13.5.19

Avui dilluns a les 18h a Vilanova i la Geltrú: Taller d'apoderament de Veïns Positius i Veïnes Positives

  • Si voleu ser veïns positius, si voleu desenvolupar comunitats on viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, si voler ser activistes del bé comú en la proximitat.
  • Podeu venir aquest dilluns a les 6 a Can Pahissa (Vilanova i la Geltrú)

Taller, Vilanova i la Geltrú, Ecol3VNG,

El proper dilluns 13 de maig de 18 a 20’30 hores fem un taller d’apoderament a Vilanova i la Geltrú amb la col·laboració de Ecol3VGN.


L’activitat es realitzarà al Centre per la Sostenibilitat i la Resiliència de Can Pahissa a Vilanova i la Geltrú. Hi aprendrem què pot ser un Edifici Positiu i el paper central que té la ciutadania en aquesta iniciativa.

Un taller dinàmic

Parlarem, experimentarem, idearem i planificarem com podem convertir els nostres edificis en Edificis Positius. Treballarem, des de diferents perspectives perquè totes aquelles persones amb diferents inquietuds puguin sentir-se cridades, a realitzar aquests canvis: propostes per millorar la qualitat de vida, aspectes  temes de sostenibilitat, iniciatives col·lectives, propostes d’estalvi…
Les persones que assisteixin al taller podran gaudir, aprendre i crear al voltant de l’objectiu de la iniciativa per esdevenir Veïns Positius i Veïnes Positives i començar a crear els primers Edificis Positius i viure els beneficis que ens poden aportar.

En aquesta ocasió, el preu del taller és de 12 euros o bé 10 turutes + 2 euros per finançar el kit que es donarà als participants. Les inscripcions al taller es poden fer a http://tallers.edificispositius.cat/ fins el 6 de maig.

Xerrada informativa


El 12 d’abril passat, Edificis Positius va realitzar una sessió informativa al mateix centre de Can Pahissa amb col·laboració amb l’Associació Ecol3vng. Aquesta entitat que promou, entre altres iniciatives, la moneda social “Turuta”, té molt a veure amb diferents activitats que proposa i vol incentivar Edificis Positius dins el seu marc d’actuació.

Portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a la gent

Edificis Positius vol ser una de les iniciatives de referència per portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a nivell de ciutadania. Fa quatre anys, Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 amb tots els grans reptes que indispensablement el món ha d’abordar i va fer una crida a governs, empreses i organitzacions. També va apel·lar a la ciutadania però no és fàcil transformar els ODS en accions per a la ciutadania. La proposta de ser Veïns Positius i Veïnes Positives ha de permetre donar resposta als reptes de desenvolupament sostenible en totes les dimensions: Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Parteneriats.

Una iniciativa innovadora i no lucrativa

Edificis Positius és una iniciativa de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre creada per fomentar territoris socialment responsables i el desenvolupament sostenible. Edificis Positius pretén contribuir a crear un entorn de consciència positiva al voltant dels edificis residencials, abordant activament el repte que suposa la convivència en un marc de propietat horitzontal i creant les condicions perquè els edificis i les comunitats de veïnat i propietat siguin part de la solució als reptes socials, ambientals i econòmics que afronta la societat. Reforçar el bon veïnatge
  • Incrementar la participació social i la presa de consciència
  • Millorar la qualitat de vida
  • Fomentar la cohesió social
  • Abordar reptes de sostenibilitat
  • Reforçar l’economia social, responsable i compromesa
  • Contribuir al bé comú

Vols participar a l’RSE.Pime? Una oportunitat per a les pimes. Nova convocatòria del programa de referència de responsabilitat social per a empreses petites i mitjanes

  • RSE.Pime és un programa pràctic d’implantació de la Responsabilitat Social a les Pimes catalanes
  • Les empreses participants disposen d’un Pla d’acció a mida per mitjà d’un procés de 5 tallers grupals i dues consultories a l’empresa.
  • És gratuït i està promogut per Respon.cat, amb el suport del Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya.
El programa RSE.Pime s’estructura com una xarxa d’aprenentatge de Responsabilitat Social que pretén la integració de la sostenibilitat en les pimes seleccionades com a participants.

Durant mig any, directius de pimes es reuneixen un cop al mes en un grup amb totes les organitzacions participants per aprofundir en el sentit empresarial de l’RSE i desenvolupar el propi Pla d’acció. Facilita eines i procediments de millora en la gestió econòmica, social i ambiental a partir de la implantació dels valors d’RSE a la cultura empresarial de l’organització.

La força d’RSE.Pime és que ofereix a les empreses de manera àgil un programa complet d’aprenentatge sobre l’RSE amb 5 tallers en grups reduïts de nivell directiu, més dues sessió de consultoria a l’empresa, i una darrera trobada general per avaluar, tot orientat a l’acció.

Més informació: https://www.respon.cat/rse-pime/
Sol·licitud inscripció 2019: formulari

Vegeu el vídeo de l’edició 2016
Per a saber-ne més, també us recomanem de veure la websèrie RSE.Pime.Coopel resultat audiovisual de la participació de creaRSA.coop al programa RSE.Pime.
Objectius del Programa RSE.Pime
RSE.Pime ha de servir perquè les empreses participants acabin disposant d’un Pla d’acció d’RSE seguint la metodologia proposada i comptant amb l’acompanyament expert i espais de trobada amb les altres empreses participants, amb cinc tallers grupals i acompanyament individuals.
Després d’una introducció al marc conceptual i una autoavaluació, una anàlisi de la sostenibilitat segueix en què cada empresa reflexiona sobre l’impacte social de la seva activitat principal i busca solucions que poden tenir un efecte positiu en les persones, el medi ambient i la comunitat. El resultat és un pla d’acció que es discuteix amb altres gestors que participen a la xarxa d’aprenentatge. Al final del programa, els participants han comprès què significa la sostenibilitat per als seus negocis, han tingut l’oportunitat d’experimentar i han conformat un pla d’acció.
Aquí podeu veure les característiques del programa
Per què participar en el programa RSE.Pime
Si sou una pime interessada en la Responsabilitat Social, ara teniu l’oportunitat de prendre part en el programa RSE.Pime.
  • Disposar d’un Pla d’acció elaborat per la pròpia empresa per mitjà d’un procés àgil i pràctic.
  • Començar immediatament a gestionar la pròpia RSE mitjançant un programa adaptat a les característiques de les pimes.
  • Disposar d’un acompanyament expert i la possibilitat de compartir els progressos amb altres directius de pimes, creant sinergies.
  • Participar d’una xarxa de coneixement més enllà del període inicial.
  • Gaudir de visibilitat del compromís i del reconeixement d’haver participat en el programa (logo acreditatiu)
Com participar en el Programa RSE.Pime 
Per a participar-hi, cal comunicar l’interès i una comissió tècnica integrada per Respon.cat, el Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat de Catalunya.
  • Els destinataris són les pimes, amb el focus posat en les empreses petites (entre 10 i 49). S’escolliran entre 15 i 20 empreses participants.
  • Empreses amb sensibilitat en temes ambientals, socials, laborals, bon govern… que no han fet el pas a estructurar la gestió de la Responsabilitat Social i que estiguin interessades a iniciar un procés en aquest sentit.
  • Per cada empresa hi participarà una persona, sempre de nivell directiu, especialment el màxim directiu. Altres persones de l’empresa podran participar en les accions complementàries (càpsules de coneixement).
  • Se n’espera un alt nivell de compromís per a seguir el programa i finalitzar-lo amb èxit.
 

9.5.19

[ACTE] Moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives

  • Més de 150 persones han assistit a la 3a edició del Market Place en Economia Circular dins la iniciativa Vallès Circular i en el marc del Pacte per la Reindustrialització de la comarca. 
  • TSR Territori Socialment Responsable hi ha presentat la iniciativa Edificis Positius, mostrant especialment les possibles col·laboracions empresarials.
  • Moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives.
Un total de 45 empreses i entitats han presentat les seves propostes de productes i serveis per avançar en el canvi de model econòmic. TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa sense ànim de lucre, hi ha presentat la iniciativa Edificis Positius, mostrant especialment les possibles col·laboracions empresarials.

Edificis Positius s'ha dirigit a compromeses amb l'economia circular amb dos objectius. Per una banda, engrandir l'aliança d'empreses que presten serveis en edificis i comunitats amb criteris de responsabilitat social i un compromís amb la sostenibilitat i el bé comú. Per altra, ajudar les empreses d'economia circular a millorar la seva responsabilitat social i vinculació al territori més enllà de les solucions tècniques.

Les empreses interessades han passat per l'estand de TSR i la iniciativa Edificis Positius ha generat interès no solament entre les empreses sinó també a nivell particular, ja que moltes persones que estan en empreses d'economia circular s'han reconegut com a Veïns Positius i Veïnes Positives.  

Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha parlat de la lluita contra el canvi climàtic i contra la pèrdua de diversitat com a grans reptes urgents de la humanitat. Subirà ha recordat la firma de l’Acord Vallès Circular amb el conseller Josep Rull i ha explicat que la Fundació MacArthur, referent mundial en Economia circular, ha seleccionat aquesta experiència per fer-hi una trobada d’observació. Finalment, ha assenyalat que l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de NU marquen les prioritats transversalment i que l’economia circular queda recollida a l'ODS 11 però també en altres com el 13, el del clima.

El Consell Comarcal també hi ha presentat el projecte Boscos del Vallès i el projecte Recooperem d’aprofitament alimentari. El president de la institució, Ignasi Giménez, ha subratllat que “és un canvi de model absolutament estratègic que intentem fomentar, perquè estem veient que no només és un repte sinó una oportunitat”.  Giménez ha afegit que “és una nova manera de com s’ha d’entendre com s’ha de fer la indústria molt més sostenible i amb un compromís social”.

Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa TSR, ha explicat que Edificis Positius pretén contribuir a crear un entorn de consciència positiva al voltant dels edificis residencials, abordant activament el repte que suposa la convivència i creant les condicions perquè els edificis i les comunitats de veïnat i propietat siguin part de la solució als reptes socials, ambientals i econòmics que afronta la societat. Canyelles ha afegit que fins ara les comunitats de propietaris han estat una realitat sense més interès que el de gestionar obligacions derivades de la propietat horitzontal. Però en els propers lustres passaran coses rellevants al voltant dels edificis i caldrà un lideratge. Per això cal fer dels edificis un actor de canvi de les ciutats apoderant els ciutadans, organitzats en comunitats de propietaris i veïns, generant un nou àmbit des d’on abordar els reptes de sostenibilitat i bé comú.

La jornada, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barberà del Vallès, ha tingut lloc al Nodus Barberà.








PROPOSTA A LES EMPRESES

Edificis Positius facilitarà que empreses compromeses tinguin més entrada en els edificis

Per prestar serveis especialitzats als edificis com poden ser eficiència energètica, cobertes verdes, obres responsables, mediació comunitària... s’està constituint una gran xarxa d’empreses amb criteris de responsabilitat social. D’aquesta manera es pretén articular una gran plataforma que comparteixi uns valors i un relat sobre la reorientació dels edificis vers la sostenibilitat i el bé comú que també tingui capacitats operatives per millorar tots els aspectes de la qualitat ambiental, energètica, social, convivencial, etc, en un edifici, tant per a veïns, comunitats, comerços.

Ajudar al desenvolupament empresarial i social de les empreses d'economia circular

Per altra banda, TSR també s'adreça a les empreses d'economia circular amb un altre objectiu. Es tracta de donar-los suport per ser empreses més responsables envers la societat, més enllà de les solucions circulars. Per a moltes empreses, la solució tècnica no redunda en un model de gestió responsable ni en una capacitat de crear confiança en els seus grups d'interès. TSR aposta per crear Empreses Positives, amb persones compromeses. Els experts i promotors de TSR, pioners a Catalunya en el desenvolupament de l'RSE i els Territoris Socialment Responsables des de fa més de 15 anys, poden aportar solucions per a empreses de totes dimensions, també per a empreses petites, fent processos d'acompanyament lleugers i dinàmiques per implicar el seu equip humà i per travar relacions amb la societat.

A les empreses se’ls proposa abordar l’alineació interna desenvolupant els valors interns i la incorporació d’un sentit estratègic a la seva responsabilitat corporativa, i convidar el seu equip humà a adoptar actituds positives i sostenibles a partir de l’apoderament perquè esdevinguin Veïns Positius i Veïnes Positives tant a l’edifici corporatiu com als respectius edificis residencials. Per a una empresa activa en economia circular, no n’hi ha prou amb les solucions tècniques sinó que cal activar el sentit de responsabilitat envers la societat en termes més general, implicant també les persones, i facilitant l’evolució cultural de l’empresa.

Edificis Positius és una iniciativa de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa sense ànim de lucre creada per fomentar territoris socialment responsables i el desenvolupament sostenible.

S’obre la quarta convocatòria dels Premis Verema Solidària per combatre la pobresa i l’exclusió social

  • Fins el 22 de maig, les entitats socials poden presentar candidatura per obtenir finançament a través de la iniciativa Verema Solidària
  • A finals d’agost i durant el setembre tindran lloc diferents jornades de verema per recollir fons a les regions vitivinícoles de la DO Penedès i la DO Priorat

Barcelona,  5  d’abril  de  2019.-­   Avui   s’ha   obert   la   convocatòria   de   la  tercera edició  dels  Premis  Verema  Solidària  als  quals  hi  poden  optar  entitats  socials  de  les demarcacions de Tarragona i Lleida.  La  convocatòria  estarà  oberta  fins  el  proper  dimecres 22 de maig i  està  indicada  per  a  entitats  del  tercer  sector  que  treballin  amb  projectes  per  eradicar  la  pobresa  i  l’exclusió  social.   
 
El   jurat   dels   Premis   està   format   per   representants   de   la   Taula   del   Tercer   Sector,  l’administració  local,  l’entitat  Responsabilitat  Global  i  els  cellers  que  acolliran  la  Verema  Solidària.  Es  valoraran  les  candidatures  rebudes  tenint  en  compte  5  criteris: 
 
·       L’àmbit  territorial  d’influència 
·       La  població  que  se’n  beneficia 
·       La  innovació   
·       La  sostenibilitat 
·       El  retorn  social   
 
La  convocatòria,  les  bases  i  el  formulari  per  inscriure’s  als  Premis  Verema  Solidària estan disponibles aquí.

La  quantia  final  dels  premis  que  permetran  finançar  projectes  de  lluita  contra  la  pobresa  i  l’exclusió  social,  dependrà  directament  de  les  aportacions  del  públic  final  al  qual  s’adreça  la  campanya.  No  obstant,  l’objectiu  d’aquest  2019  és  dotar  amb  6.000  euros  a  cada  entitat.     
 
Per  presentar  candidatures,  les  entitats  han  d’omplir  un  formulari  i  fer-lo  arribar  abans  de  la  mitjanit  del  22  de maig a  projectes@veremasolidaria.org.  Un  cop  tancat  el  termini  de  presentació  de  candidatures,  el  jurat  en  farà  la  valoració.  La  comunicació  de  la  resolució  tindrà  lloc  el  30 de  maig en l’acte de presentació que tindrà lloc al Palau Robert.     
 
Cal   recordar   que   el   2018,   les   entitats   beneficiàries   de   la   Verema   Solidària   van   ser  Càritas Falset al Priorat i la Fundació Amics de la Gent Gran al Garraf.   Cada   entitat   va   rebre   4.445,50 euros   gràcies   a la participació de 400 persones,  famílies  i  grups  que  van  participar  a  la  campanya  de  micromecenatge  per  “tallar  amb  l’exclusió social”.  Molts  d’ells  van  viure  també  les jornades  festives  i  solidàries  de  Verema  Solidària  organitzades a Gramona, Celler Vall Llach i a Can Rafols dels Caus, conjuntament  amb  l’associació  Impulsa  Fundraising que dirigeix el projecte.     

Novetats  per  la  Verema  Solidària  2019 
 
Aquest  any,  es  faran  tres veremes  a  la demarcació de Tarragona ubicades a la DO Terra Alta, DOQ Priorat i DO Penedès i una més  a  la zona del Pallars Jussà.  Per  aquest  motiu,  als  Premis  hi  poden  optar  entitats  de  les  demarcacions de Tarragona i Lleida que  rebran  el  finançament  dels  col·laboradors  a  la  iniciativa.  Properament  es  comunicaran  tots  els  detalls  de  la  campanya,  coincidint  amb  la  presentació  dels vins  solidaris  del  2018 elaborats pels esmentats cellers.
 
Els  organitzadors  de  Verema  Solidària  confien  renovar  el  suport  de  patrocinadors  de  les darreres edicions  i  tanmateix  afegir  noves  empreses  i  institucions  a   la   iniciativa,   que      per   objectiu   final   “tallar   amb   la   pobresa i l’exclusió social”.   Els   interessats   a  col·laborar  poden  consultar  totes  les  modalitats  de  suport  al  web  de  Verema  Solidària.    
 
Vídeo-resum  de  la  Verema  Solidària 2018
https://youtu.be/UX5xve4dRDc

Responsabilitat Global col·labora novament a la Verema Solidària com a part del jurat.

5.5.19

Edificis Positius participarà al "Market Place 2019 de Vallès Circular" @vallescircular


Edificis Positius es dirigeix, en el context d'aquest esdeveniment, a empreses responsables i compromeses amb l'economia circular amb dos objectius. Per una banda, engrandir l'aliança d'empreses que presten serveis en edificis i comunitats amb criteris de responsabilitat social i un compromís amb la sostenibilitat i el bé comú. Per altra, ajudar les empreses d'economia circular a millorar la seva responsabilitat social i vinculació al territori més enllà de les solucions tècniques.

TSR Territori Socialment Responsable presentarà la iniciativa Edificis Positius en el "Market Place 2019 de Vallès Circular", la tercera edició de l'espai de trobada d'empreses i entitats per aprendre a fer negocis en economia circular.


Edificis Positius facilitarà que empreses compromeses tinguin més entrada en els edificis

Per prestar serveis especialitzats als edificis com poden ser eficiència energètica, cobertes verdes, obres responsables, mediació comunitària... s’està constituint una gran xarxa d’empreses amb criteris de responsabilitat social. D’aquesta manera es pretén articular una gran plataforma que comparteixi uns valors i un relat sobre la reorientació dels edificis vers la sostenibilitat i el bé comú que també tingui capacitats operatives per millorar tots els aspectes de la qualitat ambiental, energètica, social, convivencial, etc, en un edifici, tant per a veïns, comunitats, comerços.

Ajudar al desenvolupament empresarial i social de les empreses d'economia circular

Per altra banda, TSR també s'adreça a les empreses d'economia circular amb un altre objectiu. Es tracta de donar-los suport per ser empreses més responsables envers la societat, més enllà de les solucions circulars. Per a moltes empreses, la solució tècnica no redunda en un model de gestió responsable ni en una capacitat de crear confiança en els seus grups d'interès. TSR aposta per crear Empreses Positives, amb persones compromeses. Els experts i promotors de TSR, pioners a Catalunya en el desenvolupament de l'RSE i els Territoris Socialment Responsables des de fa més de 15 anys, poden aportar solucions per a empreses de totes dimensions, també per a empreses petites, fent processos d'acompanyament lleugers i dinàmiques per implicar el seu equip humà i per travar relacions amb la societat.

A les empreses se’ls proposa abordar l’alineació interna desenvolupant els valors interns i la incorporació d’un sentit estratègic a la seva responsabilitat corporativa, i convidar el seu equip humà a adoptar actituds positives i sostenibles a partir de l’apoderament perquè esdevinguin Veïns Positius i Veïnes Positives tant a l’edifici corporatiu com als respectius edificis residencials. Per a una empresa activa en economia circular, no n’hi ha prou amb les solucions tècniques sinó que cal activar el sentit de responsabilitat envers la societat en termes més general, implicant també les persones, i facilitant l’evolució cultural de l’empresa.

TSR - Edificis Positius estarà present a l'exposició, a l'apartat d'Ecoinnovació en Productes i Processos:




Edificis Positius és una iniciativa de TSR Territori Socialment Responsable, cooperativa sense ànim de lucre creada per fomentar territoris socialment responsables i el desenvolupament sostenible.

Edificis Positius vol abordar el canvi social de manera innovadora a partir de la seva mirada en el bon veïnatge i a tot allò, material o immaterial, que es pot portar a terme des dels edificis i les persones que hi conviuen.


Context d'Edificis Positius

Fins ara les comunitats de propietaris han estat una realitat sense més interès que el de gestionar obligacions derivades de la propietat horitzontal. Però en els propers lustres passaran coses rellevants al voltant dels edificis i caldrà un lideratge. Per això cal fer dels edificis un actor de canvi de les ciutats apoderant els ciutadans, organitzats en comunitats de propietaris i veïns, generant un nou àmbit des d’on abordar els reptes de sostenibilitat i bé comú.

Edificis Positius pretén contribuir a crear un entorn de consciència positiva al voltant dels edificis residencials, abordant activament el repte que suposa la convivència en un marc de propietat horitzontal i creant les condicions perquè els edificis i les comunitats de veïnat i propietat siguin part de la solució als reptes socials, ambientals i econòmics que afronta la societat.

1.5.19

[MICROVÍDEO] Edificis: avui parlo de l'origen del mot edifici, a partir de la iniciativa Edificis Positius #RSE #RSC #ODS #motsresponsables

Avui parlo de l'origen d'edifici, aprofitant que hem engegat la iniciativa Edificis Positius; deixeu-vos sorprendre!
En el vídeo breu (2'30''), faig una reflexió sobre els edificis a partir del seu origen etimològic.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides formen part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (“Transformar el nostre món”), que conté 17 objectius i 169 metes i serveix com a pla d’acció perquè la comunitat internacional i els governs nacionals promoguin la prosperitat i el benestar comú en aquests 15 anys. Els ODS impliquen tots els actors: públics, privats, socials i també a cada persona. Calen compromisos però finalment el que cal és un comportament més basat en l'etica.

Anireu trobant altres vídeos sobre [mots responsables] en aquesta etiqueta.