7.3.18

L'RS en pimes i emprenedors, objecte de reflexió en els Tallers observaRSE


Laura Flores (@lfloresmart)

Els reptes que tenen pimes i emprenedors a l'hora de ser responsables i sostenibles van vehicular un dels Tallers observaRSE de la Jornada Corresponsables a Barcelona, que va reunir més de 300 persones per debatre sobre negoci responsable i gestió estratègica de l'RSE. Representants de pimes i entitats van reflexionar sobre els obstacles que troben aquestes organitzacions per incorporar l'RSE i com superar-los en un debat moderat per Sonia Ruiz, fundadora de Noima.

"Les pimes no haurien de mirar-se tant en les grans empreses i haurien d'apostar per una mirada pròpia", va assenyalar Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat. Canyelles va afegir: "El desconeixement de l'RSE no t'eximeix de complir-la, ja que l'expectativa hi és". "El repte per a les pimes és aconseguir que la visió de ser responsable es vinculi a l'estratègia i saber comunicar-ho", ha conclòs.

Maria Martí, del Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, va sostenir que "les pimes fan RSE però no ho saben o de vegades no saben comunicar". "El repte és aconseguir organitzacions amb impacte social, rendibles i escalables", ha sentenciat.

Felisa Palacio, responsable d'RSE de l'agència de viatges Tarannà, va explicar com per a les pimes l'RSE "es veu inabastable i inassumible". "Haurien d'haver-hi sistemes i eines que l'acostessin a la petita empresa", ha assenyalat. Palacio va animar a començar pels equips "i a partir d'aquí construir". "El sector dels viatges té un repte important en la sostenibilitat", va culminar.

Des de la perspectiva de l'emprenedoria social, Clara Navarro, cofundadora de Fundació Ship2b, va comentar que el desafiament, per a ella, és "afrontar els reptes sistèmics que tenim per davant de forma col·laborativa, aportant cadascú allò que millor sap fer per aconseguir entre tots encaixar el trencaclosques ". "El repte per als emprenedors és trobar l'equilibri entre la visió a llarg termini i sistèmica i el dia a dia", ha assenyalat.

Pablo Sánchez, director a Espanya de BCorp va abordar com el moviment que representa, i que a Espanya ha crescut un 20% en els últims anys, no aglutina només empreses amb un propòsit, sinó també universitats i altres actors. "El repte és convèncer les organitzacions que la sostenibilitat, més enllà de fer el bé, té un sentit empresarial", ha sostingut.