22.5.16

La diferència entre una companyia low-cost i un Estat high-cost

Us proposo llegir aquestes dues notícies:
  • Desviat un vol Glasgow-Mallorca d'Easy Jet per la conducta d'uns passatgers. Un vol de l'aerolínia de baix cost Easy Jet que volava des de Glasgow (Escòcia) fins a Mallorca aquest dissabte va haver de ser desviat a Tolosa (França) pel comportament "antisocial" d'un grup de passatgers, segons va indicar la companyia i recull La Vanguardia. Tot i que l'empresa no detalla què van fer els passatgers, assegura en un comunicat que no toleren "comportaments abusius o amenaçadors" i que per això estudia portar el cas a la justícia. La companyia lamenta al comportament "antisocial" d'un grup de viatgers i demana perdó per les molestes ocasionades.
  • Simbologia nazi, provocacions i aldarulls en la manifestació autoritzada per Dancausa a Madrid. Convocada per una organització neonazi i autoritzada pel govern espanyol, s'hi han cridat consignes contra els refugiats. La delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, prohibia l’entrada d’estelades a la final de Copa al Vicente Calderón al mateix temps que autoritzava una manifestació d’una organització neonazi a Madrid aquest dissabte. La manifestació, convocada pel col·lectiu ultra Hogar Social Madrid ha aplegat un miler d’assistents que han cridat consignes contra els refugiats i contra els immigrats. La policia ha tallat parcialment la Gran Vía madrilenya per a permetre l’avanç de la manifestació, en què hi ha hagut salutacions i simbologia feixista i que ha acabat amb provocacions i aldarulls, i amenaces a la premsa per part dels participants davant de la passivitat policíaca. 
Es tracta de dues organitzacions conegudes per les seves males pràctiques respecte a la clientela -Easy Jet- o a la ciutadania -Estat espanyol-, i per la feblesa de la seva qualitat i de la seva democràcia respectivament. La diferència és que, malgrat tot, la companyia low-cost ha demanat disculpes i estudia portar el cas a la justícia, mentre que l'Estat high-cost ni demana disculpes ni porta feixistes a la justícia.

I en darrer terme, cadascú és lliure d'anar amb una companyia low-cost o no. En canvi, la pertinença de submissió i vassallatge a l'estat espanyol és obligada, porque lo pone en tu DNI. I al damunt, un estat high-cost, que encara manté polítiques de nous rics, amb l'AVE encara creixent i ministeris amb pressupostos previs a la descentralització autonòmica, mentre el país se'ns dessagna amb el dèficit fiscal.

Quina vergonya que el govern d'un estat presumptament democràtic pugui permetre que els feixistes es mostrin i rebin subvencions mentre que votar per decidir està prohibit i es prenen decisions no sols arbitràries sinó que suposen prevaricació, com prohibir les estelades a un estadi, sota el capciós argument de vincular-les amb accions violentes, quan en cap de les mobilitzacions sobiranistes massives s'ha produït cap incident ni de violència ni d'incivisme. No hi hauria d'haver dimissions per aquest comportament oficial pervers?

No passarà res. Sols que els feixismes surten guanyant. Notícies com aquesta ens ho confirmen: La increïble història d'Amina Hussein, jove estudiant kurda a punt de graduar-se en periodisme a la UPF i ara, de cop, sense papers i a qui el govern espanyol no vol renovar el permís de residència.