23.9.20

Ja disposem de les primeres dades dels ODS a Catalunya! @catsostenible @idescat @arnauqueralt @nataliamasguix @bernatsole

La Generalitat de Catalunya acaba de presentar aquest matí els indicadors dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) a Catalunya. Aquests indicadors, incorporats a l’estadística oficial, han de permetre fer el seguiment i l'avaluació del grau de compliment dels ODS al nostre país i han estat calculats d'acord amb els criteris metodològics d'Eurostat (https://www.idescat.cat/dades/ods/).

La iniciativa ha estat conjunta de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), adscrit al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. 

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució Transformar el nostre món: l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible (A/RES/70/1), que conté 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i 169 fites associades per assolir en l'horitzó de l'any 2030. Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances. 
 
El paràgraf 75 de la resolució indica que el seguiment i l'avaluació dels ODS i les fites associades es duran a terme utilitzant un conjunt d'indicadors mundials que es complementaran amb indicadors regionals i nacionals. Per fer el seguiment i l'avaluació del grau de compliment dels ODS a Catalunya, el Programa anual d'actuació estadística 2019 va incorporar a l'estadística oficial l'estudi de viabilitat d'un marc d'indicadors, prenent com a referència els d'Eurostat.

Ramon Roca, president del CADS, ha inaugurat la jornada, que s'ha emmarcat en la commemoració del 5è aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Ha explicat que hem de disposar d'indicadors dels ODS per saber com anem evolucionant a Catalunya i, per això, avui se'n presenten 61. De fet, avui sols ha estat la presentació però no se n'ha fet cap valoració, la qual està prevista per d'aquí a unes setmanes per part del CADS.

El director del CADS, Arnau Queralt, ha explicat l'origen dels ODS i ha destacat que els canvis per assolir els ODS no s'estan produint amb la celeritat i intensitat que caldria per poder arribar-hi a temps per al 2030, segons que reconeix l'informe de l'ONU. Els gasos d'efecte hivernacles segueixen creixent, la pèrdua de biodiversitat es continua accelerant, i ara a més la pandèmia farà que 63 milions de persones al món tornin a la pobresa extrema, en el que serà la pitjor dada en molts anys. Sense les dades no podríem saber on som i canviar actituds. Queralt ha remarcat que l'Agenda 2030 és més necessària que mai.


El director de l'Idescat, Xavier Quadras, ha explicat que el Programa anual d'actuació estadística 2020 (actuació 10 02 05) estableix que en el transcurs d'aquest any es portaran a terme els treballs de recollida, processament i anàlisi d'aquests indicadors. L'objectiu és difondre, de manera progressiva i continuada, un sistema d'indicadors anuals, d'acord amb els criteris metodològics d'Eurostat. 

Quadras ha explicat que mentre que l'ONU disposa de 231 indicadors únics, que periòdicament es van revisant, a Europa es disposa aproximadament 100 indicadors, per mitjà de l'Eurostat, que es van revisant i modificant (se n'eliminen i afegeixen). El Govern de Catalunya també es va sumar al compromís i impuls dels ODS, amb el marc Catalunya 2030, i ara es presenten els indicadors. Al 2019, la normativa estadística catalana va incorporar un estudi de viabilitat d'un marc d'indicadors basats en els europeus, i ara es comencen a divulgar, fet que tindrà continuïtat en els següents programes anuals.


Cadascun dels 17 ODS està cobert per 5 o 6 indicadors, si bé alguns són polivalents i monitoritzen alhora diversos ODS atès el seu caràcter transversal. Tal com es fa a nivell europeu, anualment es revisaran, especialment tenint en compte els canvis que també l'Eurostat pugui fer a la seva bateria, sempre procurant mantenir el pes de cada ODS. Quadras ha explicat que en aquest moment es disposa de 61 indicadors, dels 100 previstos, seguint la metodologia d'Eurostat, garantint que siguin robustos. En el gràfic adjunt es pot veure quina quantitat d'indicadors estan disponibles per a cada ODS. El director de l'Idescat ha explicat que es mostren sèries temporals i la comparativa amb l'Estat espanyol i la UE-27. 

Natàlia Mas, secretària d'Economia de la Generalitat de Catalunya, ha situat la importància d'aquests indicadors i el fet que els indicadors que s'han fet servir habitualment com el PIB no reflecteixen aspectes absolutament necessaris, i que moltes dades que cal entrecreuar. Mas també ha remarcat com els programes del Govern de Catalunya estan creixement alineats amb els ODS, ja en un 74% del pressupost.


Ha tancat l'acte Bernat Solé, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, qui ha remarcat la importància d'assolir reptes d'igualtat i de responsabilitat social, i el Govern se sent interpel·lat pel repte dels ODS. Aquests indicadors ens permet avaluar i prendre la temperatura com a país, però també avançar en la rendició de comptes. El conseller ha demanat que tots els actors ens hem de conjurar en el repte dels ODS, la ciutadania, el sector privat i les institucions públiques.

Tot seguit es mostren algunes dades: