3.12.17

Les estranyes morts que tenen un antecedent en Pau Claris

Deu persones vinculades a la corrupció del PP han mort fins ara en circumstàncies estranyes. Destaquen l'ex-batllessa de València, Rita Barberá, i l'ex-president de Caja Madrid, Miguel Blesa, a més de l'ex-tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, en coma des del 2013.

De vegades agafen ganes de pensar que les oligarquies espanyoles disposen d'algun beuratge secret que fa passar els individus indesitjats a l'altra vida. I sabent com funcionen les clavegueres de l'Estat, és evident que si aquest verí existís no dubtarien a emprar-lo.

Més enllà de la política-ficció, el que sí que és una sospita real és que al voltant del poder reial castellà es va disposar d'algun beuratge importat de Nàpols, un cop aquest regne va deixar de ser català i va passar a estar sota el control de Castella. I la sospita ve per diferents casos entre els quals un que va ser rellevant per a la història del nostre país, tot i que mai aclarit:

Es tracta de Pau Claris, 94è president de la Generalitat de Catalunya. Mor el 27 de febrer del 1641, quan feia un mes que l’exèrcit castellà havia estat derrotat a Montjuïc, i quan es creia alliberat per sempre més de la monarquia hispànica. Alguns historiadors han apuntat la possibilitat que fos enverinat per agents castellans. La documentació coetània, en concret el fet que morís amb la llengua travada, permet aventurar que li fou administrada l’aigua tofana, també coneguda per acqua di Napoli, verí barreja d’arsènic i herbes força utilitzat a l’època, i, aleshores, difícil de detectar. El seu secretari va morir amb símptomes semblants i al mateix temps. La hipòtesi és reforçada perquè la cort de Madrid, que des de la dècada dels 30 mantenia una xarxa d’espies a Catalunya, tenia poderoses raons per a pretendre eliminar el president de la Generalitat. No era la primera vegada que agents secrets de la corona espanyola eliminaven elements perillosos per la via ràpida.

No sé d'on ve l'expressió aigua tofana, però que vigili el de la tofa, no fos cas que anessin per ell, en tant que personatge molt molest per al règim oligàrquic del 78!