24.12.19

15 anys de promoció de la Responsabilitat Social

Aquest 2019 ha fet 15 anys que vaig començar a dedicar-me formalment a promoure i implantar la Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions, si bé ja abans sempre havia estat fent coses equivalents sols que encara no amb la denominació i la plena adequació metodològica.

El 2004, després d'haver estat dirigint l'Institut Català del Voluntariat, o anteriorment haver estat actuant com a consultor independent o bé dirigint Projectes Socials de la FPT-URL, vaig fer el pas a l'RSE des de Responsabilitat Global, marca que he d'agrair a Antoni Gutiérrez-Rubí. Després, al 2011, vam crear Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, empresa des d'on poder actuar amb un equip expert més ampli. I al 2014 vaig tenir l'oportunitat de contribuir a posar en marxa l'associació empresarial Respon.cat.

Per celebrar aquests 15 anys de trajectòria personal vaig tenir l'oportunitat de fer la ponència inaugural de la Jornada Portaveus d'un Món Millor, organitzada per la Cadena SER, que podeu visualitzar tot seguit. Hi reflexiono sobre tres coses de les quals des de l'equip ens podem sentir orgullosos d'haver fet contribucions rellevants: el sentit estratègic de l'RSE, elaboració de models, i creació del model de Territori Socialment Responsable.



El sentit estratègic de l'RSE. Cal desenvolupar-lo dins de les empreses. L'RSE, més enllà de les bones pràctiques, ha de tenir un caràcter integral, integrat i estratègic. I ens sentim orgullosos d'haver ajudat empreses i organitzacions de totes dimensions, grans i petites, i amb ànim o sense de lucre, a desenvolupar els seus models estratègics d'RSE.

Elaboració de models. Hem elaborat molts models, entre els quals el que ens permet explicar l'RSE a partir del compromís ètic per obtenir uns resultats de sostenibilitat a través d'una metodologia que integra sine qua non la identificació de la materialitat, el diàleg amb els grups d'interès i la rendició de comptes amb transparència. O també el model de les pautes de progrés en la gestió de l'RSE.

Creació del model de Territori Socialment Responsable. Vam ser pioners a treballar amb altres organitzacions que no fossin empreses grans: pimes i microempreses, autònoms, ajuntaments, entitats sense ànim de lucre... I a partir d'aquí a la conceptualització del Territori Socialment Responsable i el model de gestió. I finalment a la creació de la iniciativa Edificis Positius per a fomentar el veïnatge positiu i implicar així la ciutadania en el desenvolupament d'un TSR.

Ara ens cal començar a definir les idees i iniciatives que d'aquí uns anys ens puguin fer sentir orgullosos de l'impacte generat.

Responsabilitat Global os desea una Feliz Navidad y un 2020 lleno de alegría. Y una buena década 2020-30 al servicio del Desarrollo Sostenible


Que los derechos humanos, la libertad y la democracia se impongan en todas partes: en el Norte y en el Sur, en Europa y en el mundo!

Que los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) nos ayuden a superar todo este naufragio moral y material que nos ha tocado vivir y nos encaminen hacia un mundo donde valoremos las Personas, el Planeta, la Prosperidad, la Paz y los Partenariados!

15 años de promoción de la Responsabilidad Social

Este 2019 ha hecho 15 años que empecé a dedicarme formalmente a promover e implantar la Responsabilidad Social de las Empresas y las Organizaciones, si bien ya antes siempre había estado haciendo cosas equivalentes sólo que aún no con la denominación y la plena adecuación metodológica.

En 2004, después de haber estado dirigiendo el Institut Català del Voluntariat, o anteriormente haber estado actuando como consultor independiente o bien dirigiéndo Projectes Socials de la FPT-URL, di el paso a la RSE desde Responsabilitat Global, marca que tengo que agradecer a Antoni Gutiérrez-Rubí. Después, en 2011, creamos Vector5 | excelencia y sostenibilidad, empresa desde donde poder actuar con un equipo experto más amplio. Y el 2014 tuve la oportunidad de contribuir a poner en marcha la asociación empresarial Respon.cat.

Para celebrar estos 15 años de trayectoria personal tuve la oportunidad de hacer la ponencia inaugural de la Jornada Portavoces de un Mundo Mejor, organizada por la Cadena SER, que se puede visualizar a continuación [en catalán]. Reflexiono en ella sobre tres cosas de las que desde el equipo nos podemos sentir orgullosos de haber hecho contribuciones relevantes: el sentido estratégico de la RSE, elaboración de modelos, y creación del modelo de Territorio Socialmente Responsable.





El sentido estratégico de la RSE. Se tiene que desarrollar dentro de las empresas. La RSE, más allá de las buenas prácticas, debe tener un carácter integral, integrado y estratégico. Y nos sentimos orgullosos de haber ayudado empresas y organizaciones de todos dimensiones, grandes y pequeñas, y con o sin ánimo de lucro, a desarrollar sus modelos estratégicos de RSE.

Elaboración de modelos. Hemos elaborado muchos modelos, entre los cuales el que nos permite explicar la RSE a partir del compromiso ético para obtener unos resultados de sostenibilidad a través de una metodología que integra sine qua non la identificación de la materialidad, el diálogo con los grupos de interés y la rendición de cuentas con transparencia. O también el modelo de las pautas de progreso en la gestión de la RSE.

Creación del modelo de Territorio Socialmente Responsable. Fuimos pioneros en trabajar con otras organizaciones que no fueran empresas grandes: pymes y microempresas, autónomos, ayuntamientos, entidades sin ánimo de lucro... Y a partir de ahí a la conceptualización del Territorio Socialmente Responsable y el modelo de gestión. Y finalmente en la creación de la iniciativa Edificis Positius para fomentar la vecindad positiva e implicar así la ciudadanía en el desarrollo de un TSR.

Ahora debemos empezar a definir las nuevas ideas e iniciativas que dentro de unos años nos puedan hacer sentir orgullosos del impacto generado.

Responsabilitat Global us desitja un Bon Nadal i un 2020 ple de joia. I una bona dècada 2020-30 al servei del Desenvolupament Sostenible!!



Que els drets humans, la llibertat i la democràcia s’imposin arreu: al Nord i al Sud, a Europa i al món!

Que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) ens ajudin a superar tot aquest naufragi moral i material que ens ha tocat viure i ens encaminin cap un món on valorem les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i els Partenariats!



Recull de Nadales:

11.12.19

[ACTE] La responsabilitat lingüística en el marc de l’Agenda 2030

El paper de les empreses a l’hora d’operar en societats amb identitats diferenciades és una matèria rellevant en la gestió de la responsabilitat social, ja que més enllà del compliment normatiu, una empresa ha de saber valorar la rellevància que tenen aquestes identitats tant en termes de respecte a la diversitat com tenint en compte les expectatives i inquietuds de les comunitats on l’empresa opera. En aquest sentit, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 (ciutats i comunitats sostenibles) incorpora entre les seves metes la protecció del patrimoni cultural material i immaterial.

La responsabilitat lingüística també forma part de la responsabilitat social de les empreses

Amb aquesta jornada volem crear un espai per compartir coneixement pràctic i animar les empreses que estan desenvolupant bones pràctiques en matèria lingüística a què ho facin visible i contribuir així a incrementar l'ús d'una llengua minoritzada, ja que segons dades de Respon.cat (gràcies a un informe elaborat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), només un 35% de les empreses afirma comptar amb mesures per a la normalització de la llengua catalana.
Per aquesta raó, Respon.cat convoca aquesta sessió de treball amb un enfocament molt pràctic per concretar accions que es poden impulsar, des de la col·laboració de tots els agents implicats, per promoure la responsabilitat lingüística de les empreses i “omplir el buit” de l’ODS 11 en relació a la llengua.
     - Quan: 19 de desembre, de 9:30h a 11h
     - On: Amat Immobiliaris (c. Balmes, 345, baixos, Barcelona)
     - Cal confirmar assistència al correu projectes@respon.cat

9.12.19

[JORNADA] TSR presentarà Edificis Positius dins SMART_CITIES_BCN


  • En els propers anys, viurem uns processos de transformació socials i econòmics, tractorats per la tecnologia i a on les ciutats, seran el tauler de joc on s'implementaran.
  • TSR hi proposarà l'apoderament de les persones per reforçar la dimensió social a partir d'iniciatives per afavorir el bon veïnatge com Edificis Positius.


JORNADES SMART_CITIES_BCN

Potència l'intercanvi de coneixement i experiències sobre les nostres ciutats intel·ligents, amb la utilització de la tecnologia, la innovació i l'humanisme, com a eines bàsiques del seu desenvolupament.

Per a això, abordem les principals temàtiques relacionades amb la Ciutat i el Territori Intel·ligent d'una manera transversal, multidisciplinària i multisectorial, mostrant les iniciatives que s'estan desenvolupant actualment en el nostre territori.

Tot això permet a l'assistent conèixer l'espectre urbà, social, tècnic, legal i d'oportunitats de les Ciutats i Territoris Intel·ligents, amb un format eminentment pràctic basat en la presentació de projectes de ciutat ja desenvolupats o en desenvolupament.

Josep Maria Canyelles, president de TSR Territori Socialment Responsable SCCL intervindrà en el Mòdul 4 (Noves organitzacions: responsabilitat i digitalització) del Bloc 2, que tindrà lloc a les 11,15.

Lloc: CaixaFòrum
Horari: 9,15 A 14,00 (8,45 obertura i acreditacions)
Organitza: KNOW URBANNET amb el suport de SER Catalunya
Inscripció: https://www.inntuyo.com/smart-cities-bcn

8.12.19

Petits suports veïnals a joves migrants sense papers

 
El calvari dels papers per als joves que migren sols

El passaport, el permís de residència, el de treball... Aconseguir-los és, pràcticament, una missió impossible. Els tràmits s'allarguen durant mesos. A vegades, els nanos surten dels centres de menors sense que se'ls hagin fet tots els documents a què tenen dret com a tutelats. I acaben al carrer, sense residència i sense feina. Això provoca que molts pateixin inseguretat, tristesa i angoixa. I amb el risc de ser expulsats en qualsevol moment.

A partir del minut 2:09 podem veure una experiència de col·laboració veïnal: els veïns del davant els deixen wifi i els de dalt els han regalat la pintura per pintar el pis.

Aquest clip és de: Telenotícies cap de setmana migdia - 08/12/2019