23.1.18

El Fòrum Econòmic proposa un nou índex per mesurar l'acompliment econòmic de forma més inclusiva

  • La cimera de Davos alerta del repartiment desigual de la recuperació mundial
  • Espanya ocupa el lloc 26 entre els 29 països desenvolupats inclusius
El Fòrum de Davos ha posat en marxa un Índex de Creixement Inclusiu que té en compte altres indicadors per valorar l'evolució de les economies com la possibilitat de trobar feina, l'esperança de vida, els ingressos mitjans dels llars, la taxa de pobresa, l'ús de carbó de l'economia o el pes del deute públic, entre d'altres.

Segons aquestes dades, Noruega és el país més inclusiu, amb millores constants tant en els nivells de desenvolupament, com en la incorporació dels més endarrerits en la recuperació i en la sostenibilitat del seu model de creixement. El segueixen Islàndia, Luxemburg, Suïssa i Dinamarca. Entre els emergents, destaca el bon acompliment de Lituània, Hongria, Letònia i Polònia.

Espanya no surt ben parada en el nou índex: ocupa el lloc 26 dels 29 països desenvolupats, per sota del lloc 23 que ocupa en termes de PIB per càpita i només per davant d'Itàlia, Portugal i Grècia. En contra seu juga l'elevada taxa d'atur, l'alta taxa de pobresa per als estàndards d'un país desenvolupat, un deute públic que gairebé equival al 100% del PIB, la desigual distribució dels ingressos nets i una baixa taxa d'estalvi.


Han estat diversos els intents de substituir el Producte Interior Brut (PIB) com la principal forma de mesurar l'acompliment econòmic dels països, encara que fins ara tots han estat en va. El que proposa el WEF és que el PIB sigui un més i no l'únic dels indicadors a tenir en compte per analitzar l'evolució de les economies, de manera que les autoritats siguin conscients de les deficiències de les seves actuals polítiques i li posin remei, segons l'aspiració de l'informe. "Com moltes economies han experimentat i l'índex de desenvolupament inclusiu demostra, el creixement és una condició necessària però no suficient per elevar el nivell de vida de la gent", recalca. "Els líders polítics i empresarials no haurien de confiar en que un creixement més alt sigui la panacea per les seves frustracions socials, incloses les de les generacions més joves que han sacsejat la política de molts països en els últims anys", subratlla el WEF.
 
De moment, cap Govern ni organisme internacional, que són els que mes a mes, trimestre a trimestre i any a any supervisen l'evolució de les economies, ha mostrat la seva voluntat de canviar la forma de mesurar el desenvolupament econòmic.

Elaborat a partir de la notícia de El País