23.5.17

100 empreses i organitzacions debatran sobre com fer de Catalunya un país socialment responsable

  • Es presenta el seminari TSR+10 de Territoris Socialment Responsables que es farà a Vilanova i la Geltrú el 8 de juny
  • Està organitzat per Respon.cat amb la col·laboració de l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Fundació bancària "la Caixa"
  • Pretén rellançar el desenvolupament de la responsabilitat social vinculada a tots els agents i fer-ne part de la cultura del territori
Foto de la Roda de premsa: Juan Luís Ruiz, primer tinent d'alcalde, Neus Lloveras, alcaldessa, i Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, han presentat la iniciativa, que tindrà lloc a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Fa anys que algunes empreses i altres organitzacions s'esforcen per desenvolupar la seva responsabilitat davant de la societat, en aspectes com el medi ambient, les persones, la transparència o els impactes socials. Ara, es plantegen un repte superior: col·laborar per construir territoris socialment responsables (TSR), repte que es pot aplicar a una comarca, un barri o un país.
El proper 8 de juny tindrà lloc una trobada singular que vol marcar un punt d'arrencada. Respon.cat, una iniciativa empresarial nascuda fa tres anys per ser l'organisme de referència en responsabilitat social (RS) a Catalunya, reunirà 100 persones provinents d'organitzacions molt diverses en un seminari per tal de debatre com fer de Catalunya un país socialment responsable,
5 empreses petites, 5 empreses mitjanes, 5 empreses grans, 5 entitats socials, 5 organismes culturals, 5 universitats, 5 organismes del govern... i així fins a cent persones de vint tipologies diferents es congregaran a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú per a llançar idees i propostes.
Totes elles són organitzacions compromeses amb la gestió responsable, i tenen un criteri comú: no hi van per fiscalitzar-se mútuament sinó per construir plegades. Són molts els reptes a l'entorn de l'RS i, justament per això es volen compartir bones pràctiques i crear espais compartits.
Una de les característiques principals de l’RS responsabilitat social és el diàleg entre grups d'interès diversos i les aliances. Com diu el lema, es pretenen explorar noves converses entre sectors i organitzacions. Per això, aquesta trobada té un significat molt potent per a les empreses i organitzacions que estan compromeses amb la gestió de l'RS.
El seminari porta per nom TSR+10 perquè vol ressaltar que no es parteix de zero: és hereu del que es va fer al maig del 2007 al Palau Maricel de Sitges, i que ha permès que alguns municipis i comarques ja s'hi hagin orientat. Ara es pretén fer un salt endavant, ja que els valors i les bones pràctiques d'RS són part de la competitivitat regional, ajuden a captar talent, milloren la qualitat de vida, garanteixen la sostenibilitat, i aporten reputació al territori.
Mentre que el seminari del matí és amb les 100 persones seleccionades, a la tarda tindrà lloc un acte obert a empreses, administracions públiques i entitats socials. En presència de les autoritats, entre les quals el conseller de Territori i Sostenibilitat i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, es proclamarà un manifest de suport als TSR.