14.1.17

Karmenu Vella parla de l'actualització de l'informe europeu sobre l'economia circular


El comissari europeu de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, ha publicat una actualització de l'informe sobre economia circular i les accions de la Comissió, entorn del paquet d'economia circular.

La proposta va ser llançada el 2 desembre 2015 i es centrava en l'economia circular, enfocada a un consum que cobreix tot el cicle de vida: des de l'extracció fins a la producció i des del consum fins a la gestió de residus i el mercat de matèries primeres secundàries.

Al llarg de 2017, la Comissió seguirà complint el seu pla d'acció de l'economia circular i, segons informa Vella, "anem a tractar els residus com energia, a fer propostes sobre la reutilització de l'aigua i anem a desvetllar la nostra estratègia per als plàstics ". Un dels elements destacats per Karmenu Vella és la necessitat que les accions sobre l'economia circular siguin "consistents amb la nostra agenda d'ocupació i creixement".

Al llarg del mes de maig, el tema de la Setmana Verda de la Comissió serà "Llocs de treball verds per a un futur més verd", posant de manifest la capacitat de creació d'ocupació del nostre enfocament d'economia circular ", ha explicat Vella.

"En l'economia circular, en la qualitat de l'aire, en la naturalesa, en la pesca sostenible i en els oceans, hem realitzat progressos reals", ha declarat Vella. "El treball continua i, a mesura que avancem cap a una implementació integral de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, busquem integrar aquestes polítiques individuals en la perspectiva més àmplia i de mitjà termini dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible mundials", va afegir el comissari europeu.

"Això vol dir aplicar els tres principis d'universalitat, integració i inclusivitat, amb la dimensió ambiental en el seu nucli".

Vella ha explicat que "no podem abordar seriosament els problemes ambientals del nostre planeta sense posar els oceans al capdavant i al centre. Tampoc podem abordar seriosament la contaminació dels oceans o la caiguda de la vida marina sense mirar el nostre comportament de producció i consum a la terra. El blau i el verd van junts, com en el nostre planeta ". Font



Entrada del Blog, per Karmenu Vella 9 gener 2017

Un informe oficiós intermedi sobre el progrés del medi ambient i la pesca marítima de la UE

El millor per a tothom per a l'Any Nou. M'agradaria començar el 2017 amb una recapitulació. Estem gairebé en el punt mig del mandat d'aquesta Comissió.
Ja al setembre de 2014, vaig tenir el privilegi que em fossin donades les carteres combinades recentment de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, pel president Jean-Claude Juncker.
Aquesta 'cartera blau-verd' presenta grans desafiaments. Des d'una perspectiva estratègica, però, té molt sentit.
No podem abordar seriosament els problemes ambientals del nostre planeta sense posar els oceans front i al centre. Tampoc podem abordar seriosament la contaminació de l'oceà o la caiguda de la vida marina sense mirar al nostre comportament producció i el consum en terra. Blau i verd van de la mà, igual que al nostre planeta.
L'1 de novembre del 2014 vaig posar-me a fer front a les tasques assignades pel president. Ara, mentre m'aproximo al punt de meitat de camí del meu mandat, m'agradaria utilitzar aquest bloc per assenyalar el progrés substancial que hemfet .
Abans de fer-ho, vull fer dues observacions. En primer lloc m'agradaria donar les gràcies al President per la seva previsió. Mitjançant la identificació de les prioritats en la carta de missió, va donar suport polític molt necessari i la cobertura del nostre treball.
En segon lloc vull deixar una cosa absolutament clara. Encara que crec que hem aconseguit ja molt, el nostre treball està en plena marxa: l'èxit crida a l'èxit. Afortunadament, el progrés que hem fet significa que els nous camins d'acció s'han obert.
Un resum ràpid dels nostres èxits.
  • Un dels majors passos que hem donat és en la Circular Conjunt de l'economia. Llançada el 2 de desembre de l'any 2015 aquesta proposta abasta el cicle de vida complet: des de l'extracció fins a la producció i del consum a la gestió de residus i el mercat de matèries primeres secundàries. Els meus col·legues vicepresident primer Timmermans i el vicepresident Katainen van ser essencials per portar-ho a terme.
Un dels elements que el president Juncker va emfatitzar va ser la necessitat que les nostres accions en l'economia circular siguin 'consistents amb els nostres llocs de treball i agenda de creixement' .
2017 serà un any de molta feina per remarcar aquesta connexió. A finals de maig, el nostre tema és la Setmana Verda 'Llocs de treball verds per a un futur més verd'. Això posarà en relleu la capacitat de creació d'ocupació del nostre enfocament d'economia circular. Al llarg de 2017 seguirem complint amb el nostre pla d'acció d'Economia circular. Ens ocuparem de residus en energia, fer propostes sobre la reutilització de l'aigua i, més tard en l'any, donarem a conèixer la nostra estratègia de plàstics.
  • Una segona prioritat era participar en la formació d'una governança internacional dels oceans. El 10 novembre de 2016 vam publicar la nostre Comunicació sobre la governança internacional dels oceans. Això va suposar 14 accions en l'àmbit de les normes de l'oceà, les dades i el creixement sostenible. Aquests demostraran un enfocament eficaç de la UE per aconseguir l'objectiu global de desenvolupament sostenible a "Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins" (SDG14). El suport de l'alt representant Mogherini ha estat fonamental per al progrés que hem aconseguit.
Em complau dir que les nostres activitats internacionals ens han assegurat la conferència 'El nostre Mar' que tindrà lloc a Malta a l'octubre de 2017. Aquest esdeveniment és l'oceà més importants del món i ens permetrà aconseguir avanços reals en les nostres 14 prioritats.
  • Una tercera zona és la que genera una enorme quantitat de compromís dels ciutadans - en si mateixa un gran èxit. Això és, per descomptat, la comprovació de l'aptitud de les aus i hàbitats. El nostre anunci de 16 de desembre que les directives eren aptes per al propòsit es va produir després d'una avaluació més rigorosa.
Ara ens podem centrar en millorar la implementació dels llocs Natura 2000 que conformen el 20% de l'àrea de la UE, i més enllà. En això es veurà afavorit pel nou cos de la solidaritat de la UE que permetrà als joves adquirir experiència en el lloc de gran valor, incloent en treballar en projectes ambientals. Anem a publicar un pla d'acció a la primavera que es veurà en com podem millorar l'aplicació i fer una diferència en la naturalesa, les persones i l'economia. Es prestarà especial atenció en aquest serà millor manera d'associar les nostres regions i altres parts interessades.
  • La qüestió de la contaminació de l'aire es va identificar correctament com una altra de les cinc prioritats. Després d'un reeixit acord sobre les normes d'emissió per a instal·lacions de combustió de mida mitjana en l'any 2015, la Directiva sobre sostres nacionals d'emissió va ser triat a través del Consell i del Parlament Europeu de la UE a 2016. Això estableix objectius per als contaminants que, de ser aplicades amb èxit als Estats membres, reduir en gairebé un 50% dels impactes negatius en la salut de la contaminació de l'aire, com ara malalties respiratòries i mort prematura, el 2030.

  • Finalment, el president Juncker em va demanar de mirar als compromisos amb la pesca sostenible feta en virtut de la política pesquera comuna reformada. La nostra última sessió de negociació en el Consell de Ministres de Pesca de la mostra que estem en el camí per als nostres objectius en 2020. També hem demostrat la nostra capacitat per al lideratge mundial en la lluita contra la pesca il·legal.
En l'economia circular, sobre la qualitat de l'aire, en la naturalesa, la pesca sostenible i sobre els oceans que hem fet un progrés real. El treball continua, ia mesura que avancem a una aplicació àmplia de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que es procura integrar aquestes polítiques individuals en una perspectiva més àmplia i mig termini dels 17 Objectius de desenvolupament sostenible global. Això significa l'aplicació dels tres principis de la universalitat, la integració i la inclusió, amb la dimensió ambiental en el seu nucli.
També hem fet progressos en les àrees identificades recentment com la lluita contra el tràfic de vida silvestre i la batalla per protegir el Àrtic.
Com sempre, hem arribat fins aquí només per la dedicació incansable dels col·legues de la Comissió. La seva unitat i la seva capacitat per convertir la visió estratègica en metes assolibles són dignes d'elogi.
Però el nostre camí fins al moment es deu també a les del Parlament Europeu i del Consell que "aconseguir" el concepte del medi ambient, marítim i de la pesca i de l'economia de treball de la mà.
Per sobre de tot, m'agradaria donar les gràcies als ciutadans de la UE per la seva contínua confiança a la UE per funcionar pel medi ambient, per a la pesca sostenible, per als oceans nets. Els nostres ciutadans proporcionen la motivació. Gràcies a vostè pel seu continu compromís i la participació.
A mesura que el nostre estudi del compliment del Medi Ambient al febrer mostrarà, un dels secrets de l'èxit és Estats membres treballant junts per implementar de manera efectiva el que tots hem acordat haurien de ser els nostres objectius prioritaris, veient el benefici econòmic de les polítiques sostenibles, i prendre les decisions difícils en nom d'Europa properes generacions.
A mesura que avancem cap a la següent part del nostre mandat, recordem, en el medi ambient hi estem, literalment, tots junts.