21.3.16

"Calia que el món empresarial liderés el foment i desenvolupament de l'RSE", afirma Canyelles

Setanta-una petites empreses van rebre un certificat de reconeixement als seus processos d’implantació de polítiques d'RSE, amb motiu de la seva participació en el projecte de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural en el marc del programa LEADER.

Ja són un total de 352 els beneficiaris d’ajuts Leader de Catalunya que des de la convocatòria 2009 han acreditat la implementació de processos de millora en l’àmbit econòmic, ambiental i social de la seva activitat. Aquesta xifra situa el projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural, coordinat pel grup Leader ADRINOC, com un dels programes públics de foment de l'RSE a la petita i mitjana empresa més importants tant de Catalunya com de l’Estat espanyol.

Josep Maria Canyelles va fer una ponència sobre l'estat de situació de l'RSE a Catalunya i sobre les iniciatives que s’estan impulsant per tot el territori català. Canyelles, expert en RSE, és promotor de Responsabilitat Global, soci-consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat i també és el coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l’RSE a Catalunya.

Canyelles es va referir, a més del de Gestió Sostenible Rural, als programes RSE.Coop, Ressort, RSE.Pime en l'edició del 2008 o la renovada actual, o tRanSparÈncia. I va parlar del Marc Català d'RSE, del Pla RS-Gencat, de l'RSCat i de Respon.cat. En aquest sentit, va defensar que coexisteixin les accions de foment de la responsabilitat social tant des de la iniciativa pública com privada. Les polítiques públiques de foment de l'RSE són necessàries i ajuden a donar reconeixement a aquest model de gestió, a banda de tot el que pot permetre un major desenvolupament dels criteris d'RSE en la compra pública. A més, l'administració pública té el deure de gestionar la pròpia responsabilitat social, l'RSA, i no limitar-se a un discurs basat en la transparència, que sols troba concreció en el mer compliment legal en els portals web corresponents, els Portals de Transparència.

Al costat de les iniciatives públiques -va afegir-, cal que hi hagi iniciatives privades, de la societat civil en general, i més en concret, del món empresarial. Així és com va néixer Respon.cat, fruit de la reflexió ja fa gairebé vuit anys que Catalunya havia de dotar-se, com estava succeint en tots els països, d'un organisme empresarial de referència. Calia que el món empresarial liderés el foment i desenvolupament de l'RSE. La seva absència afeblia el desenvolupament de l'RSE ja que semblava que sols era un tema de les grans empreses i no de les pimes. A més, deixar el foment de l'RSE sols en mans de les institucions públiques podia transmetre una sensació equívoca, com si aquest enfocament de gestió fos una matèria merament d'interès públic, com una manera d'arribar més enllà que amb les lleis, ocultant el fet que l'RSE ha nascut de les empreses sota una lògica empresarial.

En el cas de Catalunya, va destacar la importància que tant les iniciatives privades com les públiques trobin una complementarietat i fins i tot una complicitat, i que es puguin establir mecanismes de coordinació, no solament des d'un punt de vista tècnic o operatiu, sinó sobretot des del punt de vista del país que volem, per ajudar en un sentit més estratègic a fer que els valors de l'RSE formin part dels atributs de país, de la cultura empresarial del país, de la manera catalana de fer empresa, de la marca de país. I és per aquesta via que Canyelles va acabar defensant l'oportunitat de desenvolupar territoris socialment responsables, demanant com a punt de partida que organitzacions diverses, empreses de totes dimensions, organitzacions socials, institucions públiques, agents diversos, es comprometin a avançar en al gestió de la seva respectiva responsabilitat social, s'emplacin a generar marcs de diàleg i capacitat de comprendre els reptes de la societat, i contribueixin a fer una societat millor.

Complementant el sentit d'un territori socialment responsable, Canyelles va presentar el projecte Focus de l'RSE a Catalunya liderat per Respon.cat i també va mostrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, que també es volen divulgar i impulsar a Catalunya, trobant l'encaix i complementarietat entre les agendes local i global d'RSE.

La jornada va servir per a fer el lliurament de diplomes a les empreses que han implantat polítiques d'RSE en la convocatòria Leader 2012-2013-2014 de l'Eix 4 del PDR 2007-2013, en el marc del programa Gestió Sostenible Rural. A més de donar els reconeixements, Jordi Terrades, gerent d’Adrinoc, grup coordinador de “Gestió Sostenible Rural”, va fer la presentació de resultats del projecte de cooperació “Gestió Sostenible Rural, Cap a la consolidació de Territoris Intel·ligents”.
Tres pimes catalanes van participar a l'acte per explicar les seves bones pràctiques d'RSE. En concret, la taula rodona va estar integrada per Íngrid Rahola, de LLAGURT, Cadena de iogurteries, Josep Morè i Lídia Soler, d'HIDROCOLOR, tintura i l’acabat de teixits de gènere de punt, i Ivan Álvaro, de GRANEL, venda d’alimentació a granel. La taula va ser moderada per Josep Maria Canyelles, en qualitat de coordinador de Respon.cat. Les tres empreses representades havien estat reconegudes al desembre del 2014 per part de Respon.cat i podeu trobar-ne les fitxes descriptives al web d'aquesta associació empresarial.

A l'acte inaugural van intervenir Miquel Reverter, alcalde de Castellfollit de la Roca, Joan Espona, president d’ADRINOC i del Consell Comarcal de la Garrotxa i Oriol Anson, director General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya





L'acte va tenir lloc a l'Església Museu de Sant Salvador de Castellfollit de la Roca.
Tot seguit es va fer un dinar a Les Cols, un reconegut restaurant d’Olot, mereixedor de premis i reconeixements. És una  masia tradicional catalana que des de 1990 acull el restaurant, reformat completament el 2003 pel despatx d'arquitectes RCR, projecte pel qual van rebre diversos premis. I més guardons ha guanyat la cuina, alimentada des del seu propi hort, ja que des de 2010 compten amb la segona estrella Michelin. Tant el restaurant com del despatx d'arquitectes també han format part del projecte Leader.