 

  • Divendres 13 de novembre
  • De 19:00 a 20:30

Ponents i participants:

  • Mercè Casals (TSR)
  • Irene Moulas (Cooperativa Etcèteres)

Descarrega el programa aquí.

27.10.20

Conferència "Una agenda global per abordar temes de proximitat: els Edificis Positius" a Santa Coloma de Gramenet

L'Associació per a les Nacions Unides organitza un acte amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet sobre la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb el títol "Una agenda global per abordar temes de proximitat: els Edificis Positius".

Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa no lucrativa impulsora de la iniciativa Edificis Positius, presentarà com portar a la proximitat els ODS a partir de l'apoderament de la ciutadania.

L'acte, que tindrà lloc el proper 16 de novembre a les 7 de la tarda, es fa amb motiu dels Dies Europeus de la Solidaritat Local i té el suport de la Diputació de Barcelona.

Conferència #ODS #ResponsabilitatSocial

“UNA AGENDA GLOBAL PER A ABORDAR TEMES DE PROXIMITAT: ELS EDIFICIS POSITIUS”

amb JOSEP MARIA CANYELLES @jmcanyelles @EdificiPositiu 

Data: 16 de novembre, 19 h

Organitza: Associació de Nacions Unides a Espanya – ANUE www.anue.org

www.gramenet.cat/SantaColomaCoopera

www.gramenet.cat/index.php?id=23693&L=2

 

26.10.20

Edificis Positius participa a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya

 

  • Ha començat la FESC2020! Més de 60 activitats de diferents tipus (tallers, concerts, xerrades i més) que ompliran d’#AireFESC les gairebé quatre setmanes que dura la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya. Del 23 d’octubre al 22 de novembre us oferim, pràcticament, una activitat diària relacionada amb l’ESS i la transició ecosocial.
  • TSR Territori Socialment Responsable participa novament a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya proposant la iniciativa Edificis Positius per promoure que puguem viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, i apostant per serveis d'economia social per millorar: cobertes verdes, biohabitabilitat, reformes, edificis cardioprotegits...


Els dies entre setmana tindreu dues propostes, a les 17.30h i a les 19h. Abans, a les 15h, s’han programat les activitats vinculades al Fòrum Social de les Economies Transformadores, que es desenvolupa sota el paraigües de la FESC 2020.

La cooperativa Territori Socialment Responsable i la cooperativa Etcéteres exposaran projectes d’èxit basats en l’enfortiment dels vincles entre veïnatges i comunitats que posen en evidència que la resposta a les crisis i a un futur resilient passa per la construcció de vincles. El taller "La resiliència comunitària y el veïnatge positiu seguint els ODS" tindrà lloc divendres 13 de novembre, de 19:00 a 20:30.

A més, Edificis Positius participarà en directe al programa En Línia de TVE2 Catalunya, dilluns 2 de novembre a les 18h.

A banda d’aquestes propostes, també trobareu un seguit d’activitats al web de la fira que hem batejat sota l’etiqueta FESCampliada. Es tracta d’aquelles xerrades que s’organitzen des de la pròpia base social de la XES i que no estan estretament vinculades al tema central de la fira, la transició ecosocial.

Descarrega el programa aquí.



 

15.10.20

Congrés virtual dels 10 anys de la Turuta, moneda social de Vilanova i la Geltrú, 16 i 17 octubre 2020

  • Amb motiu del 10è aniversari de la Turuta es reflexionarà sobre les monedes socials.
  • Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable, intervindrà a la Taula rodona de divendres
L'octubre d'aquest any farà 10 anys que tenim la moneda social “la Turuta”. Ha estat un projecte pioner que ha anat passant diferents fases cercant trobar una bona implementació a la nostra ciutat,  Vilanova i la Geltrú.

El projecte sorgeix de la iniciativa ciutadana Transició VNG que neix el 25 de juliol de 2009 amb la voluntat d’impulsar la transició de la nostra vila cap a una societat més JUSTA, EQUITATIVA, PARTICIPATIVA I  SOSTENIBLE

Així, el maig de 2011 es crea l'Associació ECOL3VNG per a, des d’una entitat, impulsar el Projecte Turuta: la implementació i difusió d’una eina d’intercanvi a favor d’impulsar l’economia i la producció local i possibilitar desenvolupar una forta resiliència davant la greu crisi econòmica global.

Durant 10 anys el projecte s’ha creat, s’ha posat en marxa i ha crescut i.... esperem que tingui llarga vida!

Aquest aniversari és una bona ocasió per repensar, analitzar, reendreçar, projectar...  Creiem que, en temps de pandèmies, incerteses, emergència climàtica, crisi sistèmica, social i econòmica, debatre, compartir i continuar albirant futur esperançador és més necessari que mai. 

Us esperem per participar en el Congrés virtual de la Turuta, els dies 16 i 17 d’octubre de 2020, especialment a la ciutadania de Vilanova i la Geltrú. 

Inscripció

PROGRAMA DIVENDRES 16 D'OCTUBRE (tarda). Jornada dedicada a fer una mirada interna a la Turuta: passat, present i futur. El periodista, Xavier Martínez Vidal, s'encarregarà de conduir les jornades de congrés facilitant el debat i l'anàlisi per poder extreure'n unes conclusions que ajudin a la reflexió

LA TURUTA A DEBAT

de 17 - 17.30 h. Obertura i presentació: “La Turuta al servei de l’economia local i de la construcció comunitària de ciutat en xarxa solidària i més justa”.  Projecció del vídeo “la Turuta fa 10 anys”elaborat per Bernat Manzano

de 17.30  - 18:30 h. Dades, opinions i propostes dels turutaires a partir de l’anàlisi de les dades d'activitat i intercanvis  i de les respostes dels qüestionaris que s'han fet a socis/es d'ECOL3VNG. Intervenció especial de joves turutaires 

de 18.30 - 20.30 h. Taula rodona La Vila-nova que volem: propostes de futur amb un sistema econòmic propi. Oberta a la participació d'entitats locals, d'oferents professionals, de persones turutaires o no. Cada dia hi ha més persones que creiem que hem de potenciar molt la producció local, el reciclatge, un nou estil de vida més sostenible, desenvolupar resiliència local…   la Turuta és una eina per avançar en aquest sentit. Després d’aquests deu anys de definició i posada en marxa, volem reflexionar i debatre, especialment per identificar quina estratègia, quines passes hem de fer, per la seva progressiva implantació a la nostra ciutat.

Participants:
  • Ton Dalmau, president-coordinador de l'Associació ECOL3VNG, entitat impulsora del Projecte Turuta
  • Helen Dahle, coordinamitzadora de l'equip d'Oferents professionals d'ECOL3VNG
  • Miguel Ángel Gargalloeconomista i assessor fiscal a Grup de Gestió fiscal
  • Josep Maria Canyelles, promotor de TSR Territori Socialment Responsable SCCL
  • Núria Alsina Hipólito, Plataforma Stop5G VNG
  • Andreu Bosch, president APMA GARRAF
  • Isabel Pérez Molina, presidenta de l'Associació de dones La Frontissa
  • Carlos Rull, membre de La Vinagreta. Cooperativa de Consum responsable
  • Enrique Castro, Associació Garraf Coopera

de 20.30 - 21 h.Tancament i conclusions. Propostes de futur. Participació final del Cor de la Turuta 

PROGRAMA DISSABTE 17 D'OCTUBRE (matí i tarda). Jornada dedicada a la informació, divulgació i presa de consciència de la força transformadora de les economies socials i solidàries


8.10.20

Hem parlat de cobertes verdes a TVE: una manera de fer un edifici més positiu amb beneficis estructurals, ambientals i socials

  • Amb motiu de la Setmana de la Natura, ahir ens van entrevistar al programa La Metro de TVE Catalunya.
  • Josep Maria Canyelles mostra les imatges del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona mentre explica la proposta de Cobertes verdes, abans de ser entrevistat a TVE Catalunya.
  • Edificis Positius proposa fer possible que puguem viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes. 
El programa La Metro de TVE Catalunya ha entrevistat Edificis Positius amb motiu de la Setmana de la Natura: Josep Maria Canyelles (TSR Territori Socialment Responsable SCCL) i Cristina Monjas (Arquitopia SCCL) han explicat els avantatges de les cobertes verdes per contribuir a fer uns Edificis Positius. 

Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’estudi d’arquitectura Arquitopia promovem la implantació de les Cobertes Verdes als edificis d’habitatges i oficines per recuperar els espais comunitaris que estan desocupats o infrautilitzats. Donem una segona vida als espais per generar espais de natura, biodiversitat i salut a les ciutats. La solució es troba en aquell terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici, millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat i gaudir d’un espai de natura a casa nostra, ajudant a generar més biodiversitat.
 
 

El reportatge s'ha fet des del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i la notícia és que des d'ara aquests terrats els podem fer a qualsevol terrat particular, de manera que és una oportunitat de guanyar un espai comunitari, de lleure, solàrium, activitat física, hort urbà.. i millora de la protecció estructural de l'edifici contra les humitats i estalvi energètic per la menor variació de temperatures.

