7.4.16

Cada empresa ha de donar resposta a les seves responsabilitats primàries i tot seguit atendre les del territori, segons Canyelles

Amb el lema “Empreses impulsores del canvi”, la Fundació Bancària “la Caixa”, Sant Boi Empresarial i la Fundació Marianao han organitzat un Esmorzar amb Empreses compromeses, que va reunir més d'un centenar de persones.


Han intervingut a la taula inaugural Francesc Giménez, president de l’Associació Sant Boi Empresarial, una organització nascuda fa dos anys, Jordi Nicolau, director Territorial de CaixaBank de Barcelona, que s'ha referit al compromís i els resultats del programa Incorpora. Ha tancat la taula Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, que ha valorat el caràcter referent de Sant Boi en innovació.
Tot seguit s'ha fet la presentació del Programa Incorpora de la Fundació Bancària “la Caixa”,  que al llarg d'aquests anys ha aconseguit la incorporació de més de 100.000 persones de col·lectius amb dificultats.
    Josep Maria Canyelles, expert en RSE, ha fet la ponència sobre Responsabilitat Social Empresarial, amb l'objectiu de convidar les empreses i organitzacions a emprendre el camí de la incorporació d'aquest estil de gestió de l'RSE, que suposa integrar valors com l'ètica, la sostenibilitat o la transparència, entre altres.

    Canyelles, que és soci-consultor de Vector 5 i promotor de Responsabilitat Global, ha destacat que l'RSE també és per a les Pimes i fins i tot per a les microempreses, i s'ha mostrat crític cap a algunes empreses que, malgrat que puguin tenir bones pràctiques en alguns vectors com els d'impacte ambiental o en acció social, estan alhora fent elusió fiscal o perjudicant les pimes proveïdors, de manera que, en rigor, no estan gestionant l'RSE perquè no atenen tots els seus vectors d'impacte.


    L'expert ha volgut aportar alguns consells sobre com gestionar l'RSE, amb unes notes sobre què implica metodològicament l'RSE, com el diàleg amb els grups d'interès i la transparència. A més de demanar que cada empresa gestioni la seva responsabilitat immediata, també ha convidat a integrar la responsabilitat empresarials respecte a les agendes local i global de l'RSE, fent referència en aquest cas al "Focus de l'RSE a Catalunya" i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

    Canyelles ha acabat la intervenció destacant l'oportunitat de construir territoris socialment responsables, amb la implicació de tots els agents, privats, socials i públics, i de qualsevol dimensió.
    Tres empreses han tingut l'oportunitat d'explicar les seves bones pràctiques en matèria de responsabilitat social al territori:

    José Jorrín, gerent de Toys’r’us, ha manifestat que un 2% d'obligatorietat no és un percentatge alt i que és possible trobar espais laborals per a totes les persones. Mercedes Lao, de Recursos Humans d’Alcampo, ha explicat les bones pràctiques i compromisos que estan desplegant. Joan Casanovas, cap de Recursos Humans de Pulim, ha indicat que les persones són una gran base de coneixement, i que tothom pot aportar propostes de millora i implicar-se per fer una empresa millor. Respecte a les persones amb capacitats diferents, ha manifestat que és un perfil compromès, disposat a col·laborar plenament.

    El director de la Fundació Marianao, Josep Torrico, ha fet la cloenda de l'acte, amb unes paraules de presentació d'aquesta històrica entitat social i comunitària, i sobre els reptes de treballar per als drets socials, creant complicitat entre tots els agents de la comunitat.

    Ha conduït l’acte el periodista Amadeu Alemany, director i conductor del programa “La República Santboiana” de Ràdio Sant Boi.

    Organitzadors:

    Entitats i empreses aborden la responsabilitat social i la incorporació laboral de persones en risc d'exclusió en una jornada a Sant Boi. L'acte, organitzat per la Fundació Marianao, Fundació Bancària "la Caixa" i Sant Boi Empresarial, va reunir més d'un centenar de persones.