23.2.18

Una proposta per la transparència en el periodisme: Què és el mapa de traçabilitat?

Per International Press Institute, via El Butlletí de l'AMIC

Com afrontar les notícies falses “fake news”? El mitjà digital Publico.es, en un esforç per contrarestar la informació falsa i generar confiança en el periodisme, aposta per Transparent Journalism Tool.


Lydia Aguirre, periodista i gerent de projecte de l’eina, assenyala per International Press Institute (IPI), que es tracta d’ “introduir una transparència radical en el procés editorial”.

En lloc de treballar amb algoritmes per tractar de determinar si una notícia és vertadera o falsa, Publico.es presenta les notícies amb un Mapa de transparència, el qual permet als ciutadans veure tota la informació darrere d’una història.

La informació inclourà les raons per cobrir un tema determinat, el nombre de persones que treballen en el contingut, les fonts validades i els documents consultats. Aguirre ressalta que “els ciutadans podran rastrejar, i replicar si volen, tot el procés editorial”.

En lloc d’anar després de les pròpies històries falses, Público va decidir fer el seu propi periodisme completament transparent per a aquells lectors que volien arribar al fons de les coses.