Això és el Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals i ara també podeu instal·lar una coberta verda al vostre edifici @EdificiPositiu @arquitopia @museuciencies @SergiLoras

  • Josep Maria Canyelles mostra les imatges del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona mentre explica la proposta de Cobertes verdes, abans de ser entrevistat a TVE Catalunya.
  • Edificis Positius proposa fer possible que puguem viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes.
 
 
Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’estudi d’arquitectura Arquitopia promovem la implantació de les Cobertes Verdes als edificis d’habitatges i oficines per recuperar els espais comunitaris que estan desocupats o infrautilitzats. Donem una segona vida als espais per generar espais de natura, biodiversitat i salut a les ciutats. La solució es troba en aquell terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici, millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat i gaudir d’un espai de natura a casa nostra, ajudant a generar més biodiversitat.
 
 
El programa La Metro de TVE Catalunya ha entrevistat Edificis Positius amb motiu de la Setmana de la Natura: Josep Maria Canyelles (TSR Territori Socialment Responsable SCCL) i Cristina Monjas (Arquitopia SCCL) han explicat els avantatges de les cobertes verdes per contribuir a fer uns Edificis Positius.
 

El reportatge s'ha fet des del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i la notícia és que des d'ara aquests terrats els podem fer a qualsevol terrat particular, de manera que és una oportunitat de guanyar un espai comunitari, de lleure, solàrium, activitat física, hort urbà.. i millora de la protecció estructural de l'edifici contra les humitats i estalvi energètic per la menor variació de temperatures.

1.10.20

Participeu a la Setmana de la Natura: Biohabitabilitat a casa, edificis saludables [07/10/2020]

 

Data: 07/10/2020 – 18.30h.
Lloc: Setmana de la Natura – Taller virtual (Zoom)


Xerrada-taller virtual per descobrir com la Natura pot condicionar negativament la nostra salut a casa i com solucionar-ho

Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’Enginyer de Camins, Canals i Ports i Geobiòleg Carles Surià, promovem els estudis de Biohabitabilitat a les nostres llars per detectar possibles afectacions a la salut provocades per causes naturals i artificials. Amb aquesta xerrada-taller podreu conèixer quines són les causes, naturals o artificials, que poden provocar símptomes com l’insomni, la depressió, la fatiga, el mal de cap, la infertilitat i, en general, la pèrdua de benestar. També podreu fer preguntes i rebre consells per millorar l’espai i la vostra salut.

La xerrada-taller virtual es farà mitjançant la plataforma Zoom i tindrà una primera part explicativa i una segona part d’interacció amb la participació de les persones inscrites, que poden participar des de casa seva, tant de forma individual com en família.

Cal fer inscripció prèvia en aquest formulari o enviant un correu a info@edificispositius.cat per rebre les instruccions i clau d’accés.

Us recomanem


 

 

Participeu a la Setmana de la Natura: Taller sobre Cobertes verdes per tenir un edifici viu [05/10/2020]


Data: 05/10/2020 – 18.30h
Lloc: Setmana de la Natura – Taller virtual (Zoom)


Xerrada-taller virtual per descobrir les cobertes verdes als edificis de les ciutats i tots els beneficis que ens aporten, des de la mirada del Veïnatge Positiu, fent Edificis Positius.

Des d’Edificis Positius i en col·laboració amb l’Estudi d’Arquitectura ARQUITOPIA promovem la implantació de les Cobertes Verdes als edificis d’habitatges i oficines per recuperar els espais comunitaris que estan desocupats o infrautilitzats. Donem una segona vida als espais per generar espais de natura, biodiversitat i salut a les ciutats. La solució es troba en aquell terrat comunitari oblidat, que es pot convertir en un meravellós jardí comunitari on prendre el sol, incorporar terrasses, horts urbans i pèrgoles que ens facin ombra, ajudant així a aïllar tèrmicament l’edifici, millorar la qualitat de l’aire de la nostra ciutat i gaudir d’un espai de natura a casa nostra, ajudant a generar més biodiversitat.

La xerrada-taller virtual es farà mitjançant la plataforma Zoom i tindrà una primera part explicativa i una segona part d’interacció amb la participació de les persones inscrites, que poden participar des de casa seva, tant de forma individual com en família.

Cal fer inscripció prèvia en aquest formulari o enviant un correu a info@edificispositius.cat per rebre les instruccions i clau d’accés.

