15.6.19

El nou activisme per canviar el món des de casa neix amb Edificis Positius


  • Edificis Positius fa una crida a la ciutadania perquè se sumi a la iniciativa: la ciutadania ens hem d'apoderar per contribuir al desenvolupament sostenible i ser protagonistes de la qualitat de vida de les nostres comunitats.
  • La iniciativa està promoguda per TSR, una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre, que pretén crear un moviment des dels veïnats per implicar-nos per un món millor.

“Crear comunitats en les quals les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes, és l’objectiu principal de TSR Territori Socialment Responsable. Perquè ser veí, ser veïna és l’ofici de ser ciutadà, l’hem de posar en valor i hem de posar-hi valors, valors relacionats amb la convivència, la sostenibilitat i el bé comú”, ha afirmat Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa no lucrativa que lidera la iniciativa Edificis Positius, davant de prop d’un centenar de persones representants de diverses institucions, cooperatives i empreses d’economia social.

Durant l’acte de presentació Canyelles ha matisat que a mig termini “els edificis hauran de passar d’administrar-se a liderar-se, i és per això que estem fent una gran aliança d’organitzacions i d’empreses que col·laboren amb edificis”.

“Els edificis viuran canvis vinculats a la tecnologia, canvis vinculats amb la convivència, i, per exemple, hauran de generar la seva pròpia energia, hauran de donar resposta a reptes de convivència que aniran a més, gent gran que viu sola, solitud, infelicitat de les persones, reptes tots ells que només es poden abordar des de la proximitat, des dels edificis”, ha continuat el president de la cooperativa no lucrativa TSR, mentre s’escenificaven algunes de les accions que des dels veïnatges positius es poden realitzar, com ara organitzar un bookcrossing a l’edifici, compartir moments entre tota la comunitat, fer-ne ús compartit del Wi-Fi, implementar plaques solars com a font d’energia de l’edifici, entre d’altres.

Canyelles ha emfasitzat que “des d’Edificis Positius pretenem dur a terme els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) propugnats per Nacions Unides ara fa quatre anys com a gran repte de tota la humanitat i que haurien de culminar l’any 2030. El que volem és que els ODS no quedin només en mans dels governs sinó que des de la ciutadania, des de cadascú de nosaltres, des de la nostra quotidianitat siguem activistes dels ODS a les nostres comunitats i que no ens quedem només amb la separació de deixalles que de manera individual ja realitzem. En conclusió, un activisme per un món millor, per un món més sostenible”.


Jordi Tolrà i Sònia Lozano, de l'equip d'Edificis Positius, han fet una crida perquè des d'ara mateix la ciutadania sensible se sumi a la iniciativa com a primer pas per esdevenir Veïns Positius i Veïnes Positives. Entre les primeres campanyes que es portaran a terme, properament amb l'Eix Comercial de Creu Coberta i posteriorment amb els altres eixos per mitjà de la Fundació Barcelona Comerç, i ja està funcionant una campanya amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

A l’acte ha intervingut també Joana Amat presidenta de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (Fidem) i vicepresidenta d’Amat Immobiliaris, qui ha començat explicant la importància del sector immobiliari en una iniciativa com Edificis Positius ja que “un administrador de finques pot vetllar només per la bona marxa de la comunitat o pot ser proactiu. Ser proactiu vol dir pensar en la salut de l’edifici, en tenir cura dels edificis per poder aconseguir, per exemple, l’estalvi energètic o un bon aïllament per evitar i prevenir malalties com ara la pneumònia, els casos de la qual augmenten cada any i que són resultat dels mals aïllaments dels edificis”.

Amat ha afirmat que en el casos de violència de gènere els veïns i veïnes són radars i és per això que “l’any passat el Col·legi d’Administradors de Finques i l’Institut Català de les Dones va signar un conveni per detectar nous casos de violència de gènere”.

Ha continuat la presentació Carles Campuzano, exdiputat al Congrés dels Diputats qui ha afirmat que Edificis Postius “és un projecte innovador i trencador per moltes coses. Una primera i des de la responsabilitat social és que un sector privat socialment responsable necessita concretar-se en projectes, en propostes que siguin creïbles” en relació a les iniciatives d’RSE (Responsabilitat Social Empresarial) que serveixen només per rentar la imatge de moltes empreses i organitzacions.

Campuzano ha destacat que un segon element innovador d’Edificis Positius “és la construcció d’aliança, doncs el projecte té la força de mobilitzar el sector públic, el sector privat, el sector no lucratiu en un aterratge molt real: el de les comunitats dels veïns i veïnes”. L’exdiputat ha conclós la seva intervenció explicant les tres tendències globals que viurem a partir del 2025 i que duraran fins el 2050: “La gestió de les jubilacions dels babyboomers i abordar el repte de l’envelliment, la transició energètica i el repte de les emissions 0, l’increment de la diversitat cultural en el si de les nostres societats i tot allò que implica la gestió d’aquesta diversitat amb l’increment del flux migratori previst en els propers anys”.

Seguidament ha pres la paraula Mercè Mullor presidenta de Respon.cat, associació empresarial que agrupa empreses compromeses amb l’RSE i qui ha recodat que “apropar els ODS a la societat, fer-los tangibles i que resolguin els problemes quotidians de les persones és l’objectiu principal de la iniciativa Edificis Positius”. Mullor ha destacat que “la idea que hi ha al darrera d’un veí positiu i una veïna positiva em tranquil·litza com a ciutadana de Barcelona, perquè es preocupen per les persones que estan soles, es preocupen per ajudar i es preocupen perquè tinguem una ciutat, una societat més sostenible.”

La intervenció d’Elisabet Abat, directora general de l’Agència Catalana de Consum s’ha centrat sobretot en la voluntat de participar en Edificis Positius des de l’Escola del Consum, iniciativa de l’Agència i que té més de 20 anys i que compta amb més 250.000 estudiants, en què s’imparteixen tallers pràctics sobre consum sostenible, responsable, solidari i equitatiu.
La cloenda de l’acte ha estat a càrrec del cantant del grup Gossos i membre del col·lectiu Pais Conscient, Natxo Tarrés qui ha remarcat la importància d’una iniciativa com Edificis Positius perquè “el futur serà si som capaces de construir justament comunitat, crear vincles entre les persones, crear espais de confiança perquè la complexitat anirà en augment i l’única forma que tenim de fer-ne front és que les persones ens podem conèixer molt millor les unes a les altres i creem vincles, ponts i allunyem els fantasmes de la por i tot allò que ens separa. I tot comença a casa, i estendre casa nostra més enllà del nostre menjador ens facilitarà entendre que nosaltres també són peces actives”, ha conclós Tarrés després de recordar les paraules de Gandhi “sigues el canvi que tu vols”.

L’acte ha comptat amb un espai de conversa i la col·laboració d’Ametller Origen. La iniciativa Edificis Positius ha estat escollida pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya com a projecte Singular.

Vídeo recull de la jornada