22.2.17

Que no parli d'RSE una empresa amb ecoeficiència i filantropia però amb discriminació de gènere, diu Canyelles a la Jornada He for She

  • Dijous 16 va tenir lloc al Palau Maricel de Sitges la Jornada He for She. Homes i dones parlem d'igualtat. 
  • Josep Maria Canyelles va aportar el punt de vista de la responsabilitat social de les empreses i les organitzacions 
  • La jornada tenia per objecte sensibilitzar i promoure la igualtat a les organitzacions i forma part del programa He for She impulsat per Nacions Unides arreu del món.



Promoure la igualtat entre homes i dones a totes les organitzacions és l'objectiu de la campanya de Nacions Unides "He for she". A Sitges, s'ha posat a debat aquesta situació amb representants de l'Ajuntament i de l'associació de dones emprenedores "Talent Femení".

Segons Dades del centre d'iniciatives econòmiques Nivell 10, els homes encara són el 54% dels nous emprenedors, però als cursos de formació que es fan a Sitges ja hi ha un 55% de les assistents que són dones. Això fa pensar que en un futur la xifra d'emprenedors s'igualarà. I és que els experts consideren que alguns aspectes de la crisi econòmica han servit perquè les dones fessin passos endavant.



La Dra. Mònica Gelambí, experta en polítiques públiques de gènere i RSC a les organitzacions, fa pronunciar una conferència sobre “Empresa i Dona”, on va abordar les característiques de l’emprenedoria femenina a Catalunya, l'emprenedoria com opció per trencar el sostre de vidre i com a alternativa per harmonitzar els diferents temps de la vida quotidiana, i també va parlar de les dones empresàries i la gestió del gènere a l’empresa.

Tot seguit han intervingut un seguit de dones emprenedores, que han hagut de fer front a situacions complexes al llarg de la seva vida, en molts casos lluitant contra condicions adverses per raó de gènere: Maria del Mar Romero, Directora General i fundadora IndoorClima; Anna Miró, Coordinadora Administrativa, Consorci de Museus de Sitges; Cristina Mestre, Empresària, SiSitges, Centre d'antiguitats, art i decoració; i Pilar Llopis, Empresària, Art Natura taller floral.

En aquesta mateixa taula rodona ha intervingut Josep Maria Canyelles, expert Responsabilitat Social Empresarial,  soci-consultor de Vector 5, promotor de Responsabilitat Global i coordinador de Respon.cat, que ha explicat el sentit de l'RSE i com aquest enfocament de gestió aborda la perspectiva de gènere. Canyelles ha donat a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, fent referència explícitament al número 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes. Va explicar com s'ha desenvolupat el projecte Focus de l'RSE a Catalunya, des de l'associació Respon.cat, que permet que les organitzacions apliquin els ODS a partir d'una visió de territori, que els confereix més sentit i que fa que sobretot les pimes s'hi puguin trobar més implicades. En aquest sentit, va explicar que la Reforma horària és un Focus rellevant a Catalunya encara que no aparegui als ODS, però que precisament és la manera com a Catalunya hem de treballar per a l'ODS de la Igualtat, o el de la Salut, o el de l'Educació, o el del Treball decent.

Canyelles va enfasitzar que una empresa no hauria de parlar d'RSE si solament té bones pràctiques en alguna àrea, com podria ser ecoeficiència o en filantropia, per exemple, però alhora té males pràctiques significatives en altres, com podria ser elusió fiscal o discriminació de gènere. En aquest sentit va convidar a ser exigents en l'RSE i a comprendre que es tracta d'un enfocament transversal, integral i holístic, cosa que no implica que l'empresa hagi de ser excel·lent en tot ja que es tracta d'un estil de gestió que pretén la millora contínua en àrees que habitualment no s'havien tingut en compte en la gestió empresarial.

Que no parli d'RSE una empresa 
amb ecoeficiència i filantropia 
però amb discriminació de gènere, 
diu Canyelles a la Jornada He for She

El coordinador de Respon.cat va cloure la seva intervenció donant a conèixer l'Ideari Respon.cat de la Responsabilitat Social i, mostrant el cartell, va llegir-ne dos fragments:
  • Cada organització és coresponsable del seu entorn social, ambiental, econòmic i emocional. Decidim ser part de la solució. Volem contribuir al bé comú. Som empreses, som societat.
  • Creiem en les persones.Som sensibilitats, som inquietuds, som talent. La diversitat ens enriqueix; la igualtat d’oportunitats ens dignifica; la conciliació ens fa més lliures. Aspirem a ser organitzacions positives amb persones positives.
L'acte inaugural ha estat a càrrec de Susana Villagrasa, presidenta de l’Associació d’empresàries Talent Femení, i Noemí Cano, gerent de l'associació. Finalment ha tingut lloc la cloenda de l’acte a càrrec d'Aurora Carbonell, Regidora Promoció Econòmica, Turisme i Platges, i un còctel per gentilesa de Vallformosa. Cal destacar la nota cultural “Sculptural Action", una performance a càrrec de l’escultora Elvia Cor.

Nota: Avui 22 de febrer és el Dia per la Igualtat Salarial; el proper 8 de març serà el Dia de les Dones; i el 25 de novembre serà el Dia contra la Violència de Gènere.