Us recomanem


 

La cosmètica, un sector de marques, sols serà sostenible amb una responsabilitat profunda davant la societat

  • Vector5 aporta un sentit estratègic de la responsabilitat social per al sector Beauty en l’esdeveniment de referència del sector.
  • Canyelles afirma que no es pot jugar a fer activisme empresarial sense un propòsit empresarial i una gestió de l’RSE que confereixi consistència.

El Beauty Cluster Barcelona ha organitzat la Beauty Sustainability Week entre els dies 28 de setembre i 2 d’octubre amb l’objectiu de compartir les novetats i solucions que s’estan aplicant en l’àmbit de la sostenibilitat i l’RSC en el sector de la bellesa, donant a conèixer de primera mà exemples d’iniciatives de diferents tipus d’empresa i com estan implementant els seus projectes relatius a sostenibilitat.

Vector5 ha participat en l’esdeveniment durant la conferència sobre Innovació des de la pròpia concepció de producte, on es remarcava la importància de l’RSC com a eina per aportar valor a les organitzacions. Existeixen aspectes a tenir en compte per a millorar la sostenibilitat de l’empresa com l’ecoinnovació, el desenvolupament sostenible, l’ecodisseny, l’obtenció de matèries primeres…

Si per a totes les empreses grans o pimes la responsabilitat social serà cada cop més rellevant, per a les marques serà fonamental, segons ha justificat Josep Maria Canyelles, soci consultor de Vector5, de manera que aquest enfocament de gestió es converteix en estratègic.

Per a l’expert, entre els cinc vectors de l’RSE que marquen els impactes de les empreses, econòmic, social, laboral, ambiental i bon govern, actualment hi ha tres grans tendències que les empreses líders en cada sector estan abordant amb determinació. Per una banda l’empresa saludable, que posa el focus en les persones, per altra banda l’economia circular, que integra reptes ambientals així com també d’eficiència econòmica, i finalment el bon govern com a gran vector que dona consistència a tota la resta i que acull el lideratge ètic, els valors corporatius, la transparència o el diàleg amb els grups d’interès.

 

Pel que fa als canvis en matèria ambiental i en concret en economia circular, Canyelles ha fet notar que per al sector de la cosmètica el packaging ha estat fonamental des d’una òptica de màrqueting i de suport a la marca, mentre que ara la tendència és minimitzar l’embolcall. Les marques han de trobar noves maneres de fer consistent i significativa la marca per mitjà de nous camins, entre els quals apareix el propòsit empresarial i fins i tot l’activisme empresarial.

Canyelles ha mostrat algunes metodologies pròpies innovadores per abordar aquests reptes que parteixen d’entendre l’enfocament de gestió de l’RSE com a part de l’estratègia empresarial que alhora s’ha d’estructurar com una millora contínua. Vector5 fa ús de Pautes de Progrés de Responsabilitat Social dins la lògica empresarial o sistemes de causa-efecte amb l’ús de mapes estratègics. I també ha mostrat iniciatives que s’han creat per activar les persones dels equips en el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i que permetin alhora desenvolupar habilitats socials en les persones.


Vector5 acompanya empreses del sector Beauty per dotar-se d’un enfocament estratègic de la sostenibilitat basat en models progressius de responsabilitat social que aborden els diferents vectors d’impacte amb criteris dinàmics de materialitat. Canyelles ha destacat que no es poden abordar bones pràctiques sense criteri, sense saber per què unes i no unes altres, o que no es pot jugar a fer activisme empresarial sense un propòsit empresarial que modeli un relat consistent i sense una gestió de l’RSE que aporti unes bases sòlides.

Vegeu vídeo: 

Dia Internacional de la Gent Gran 2020

Com cada any el dia 1 d’octubre se celebra el Dia Internacional de les Persones Grans que des de fa 30 anys l’Organització de les Nacions Unides va designar aquest dia per rendir homenatge i donar visibilitat a les persones grans.

Aquest és i ha estat un any excepcional on a frontem aquest a celebració amb una reflexió sobre l’impacte i l’afectació que la pandèmia COVID 19 ha colpit de forma desproporcionada a les persones grans i s’ha acarnissat de forma cruel cap als més febles, hem pogut veure que són molts els que ens han deixat sense tenir l’oportunitat de ser portats a l’hospital

En molts casos a l’hora del traspàs sense poder rebre l’acompanyament del essers estimats. També s’ha posat de relleu la manca de recursos i de consideració per part de totes les administracions per imaginar i dissenyar el món en el que tenim dret a viure els més grans

Des de FATEC volem denunciar els casos de negligència i la mala gestió a les necessitats de la gent gran així com la percepció de violacions de drets humans, que ha donat peu a comentaris discriminatoris i en molts casos un discurs pertorbador que qüestiona la contribució de les persones grans a la societat.

