25.5.20

[ARTICLE] Abordatge intel·ligent dels ODS per les Pimes

  • Un abordatge empresarialment intel·ligent ens permet crear valor múltiple en una sola acció: desenvolupament humà de les persones, contribuir al desenvolupament sostenible del nostre entorn, enfortir la cohesió social, millorar el clima intern i la capacitat de treball en equip, desenvolupar visió d’empresa i gestionar els valors corporatius. I sobretot contribuir a generar positivitat dins i fora de les nostres parets.

Abordatge intel·ligent dels ODS per les Pimes

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marquen el gran repte col·lectiu per 2030 i afecten no només governs o empreses multinacionals. Nacions Unides apel·la a totes les organitzacions i també a la ciutadania a fer-se seus aquest repte necessari per garantir la supervivència de la humanitat.

El lideratge empresarial és imprescindible per assolir els ODS i això requereix que el 95% del teixit empresarial que suposen les pimes es facin seu aquest repte. És possible transformar l'economia i els mercats perquè integrin el desenvolupament sostenible si les empreses evolucionen cap a un nou model de generació de valor concebut per crear simultàniament valor econòmic i valor social, és a dir, que vinculi la rendibilitat econòmica amb la generació d'impactes socials i ambientals positius per a les persones i el planeta.
Les pimes poden trobar en el repte de l’Agenda 2030 un full de ruta amb les tendències que marcaran el futur per a una correcta gestió de riscos i oportunitats. Prèviament han de sortir del llenguatge tècnic usat en aquests documents i traslladar el sentit dels objectius a la lògica empresarial així com al context local.
Algunes organitzacions es limiten a identificar bones pràctiques que ja porten a terme i vincular-les a cadascun dels 17 objectius. És un enfocament merament comunicatiu i que pot ajudar a posar en valor els ODS però que no aporta res de nou a la humanitat i poc per a l’empresa. Alternativament, proposem dues línies d’acció.
1) En primer lloc, que l’empresa identifiqui aquells pocs ODS en els quals pot fer una aportació singular i rellevant. Quina minimització significativa pot fer dels seus impactes negatius fruit de la seva activitat productiva, o quina maximització rellevant pot fer dels seus impactes positius. Una empresa que creï riquesa que reverteixi de manera equitativa en els grups d’interès i en territori, i que generi ocupació de qualitat, o que faci una aposta per un sistema productiu basat en l’economia circular o un model organitzacional centrat en l’empresa saludable poden ser exemples interessants.
2) Però en segon lloc, i no menys important, hem d’abordar la cultura interna i la implicació de les persones. El canvi és necessari i urgent: cal que vinculem els ODS, que són per a la humanitat, a uns objectius interns de gestió del canvi. El repte dels ODS no hauria de quedar en cosmètica sinó una oportunitat per a usar-los d’inductor del canvi intern afavorint un sentit d’empresa més visionària, guiada per valors, amb equips humans motivats i oberts al canvi, i sensible a les demandes que la societat posa damunt la taula i amb capacitat, si cal, de fer activisme empresarial per contribuir a marcar tendències sostenibles en el mercat.
Una manera interessant de facilitar l’apoderament de les persones dels equips interns -i no solament sensibilitzar-les!- és promoure que adoptin compromisos fora de l’àmbit laboral. Des de fa uns anys hi ha empreses grans que fomenten el voluntariat corporatiu com una manera complementària d’impulsar el desenvolupament personal, fent que les persones puguin descobrir altres realitats i haver de posar-se en rols impensables en la seva vida quotidiana, desenvolupant valors de caràcter social.
Una altra manera innovadora i molt orientada és convidar-los a esdevenir Veïns Positius, en el marc d’una iniciativa sense ànim de lucre que pretén que els ciutadans contribueixin als ODS d’una manera modesta i pràctica a partir del repte de desenvolupar Edificis Positius, comunitats on les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes. Fer un grup de treball dins l’empresa amb aquest repte permet apoderar les persones, activar-les tot desenvolupant habilitats socials, comunicatives i de lideratge, permet millorar l’entorn comunitari de les persones i alhora genera un retorn per la pròpia empresa, en la mesura que les persones es fan seus els reptes de desenvolupament sostenible alhora que el procés els permet interioritzar el sentit empresarial de la responsabilitat social.
Els ODS ens parlen de grans reptes pel que fa a Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Partenariats (les 5 P) però és quan els traduïm en actituds simples per a la nostra vida quotidiana que es poden interioritzar, i les empreses poden ser des d’aquí la gran palanca de canvi.
Un abordatge empresarialment intel·ligent ens permet crear valor múltiple en una sola acció: desenvolupament humà de les persones, contribuir al desenvolupament sostenible del nostre entorn, enfortir la cohesió social, millorar el clima intern i la capacitat de treball en equip, desenvolupar visió d’empresa i gestionar els valors corporatius. I sobretot contribuir a generar positivitat dins i fora de les nostres parets.
Edificis Positius és una iniciativa de TSR, cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre, que pretén viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, abordant tot el que es pot fer en matèria de convivència, civisme i esperit col·laboratiu així com en salut, qualitat ambiental, solitud de les persones, eficiència energètica, i molts altres reptes que sols es podran abordar des de la implicació ciutadana.
Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable