14.4.19

Té lloc el segon Simposi d'Interioritat Compromesa, organitzat per la Plataforma País Conscient

Està tenint lloc a la casa d'espiritualitat de Sant Felip Neri de Barcelona el segon Simposi d'Interioritat Compromesa, organitzat per la Plataforma País Conscient, al qual he assistit novament.


Fa un any ja vaig participar al Simposi Interioritat Compromesa i vaig escriure una entrada sobre la intervenció d'Idili Lizcano, president dAlqvimia: "L’economia del vell paradigma crea patiment".

Amb la presentació i dinamització d'Anna Jarque, es va donar pas a una presentació de la iniciativa a càrrec de Berta Meneses i Natxo Tarrés. El cantant dels Gossos va remarcar l'origen de la iniciativa, situada en la participació de 500 persones expertes en el Pla Nacional de Valors convocat per la Generalitat de Catalunya. Tarrés ha explicat que quan, després d'un llarg procés, es va acabar la feina i el Govern va recepcionar el document, aquestes cinc-centes persones participants ens vam sentir presos d’una custòdia, i vam decidir de crear la Plataforma País Conscient, la qual s'organitza de manera holocràtica, amb cercles, i no pretén fer-ho tot sinó facilitar que les moltes iniciatives que estan naixent es puguin trobar i impulsar. Ha posat com a exemples la iniciativa que està tenint lloc a la Garrotxa o a Manresa.


Josep Maria Canyelles ha fet referència a la iniciativa Edificis Positius, liderada des de la cooperativa sense ànim de lucre TSR Territori Socialment Responsable, i que pretén crear comunitats on les persones puguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes, i per això fan accions per apoderar ciutadans perquè passin a ser Veïns Positius i Veïnes Positives, de manera que persones que tenim sensibilitat o inquietuds en temes socials, ambientals, o altres, puguem canalitzar el nostre activisme comunitari així com facilitar que des de l'economia social i les altres economies, incloent les compromeses en responsabilitat social, s'obri una porta per entrar a millorar les infraestructures als edificis. Canyelles ha acabat l'explicació indicant que la iniciativa pretén portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 a nivell de ciutadania, assumint el repte també des de la societat civil i les persones, més enllà del gran repte que tenen els estats i les empreses.


Sònia Fernández i Marco Schorlemmer han parlat sobre ciència, amb dues intervencions sobre Tecnociència amb Consciència.


Fernández ha destacat la importància d'abordar la ciència a la infància i Schorlemmer ha fet referència a la por al canvi tecnològic sobretot per la nova tecnologia de la intel·ligència artificial i el risc de pèrdua de llocs de treball, armes autònomes, màquines superintel·ligents... Ha dit, però, que el perill no és aquesta superintel·ligència perquè està basada en elecció racional i models matemàtics i que la ciència és alliberadora.

A primera hora de la tarda, el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert ha parlat de la dansa com a eina i ha proposat alguns exercicis als presents.