13.7.20

[REFLEXIÓ] L'èxit del Marketplace reclama que tingui continuïtat



Aquesta setmana passada ha tingut lloc un acte ben singular, el primer Marketplace de Respon.cat. Ens en sentim molt satisfets, no només per l'impacte i la innovació sinó perquè ha encetat una nova línia. M'agradaria compartir algunes reflexions.
  1. Les relacions i les aliances són part consubstancial de l'RSE i, en conseqüència de la manera de fer de Respon.cat. Però fins ara solament les havíem abordat en la matèria de l'RSE però no havíem fet el pas a generar relacions entre empreses membres que tinguin un horitzó més ampli, que pretenguin desinhibidament fomentar les relacions comercials. Si bé la intenció ja era prèvia, podem dir que la crisi originada per la Covid-19 ens ha impulsat de manera molt decidida en aquesta línia, que respon a demanda i necessitat manifestades per part d'empreses membres i que ha estat plenament avalada per la junta directiva.
  2. El plantejament de tractar les ofertes, les demandes i els contactes, a partir dels tres blocs de l'esdeveniment, ha estat valorat com una bona manera d'abordar el repte i facilitar que totes les empreses trobin un espai per expressar les seves necessitats. També va ser un encert implicar les empreses demanant vídeos de les ofertes prèviament: 40 ofertes presentades amb vídeos, que segur que seran moltes més en el futur.
  3. Crear un marc de coneixences i relacions i d'oportunitats comercials és normal en qualsevol associació empresarial. El fet que es tracti d'empreses compromeses amb l'RSE obre la porta a establir algun sistema objectiu de càlcul per a la compra sostenible, repte que caldrà desenvolupar progressivament a partir del Grup de Treball del Marketplace. 
  4. Com en altres activitats de Respon.cat, un grup de treball ha estat al darrere de la iniciativa. Creiem que aquesta és una manera de funcionar que cal incrementar. No ha de saturar de feina a les empreses participants ja que per això l'associació té un equip tècnic però sí que convé que siguin empreses membres les que determinin la necessitat de les accions, les orientin, aportin idees.  
  5. Cada any Respon.cat ha portat a terme alguna acció de referència. Per exemple, al 2017 el seminari TSR+10 sobre Territoris Socialment Responsables. O al 2019 la jornada de networking amb les empreses participants en totes les edicions de l'RSE.Pime. El 2020 vindrà marcat per aquest Marketplace.
  6. El Marketplace ha estat una acció innovadora, per la metodologia, per les solucions tecnològiques, pel plantejament. En gran mesura, cal agrair l'aportació feta per una de les empreses del Grup de Treball de Marketplace, Vector5, que ha aportat el seu coneixement i experiència. Sense la generositat d'empreses membres que aporten capacitats i coneixements no podríem mai excel·lir en la nostra tasca.
  7. Més enllà d'aquest esdeveniment, Respon.cat ha demostrat saber adaptar el funcionament de tota l'activitat a la situació excepcional, sense aturar-se ja que més que mai es considera necessari construir un teixit empresarial basat en els valors i amb mirada de futur i de sostenibilitat. De fet, hem convertit la situació en una oportunitat. Per exemple, convertir l'RSE.Pime a la virtualitat també serà una oportunitat per arribar a empreses petites de les comarques més allunyades.
  8. L'èxit del Marketplace reclama que tingui continuïtat. Tal com va anunciar el vicepresident David Cos, serà virtual, presencial (quan es pugui fer en condicions) i per mitjà del web. Tot el material presentat està recollit al site "Marketplace" de Respon.cat on s'aniran actualitzant els continguts. Certament aquesta iniciativa no s'atura aquí: els propers dies es reunirà el grup treball per valorar la feina feta i planificar les properes passes. El grup liderarà el repte de generar més interrelacions entre membres.
  9. Hem volgut que a banda de les empreses membres també hi participessin altres empreses compromeses com les participants a l'RSE.Pime i les guanyadores dels Premis Respon.cat. Un cop testejat el model i amb les millores que segur que hi incorporarem fruit dels aprenentatges i la millora permanent, estarem en condicions de convidar gradualment altres empreses caracteritzades pels seus compromisos en la gestió responsable. 
  10. El Marketplace i el caràcter obert, participatiu i innnovador de Respon.cat suposa una oportunitat per convidar les empreses catalanes més compromeses amb la gestió responsable a sumar-se a aquesta iniciativa i contribuir a engrandir la capacitat d'incidència de Respon.cat com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya.