24.12.19

15 anys de promoció de la Responsabilitat Social

Aquest 2019 ha fet 15 anys que vaig començar a dedicar-me formalment a promoure i implantar la Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions, si bé ja abans sempre havia estat fent coses equivalents sols que encara no amb la denominació i la plena adequació metodològica.

El 2004, després d'haver estat dirigint l'Institut Català del Voluntariat, o anteriorment haver estat actuant com a consultor independent o bé dirigint Projectes Socials de la FPT-URL, vaig fer el pas a l'RSE des de Responsabilitat Global, marca que he d'agrair a Antoni Gutiérrez-Rubí. Després, al 2011, vam crear Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, empresa des d'on poder actuar amb un equip expert més ampli. I al 2014 vaig tenir l'oportunitat de contribuir a posar en marxa l'associació empresarial Respon.cat.

Per celebrar aquests 15 anys de trajectòria personal vaig tenir l'oportunitat de fer la ponència inaugural de la Jornada Portaveus d'un Món Millor, organitzada per la Cadena SER, que podeu visualitzar tot seguit. Hi reflexiono sobre tres coses de les quals des de l'equip ens podem sentir orgullosos d'haver fet contribucions rellevants: el sentit estratègic de l'RSE, elaboració de models, i creació del model de Territori Socialment Responsable.



El sentit estratègic de l'RSE. Cal desenvolupar-lo dins de les empreses. L'RSE, més enllà de les bones pràctiques, ha de tenir un caràcter integral, integrat i estratègic. I ens sentim orgullosos d'haver ajudat empreses i organitzacions de totes dimensions, grans i petites, i amb ànim o sense de lucre, a desenvolupar els seus models estratègics d'RSE.

Elaboració de models. Hem elaborat molts models, entre els quals el que ens permet explicar l'RSE a partir del compromís ètic per obtenir uns resultats de sostenibilitat a través d'una metodologia que integra sine qua non la identificació de la materialitat, el diàleg amb els grups d'interès i la rendició de comptes amb transparència. O també el model de les pautes de progrés en la gestió de l'RSE.

Creació del model de Territori Socialment Responsable. Vam ser pioners a treballar amb altres organitzacions que no fossin empreses grans: pimes i microempreses, autònoms, ajuntaments, entitats sense ànim de lucre... I a partir d'aquí a la conceptualització del Territori Socialment Responsable i el model de gestió. I finalment a la creació de la iniciativa Edificis Positius per a fomentar el veïnatge positiu i implicar així la ciutadania en el desenvolupament d'un TSR.

Ara ens cal començar a definir les idees i iniciatives que d'aquí uns anys ens puguin fer sentir orgullosos de l'impacte generat.