Durant el període de confinament a quest virus s’ha venut i s’ha tergiversat com un problema més propi i més centrat en les persones d’edat avançada i amb patologies prèvies i també associant la vellesa a la ineptitud la malaltia , a la improductivitat, la dependència , donant per fet que els grans som merament uns consumidors de serveis. La letalitat i la tragèdia que ha afectat a les residencies és la punta de l’iceberg que ha destapat una realitat que ens hauria com a mínim d’ alarmar

Volem aprofitar aquesta Diada per reivindicar polítiques que abordin el compliment d els drets humans de les persones grans que permetin mantenir i promoure la igualtat dels grans amb tots els altres
conciutadans,  ja que el fet d’ envellir no disminueix la dignitat inherent ni els drets fonamentals de la persona i en conseqüència cal adaptar les polítiques a les necessitats d’una població envellida

La cosmética, un sector de marcas, sólo será sostenible con una responsabilidad profunda ante la sociedad

  • Vector5 aporta un sentido estratégico de la responsabilidad social para el sector Beauty en el evento de referencia del sector.
  • Canyelles afirma que no se puede jugar a hacer activismo empresarial sin un propósito empresarial y una gestión de la RSE que confiera consistencia.

El Beauty Cluster Barcelona ha organizado la Beauty Sustainability Week entre los días 28 de septiembre y 2 de octubre con el objetivo de compartir las novedades y soluciones que se están aplicando en el ámbito de la sostenibilidad y la RSC en el sector de la belleza, dando a conocer de primera mano ejemplos de iniciativas de diferentes tipos de empresa y como están implementando sus proyectos relativos a sostenibilidad.

Vector5 ha participado en el evento durante la conferencia sobre Innovación desde la propia concepción de producto, donde se remarcaba la importancia de la RSC como herramienta para aportar valor a las organizaciones. Existen aspectos a tener en cuenta para mejorar la sostenibilidad de la empresa como la ecoinnovación, el desarrollo sostenible, el ecodiseño, la obtención de materias primas...

Si para todas las empresas grandes o pymes la responsabilidad social será cada vez más relevante, para las marcas será fundamental, según ha justificado Josep Maria Canyelles, socio consultor de Vector5, por lo que este enfoque de gestión se convierte en estratégico.

Para el experto, entre los cinco vectores de la RSE que marcan los impactos de las empresas, económico, social, laboral, ambiental y buen gobierno, actualmente se dan tres grandes tendencias que las empresas líderes en cada sector están abordando con determinación. Por un lado la empresa saludable, que pone el foco en las personas, por otro lado la economía circular, que integra retos ambientales así como también de eficiencia económica, y finalmente el buen gobierno como gran vector que da consistencia a todo el resto y que acoge el liderazgo ético, los valores corporativos, la transparencia o el diálogo con los grupos de interés.

 

En cuanto a los cambios en materia ambiental y en concreto en economía circular, Canyelles ha hecho notar que para el sector de la cosmética el packaging ha sido fundamental desde una óptica de marketing y de apoyo a la marca, mientras que ahora la tendencia es minimizar la envoltura. Las marcas deben encontrar nuevas maneras de hacer consistente y significativa la marca por medio de nuevos caminos, entre los que aparece el propósito empresarial e incluso el activismo empresarial.

Canyelles ha mostrado algunas metodologías propias innovadoras para abordar estos retos que parten de entender el enfoque de gestión de la RSE como parte de la estrategia empresarial que a la vez debe estructurarse como una mejora continua. Vector5 hace uso de Pautas de Progreso de Responsabilidad Social en la lógica empresarial o sistemas de causa-efecto con el uso de mapas estratégicos. Y también ha mostrado iniciativas que se han creado para activar las personas de los equipos en el compromiso con los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) y que permitan al mismo tiempo desarrollar habilidades sociales en las personas.

Vector5 acompaña a empresas del sector Beauty para dotarse de un enfoque estratégico de la sostenibilidad basado en modelos progresivos de responsabilidad social que abordan los diferentes vectores de impacto con criterios dinámicos de materialidad. Canyelles ha destacado que no se pueden abordar buenas prácticas sin criterio, sin saber por qué unas y no otras, o que no se puede jugar a hacer activismo empresarial sin un propósito empresarial que modele un relato consistente y sin una gestión de la RSE que aporte unas bases sólidas.

Ver vídeo: