18.11.17

Catalunya premia les seves empreses responsables



Acte_Premis_Respon.cat_2017_Premiades2












    • La presidenta del Parlament de Catalunya presideix l’acte defensant el compromís empresarial amb la societat i defensa una Catalunya socialment responsable
    • Unilever i Cafès Novell guanyen els Premis Respon.cat 2017 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
    • Galetes Trias, Xocolates Genescà, Novartis i el Parlament de Catalunya, organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social.
    • L’Alt Penedès ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Francesc Martínez de Foix ha rebut un reconeixement personal pòstum.
      Sis organitzacions, una persona i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en l’acte de lliurament de Premis Respon.cat, en la tercera edició d’aquests reconeixements de referència a Catalunya. Cent-cinquanta persones s’han congregat dimecres 15 de novembre a la tarda a la casa Llotja de Mar de Barcelona per assistir a l’acte de lliurament dels premis, organitzats per l’associació empresarial Respon.cat.
      Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable d’Unilever i Cafès Novell, una multinacional dedicada a l’alimentació i a la higiene, i una pime del sector cafeter. També s’han reconegut cinc empreses més per bones pràctiques en àrees concretes: dues empreses petites, Trias Galetes i Biscuits, per la col·laboració amb la Fundació Emys en producte ecològic i reptes ambientals, i Xocolates Genescà per la gestió de la diversitat d’origen del seu equip, i una farmacèutica, Novartis, pel programa de voluntariat entre els seus treballadors i treballadores.
      En aquesta tercera edició, els Premis Respon.cat han reconegut per primer cop un organisme públic, que ha estat per les bones pràctiques en reforma horària. El jurat va decidir atorgar aquest reconeixement al Parlament de Catalunya per com està aplicant aquest compromís en la seva organització interna, a banda dels esforços per impulsar aquesta reforma des de l’àmbit legislatiu amb consens polític
      Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també té el compromís de fer de Catalunya un territori socialment responsable, i per això cada any reconeix comarques que estan sumant esforços de les seves organitzacions per Acte_Premis_Respon.cat_2017_F.M.Foix9fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement a Territori Socialment Responsable ha correspost a l’Alt Penedès, que ha estat representat per la Fundació Pro Penedès.
      Com a novetat, aquest any s’ha atorgat un reconeixement especial, que en aquesta ocasió s’ha dedicat al recentment desaparegut Francesc Martínez de Foix, que fou director general del Grup Cooperatiu Taller Escola Barcelona (TEB), fundador i president fins aquest mes de març de la Federació Catalana d’Esports amb Discapacitat (Acell) i impulsor dels Special Olympics, pel seu compromís a fomentar la Responsabilitat Social a Catalunya. S’ha editat un materialexplicatiu de la seva trajectòria.
      Acte_Premis_Respon.cat_2017_Forcadell12La cloenda de l’acte ha comptat amb els parlaments institucionals. La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha fet la cloenda de l’acte després d’haver recollit també el corresponent guardó. En aquest sentit, ha agraït el reconeixement per les bones pràctiques de reforma horària, destacant que s’han aprovat per unanimitat en la dimensió legislativa i que també han suposat una exemplaritat com a institució que ha afectat no solament el treball polític sinó també les persones que treballen al Parlament. i ha afirmat que si tenim més hores per dedicar a la família i a nosaltres mateixos serem més feliços. La presidenta ha valorat la tasca de Respon.cat i la importància que Acte_Premis_Respon.cat_2017_Vallshi hagi empreses compromeses amb l’RSE perquè les empreses i la societat estan estretament relacionades i l’RSE suposa un compromís entre les empreses i la societat. Forcadell s’ha fet seva la frase de Respon.cat de construir una Catalunya socialment responsable.
      Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, ha felicitat les organitzacions premiades per una gestió responsable que les fa més fortes. Ha afirmat que la responsabilitat social fa més competitives les empreses i els ajuda a tenir el millor talent, alhora que les empreses han de contribuir més al progrés de la societat i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
      Acte_Premis_Respon.cat_2017_Villoria1Pau Villoria, secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, ha fet una breu intervenció indicant que no era la seva voluntat substituir el conseller legítim, de manera que sols havia volgut assistir a l’acte com a mostra de suport i agraïment a la tasca que porta a terme Respon.cat.
      Josep Santacreu, conseller delegat de DKV, ha destacat la voluntat de2017-11-15 18.04.46ls Premis Respon.cat de ser referents en Responsabilitat Social a Catalunya.Santacreu ha explicat que Respon.cat és una iniciativa empresarial nascuda fa tres anys amb la voluntat d’aglutinar empreses de tot el territori. Santacreu ha defensat que cal reconèixer i divulgar les bones pràctiques empresarials en RSE i que cada any aquests premis permeten veure empreses grans i petites, conegudes i desconegudes, però amb compromisos d’RSE. Ha destacat el compromís de Francesc Martínez de Foix en la normalització de la integració de persones amb capacitats diferents i ha saludat la família present a l’acte. També ha volgut destacar el compromís de Respon.cat de contribuir a fer de Catalunya un territori socialment responsable.
      Acte_Premis_Respon.cat_2017_CanyellesPrecisament, Josep Maria Canyelles, coordinador de l’associació empresarial, ha mostrat el Manifest per uns TSR que es va proclamar aquest estiu en un esdeveniment molt singular que va congregar a Vilanova i la Geltrú cent organitzacions compromeses molt diverses per parlar de com podien posar la seva responsabilitat social al servei de fer uns pobles, ciutats i comarques més alineades amb la responsabilitat social. Els assistents han pogut visionar un vídeo amb la proclama del manifest i un altre amb declaracions de cada grup d’interèsi s’ha lliurat un material divulgatiu.
      En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha fet expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es poden trobar a la pàgina de Respon.cat. A més, el proper 30 de gener tindrà lloc a Barcelona una jornada de transferència de les bones pràctiques, on cadascuna de les empreses reconegudes podrà explicar amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert. D’aquesta manera altres empreses poden aprendre de les millors pràctiques.
      Els Premis Respon.cat 2017 tenen  el suport de la Generalitat de Catalunya per mitjà del Departament d’Empresa i Coneixement i del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. A més disposen del suport del Consell social de Respon.cat, on s’integren les principals patronals i associacions empresarials així com entitats de referència en el camp social, i són aquestes organitzacions les que proposen les candidatures al Jurat.
      El jurat d’enguany ha estat integrat per Àngel Castiñeira (professor titular, Departament de Ciències Socials en ESADE, professor titular de la Universitat Ramon Llull i director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica), Martí Sistané(president de la Federació Empresarial del Gran Penedès), Jordi Serret (director del programa d’Atenció a la Pime del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya), Marta Subirà (secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya), Elena Juanola (directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral), Josep Maria Canyelles (coordinador de Respon.cat), Narcís Bosch (director gerent del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya) i Josep Santacreu (president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances).
      Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa una setantena d’empreses de sectors i dimensions molt diverses, i que va néixer al 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya.

      Quadre de premiats
      o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa granUnilever [vídeo].
      o   Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Cafès Novell [vídeo].
      o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: Novartis[vídeo].
      o   Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: Trias Galetes i Biscuits [vídeo].
      o   Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Alt Penedès, representat per la Fundació Pro Penedès [vídeo].
      o   Reconeixement Respon.cat a la gestió de la diversitat d’origen: Xocolates Genescà [vídeo].
      o   Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Parlament de Catalunya [vídeo].
      o   Reconeixement especiala una persona per la seva trajectòria en Responsabilitat Social a Catalunya: Francesc Martínez de Foix [pdf].