4.11.18

L'Agenda Urbana de Catalunya dissenyarà el model de ciutat del futur

  • Servirà per adaptar a la realitat catalana la Nova Agenda Urbana, aprovada per l'ONU, per guiar el desenvolupament sostenible de les ciutats les properes dècades
  • El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha participat a la reunió del URBAN Intergroup per exposar el procés de redacció de l’Agenda Urbana Catalana

El Director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat, Agustí Serra, ha explicat avui al Parlament Europeu d’Estrasburg, convidat per l’URBAN Intergroup, el procés de redacció de l’Agenda Urbana Catalana, en el marc de la trobada mensual d’aquest grup.
L'URBAN Intergrup del Parlament Europeu està format per diferents entitats que promouen el debat relacionat amb el fet urbà i treballa per garantir que els problemes relacionats amb les ciutats es reflecteixin en les decisions del Parlament Europeu. Les entitats agrupen més de 89 diputats procedents de la gran part dels estats membres de la UE i de tots els grups polítics del Parlament Europeu. Treballen amb 118 socis de nivell local, regional, nacional i europeu que representen els interessos de les ciutats europees o que treballen en el desenvolupament urbà.
L’Agenda Urbana Catalana servirà per transposar i adaptar a la realitat del nostre territori la Nova Agenda Urbana (NAU),  aprovada per l’ONU, que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats les properes dècades. Aquesta Nova Agenda Urbana constata la gran capacitat transformadora del procés d’urbanització a nivell global; un procés, a més, irreversible atès que es preveu que la població urbana mundial es dupliqui l’any 2050.
En aquest sentit, es posa de relleu que les poblacions, les activitats econòmiques, les interaccions entre societat i cultura, així com les repercussions ambientals i humanitàries es concentren cada cop més en les ciutats. En el cas de la Unió Europea, el 70% dels seus habitants es concentra en zones urbanes.
Reptes globals
Aquesta circumstància planteja nombrosos problemes de sostenibilitat en matèria d’habitatge, infraestructura, serveis bàsics, seguretat alimentària, salut, educació, treballs decents, seguretat i recursos naturals, entre d’altres, que la NAU vol abordar. El Govern es va adherir a la NAU i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar el desplegament d’una Agenda urbana catalana que concretés aquestes directrius per a Catalunya.
Alguns dels principis que propugna la NAU són la defensa d’un model urbanístic sostenible, la cohesió social i territorial, la lluita i la resiliència contra el canvi climàtic, un nou model productiu i energètic i més instruments de finançament per a les administracions.
En el cas de Catalunya, tot i que s’ha treballat en aquesta direcció, encara té reptes per endavant, que el Govern vol afrontar elaborant una Agenda Urbana amb visió estratègica, de la qual s’hauran de derivar polítiques públiques, plans estratègics concrets, legislació i el finançament necessari. Cal dir, però, que molts dels principis que recull la NAU corresponen amb els eixos temàtics que abordarà la nova Llei de territori.
Procés consensuat, estratègic i vinculant
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha explicat avui a Estrasburg el procés que s’ha endegat per elaborar l’Agenda Urbana Catalana. Atès que vol ser un marc estable que guiï el desenvolupament urbà els propers anys, la seva redacció es concep amb un enfocament multiescalar i multinivell, que no pot partir només d’un departament del Govern. Per garantir el seu èxit, s’aposta per un procés d’elaboració basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions.
És per això que es crearà l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan consultiu, adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que l’assessorarà en la redacció de l’Agenda mitjançant el desplegament dels àmbits temàtics que proposi la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme.
L’Assemblea estarà integrada per representants de tots els departaments de la Generalitat, dels ajuntaments, diputacions i entitats municipalistes, així com per membres del teixit associatiu ciutadà i del sector productiu. Per desenvolupar la tasca encomanada, l’Assemblea constituirà els grups de treball temàtics adients per analitzar i concretar els objectius que hagi de recollir l’Agenda Urbana. Els eixos de treball seran prosperitat econòmica, cohesió social i benestar, construcció de ciutat, petjada ecològica i administració i govern.