12.10.17

Va tenir lloc jornada Corresponsables sobre Empresa saludable

  • La seu de Novartis a Barcelona ha acollit aquest 4 d'octubre la Jornada Corresponsables 'Organitzacions saludables i laboralment responsables', que ha aprofundit en els reptes de la salut en el treball i com fer arribar aquests aspectes als treballadors a través de la comunicació interna.
  • Josep Maria Canyelles ha aportat unes reflexions sobre el sentit de l'Empresa saludable. A més, el coordinador de Respon.cat ha explicat que el projecte Focus de l'RSE a Catalunya destaca la importància d'aquest enfocament.

La gestió responsable dels empleats és una de les peces clau de l'estratègia de RSE de qualsevol organització. Un àmbit en el qual el desenvolupament personal i professional van de la mà a través de la gestió del talent, la igualtat, la conciliació, la formació o el foment d'hàbits saludables.

En els últims anys, la gestió de la salut entre els empleats s'ha convertit en un imperatiu per a totes aquelles organitzacions que vulguin ser sostenibles i atreure i retenir el millor talent.

Reptes de les empreses laboralment responsables

La primera taula rodona, moderada per Isabel Hidalgo, coordinadora de Comunicació de Fundació Mas Família, va estar integrada per representants de grans empreses com Endesa i Henkel i per PIMEC. Tots els ponents van abordar els principals reptes de les empreses laboralment responsables.
  • Miriam Filella, directora de Comunicació d'Endesa Catalunya, va destacar tres reptes. El primer, conscienciar els treballadors perquè cadascú se senti responsable del seu treball; el segon, ajudar les persones a conviure amb els canvis continus que es donaran a partir d'ara; i el tercer, posar la innovació tecnològica a disposició de la seguretat i salut.
  • Miquel Rodríguez, responsable de Seguretat i Salut en el Treball de Henkel Ibèrica, va parlar també de tres desafiaments: humanitzar les empreses, saber comunicar tots els projectes de salut que s'emprenen i educar en la prevenció, conjugant amb la Responsabilitat Social. En aquest sentit, tots dos ponents van exposar exemples de programes que han dut a terme. Mentre Filella va parlar d'un programa de voluntariat en assessorament energètic per ajudar a comprovar la seguretat elèctrica de les seves instal·lacions; Rodríguez va parlar d'una obra de teatre que han portat a les escoles protagonitzada per personatges que experimenten perills en una fàbrica de joguines.
  • En el debat també va participar Ramon Vila, membre de la junta directiva de PIMEC, que va exposar el punt de vista de la petita empresa. "A mi no m'agrada l'RSC sinó l'ESR, l'empresari socialment responsable". "Ens quedaríem sorpresos positivament de la quantitat d'iniciatives en l'àmbit de la salut que es duen a terme des de les pimes". Al seu parer, el repte està en conscienciar a tots i cada un dels treballadors de la seva corresponsabilitat per mantenir un entorn de treball segur.
  • Isabel Hidalgo va incidir en la importància de la comunicació i en què una empresa no pot ser laboralment responsable si no es preocupa per la salut dels seus grups d'interès.
 [veure vídeo taula 1].

Taula amb grups d'interès

La segona taula de debat va reunir els grups d'interès per reflexionar sobre les claus per impulsar la salut i les aliances en les empreses, amb Xavier Carbonell, director de la Càtedra Mango de RSC d'ESCI-UPF, Raquel Pérez Veloso, assessora de Comunicació del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, Xavi Granda, vicepresident de l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut (ANIS), i Roberto Ruiz, tècnic del Departament de Persones amb Valors de Laboratoris Quinton.
  • Xavier Carbonell va assegurar que "si l'entorn de treball és l'adequat, la competitivitat serà infinitament més gran". Així mateix, posava el focus en la comunicació: "Quan es comunica hi ha d'haver equilibri entre el que es fa bé i el que ha de millorar". 
  • En la mateixa línia, per Xavi Granda resulta paradoxal que "les empreses periodístiques es comuniquin tan malament amb els seus col·laboradors" i ha sostingut que "els mitjans de comunicació no són un exemple d'empreses saludablement responsables". 
  • Per Josep Maria Canyelles "l'empresa saludable es correspon molt amb l'RSE". "La salut també és el benestar espiritual, social i emocional". Durant la seva intervenció, el coordinador de Respon.cat també va presentar el projecte Focus RSE, que planteja l'empresa saludable com un element clau en RSE. 
  • Raquel Veloso va explicar la seva aposta per les aliances per gestionar la salut: "Vam començar a treballar amb associacions de pacients perquè fossin ells els que ens orientaran i proposessin en quins aspectes treballar". 
  • Roberto Ruiz també va exposar les seves bones pràctiques: "Apostem per l'escolta directa amb els empleats i si detectem comentaris negatius, prenem mesures ràpidament per trobar una solució". Per a Ruiz, "es poden emprendre iniciatives saludables encara que siguis una organització petita".



La benvinguda ha anat a càrrec de Montserrat Tarrés, directora de Comunicació de Novartis i presidenta de Dircom, Marcos González, fundador i president editor de Corresponsables, de la seva Fundació i d'observar-, i Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
  • Montserrat Tarrés va ser l'encarregada de presentar aquesta iniciativa, l'objectiu és facilitar el contacte entre entitats i associacions de pacients amb projectes d'impacte social que necessitin finançament, amb empreses i professionals que vulguin actuar com a mecenes i finançar-los, ja sigui completament o mitjançant microdonacions .
  • Per Marcos González "Afortunadament, tant patronals com sindicats treballen ara l'RSE, encara que hi ha molt per fer, no ens enganyem. Passaran molts anys fins que això es consolidi però ha avançat molt i preferim veure el got mig ple, sense negar la complexa realitat que vivim ". 
  • Josep Ginesta ha començat destacant la jornada d'atur que va viure ahir Catalunya. "Es va produir la paralització de l'economia catalana més gran de la història. No obstant això, no vam tenir cap incident. Això és símptoma de coresponsabilitat ", ha assenyalat. Ginesta va incidir que, després d'aquests anys de crisi, "cal tornar al contracte emocional després de les desigualtats que s'han generat a les organitzacions". Per a això, "el concepte flexibilitat és molt important però cal conrear-lo i això té a veure amb la transparència, amb la cogestió, amb la construcció de projectes compartits, amb trencar estructures clàssiques i fomentar la participació". El secretari va recordar que les dades de sinistralitat són espantosos,
A la Jornada també es va presentar com a model de bona pràctica en salut la plataforma Sumant en Salut, fruit d'una aliança entre Novartis, Atos i Corresponsables.

Nota premsa Corresponsables