9.7.18

El TERMCAT publica el nou Diccionari LGTB, que difon en línia més de 350 termes


Coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGTB, el TERMCAT va publicar en línia el Diccionari LGBT (lèsbic, gai, bisexual, trans), elaborat per la lingüista Marta Breu amb l’assessorament i la revisió del Centre de Terminologia. L’obra recull més de 350 termes relatius a l’àmbit LGBT, és a dir, al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres. Es tracta de terminologia vinculada amb l’orientació sexual, la identitat sexual i de gènere, el comportament sexual i la relació del col·lectiu LGBT amb la societat (activisme, drets i família, oci, etc.).
 
El diccionari té l’origen en un vocabulari terminològic previ que l’autora va elaborar com a treball de final de màster i que va ser editat posteriorment pel TERMCAT. Aquest nou diccionari constitueix una revisió exhaustiva de la terminologia difosa fins ara i una ampliació considerable del nombre de termes, especialment dels relacionats amb la identitat de gènere i amb la sexualitat. Per exemple, s’hi han afegit termes relatius a la identitat de gènere (com ara transidentitat (o transgenerisme), expressió de gènere, despatologització, dona transsexual (o dona trans), home transsexual (o home trans), hormonació, transició, transmisogínia, mastec- tomia, bena compressiva, etc. També inclou termes vinculats amb el comportament sexual i les pràctiques sexuals (com ara actiu, passiu, versàtil, coit femoral, arnès, godomací, vibrador, mamilinció, bondage, etc.).

Les fitxes terminològiques contenen la denominació catalana del concepte amb la corresponent definició, l’àrea temàtica, els equivalents en castellà, francès i anglès, la categoria lèxica de cada forma en les diferents llengües i, de vegades, notes explicatives.

Cada entrada conté la denominació catalana del concepte, la definició, l’àrea temàtica, els equivalents en castellà, francès i anglès, la categoria lèxica de cada forma en les diferents llengües i, sovint, notes explicatives.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

Introducció
Arbre de camp
Bibliografia


Altres referències anteriors: